IMF başkanı: Dijital paralar, kriptodan daha güvenilir
IMF Genel Müdürü Kristalina Georgieva, ülkelerin çıkarttığı dijital paraların, kripto paralardan daha avantajlı ve güvenli olduğuna inanıyor.
Merkez bankası dijital para birimleri, özel kripto para birimlerinin etkisini azaltmanın bir yolunu bulmaya çalışırken, yöneten para birimleri arasında en popüler tartışma konuları arasında yer aldı. Bununla birlikte, IMF’nin Genel Müdürü, her ülkede tek çeşit CBDC’nin işe yaramayacağından, her ülkenin kendi rotasını izlemesi gerektiğine inanıyor.
Tek çözüm değil
CBDC trendini umut eden ve paranın dijitalleşmesinden yararlanmaya çalışan yeni merkez bankalarının raporları her gün ortaya çıkıyor. Uluslararası Para Fonu tarafından yürütülen bir araştırma, bu tür yaklaşık 100 kuruluşun şu anda kendi dijital fiat para birimi sürümlerini başlatmak için çalıştığını tahmin ediyor.
Kurum, Çin, İsveç ve Bahamalar da dahil olmak üzere bu tür birkaç ülkeyi inceledi ve bunların tümü, gün ışığına çıkmaya yakın son derece gelişmiş dijital paralar üzerinde çalışıyor.
Yine de, tüm bu ülkelerin farklı yönetilme biçimleri göz önüne alındığında, IMF’nin Genel Müdürü Kristalina Georgieva, bu erken deneyimlerin çeşitli dersler verdiğini öne sürdü.
Örneğin, “ihtiyatlı” tasarlanmış bir CBDC’nin yerel finansal ağ için daha fazla esneklik sağlarken aynı zamanda işlem maliyetlerini azaltabileceğine inanıyor.
Georgieva ayrıca böyle bir dijital ürünün “desteksiz” ve “doğal olarak değişken” olan kripto para birimlerinden “daha güvenli” olacağını iddia etti. Bununla birlikte, CBDC’lerin de merkezi bir otorite noktası olmayan bitcoin ve diğer kripto varlıklarının aksine merkez bankaları tarafından işletilecekleri için oldukça merkezi olacağından bahsetmedi.
Yine de nihayetinde Georgieva, konu bir CBDC olduğunda “daha erken” olduğunu iddia etti:
CBDC’ler için hala erken ve ne kadar ileri, ne kadar hızlı gideceklerini, finansal olarak sonuçlarını tam olarak kestiremiyoruz.
Dünyadaki CBDC gelişmeleri
Yukarıda bahsedilen ülkelerin yanı sıra, bu tür ürünlerin piyasaya sürülmesinde önemli gelişme kaydeden diğer ülkeler arasında Güney Kore, Hindistan, Malezya ve diğerleri yer alıyor.
FED hala bir CBDC’nin artılarını ve eksilerini araştırırken, Hindistan Başbakanı ülkenin fiat para biriminin dijital versiyonunun ekonomisini güçlendireceğine inanıyor.
Ayrı bir gelişmede, Rusya’nın en zengin ikinci adamı yakın zamanda bir CBDC’nin bitcoin’in yerini alabileceğini iddia etti. BTC’nin oynaklığını potansiyel bir engel olarak vurguladı.