Tayvan-Çin çatışması kripto piyasası için yeni tehdit mi?
Çin’e ait uçakların Tayvan hava sahasına girdiğine dair haberler bir sonraki savaş iddialarını güçlendirirken Kripto para piyasalarının bu durumdan nasıl etkileneceğine dair spekülasyonlar devam ediyor.
Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilim devam ederken geleneksel ve kripto para piyasaları keskin bir şekilde düşüş yaşadı. Yatırımcıları için bir bir tartışma alanı Çin ve Ukrayna arasında oldu. Çin uçaklarının Tayvan hava sahasına girdiğine dair haberler, ülkenin bir sonraki Ukrayna olup olmayacağına dair spekülasyonları arttırdı. Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-Wen ise adaya Ukrayna krizi ışığında güvenliği arttırma çağrısında bulundu.
Kripto piyasaları için anlamı ne?
Kripto para piyasası diğer finansal piyasalar gibi jeopolitik gerilimlere karşı savunmasız şekilde ilerler. Savaşın neden olduğu bu oynaklık piyasadan 400 milyar doları sildi. Tayvan aynı zamanda küresel piyasalarda yarı iletken bir işlev gösteren en büyü oyunculardan biri. Ülkeden tedarik edilecek herhangi bir kesinti, kripto madenciliği endüstrisi için geniş kapsamlı sonuçlara yol açması mümkün.
2020 yılında başlayan çip sıkıntısı, kripto madenciliğinde önemli önemli bir bileşen olan grafik kartlarının fiyatlarını büyük ölçüde arttırmıştı.
ABD’den çatışmayı önlemek için kritik yardım
Çin ve Tayvan arasında yükselen savaş tehditleri, şu anda Rusya-Ukrayna savaşından etkilenen küresel piyasalar için bir tehdit oluşturuyor. Raporlara göre Tayvan Dışişleri Bakanı Joseph Wu kısa süre önce stratejilerinin emin olmak olduğunu söyledi ve şöyle devam etti:
“Çin, Tayvan’a karşı bir çatışma başlatırsa çok ağır bir bedel ödeyeceğini anlayacaktır.”
ABD Savunma Bakanı ile konuşan Wu, halkın kendilerini savunabilmesi için ABD’nin Tayvan’a desteğini sürdürdüğünü savundu. ABD, 1979 Tayvan ilişkileri yasası kapsamında Tayvan’ın savunmasına yardımcı olmak için bir taahhüt dışında hiçbir şekilde bir savaş durumunda Tayvan’a yardım etme taahhüdünde bulunmuyor.
Ukrayna tehlikeli bir emsal oluşturabilir
Twitter kullanıcıları, Batı’daki Ukrayna işgaline yönelik tepkinin Çin’i Tayvan’a karşı benzer bir hamle yapmaya teşvik edebileceğini iddia ediyor.
Batı ülkeleri, Rusya’ya karşı yaptırımlar uygularken, ülkeyi küresel finans sisteminden bloke etmekten kaçındı. Rusya’nın Avrupa’ya yaptığı büyük petrol ihracatı da dokunulmamış durumda. Geçen hafta İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Batı’nın Ukrayna’ya desteğinin olmamasının tehlikeli bir emsal oluşturabileceği ve Tayvan için potansiyel bir tehdit oluşturabileceği konusunda uyarmıştı.
Tayvan’ı kendi toprakları olarak gören Çin, geçtiğimiz günlerde ülkenin “Ukrayna olmadığını” ve her zaman Çin’in ayrılmaz bir parçası olduğunu söyledi. Tayvan ise bu iddiaya şiddetle karşı çıktı.