Nedir? Nasıl? Neden?

Katar Merkez Bankası, dijital para geliştirmeyi hedefliyor

Sponsorlu İçerik

Katar Merkez Bankası (QCB) başkanı, Katar’ın CBDC yarışına katılmak ve dijital banka lisansları vermeye başlamak istediğini söyledi.

Katar Merkez Bankası, bir dijital para birimi (CBDC) incelemek ve potansiyel olarak geliştirmek ve başlatmak da dahil olmak üzere ürünlerinin çoğunu dijitalleştirmeyi planlıyor. Kurumun diğer direktiflerinden biri de dijital banka lisanslarının verilmesini içeriyor.

Katar, CBDC yarışına giriyor

  1. Doha İslami Finans Konferansı’nda The Peninsula’ya konuşan QCB’nin FinTech Başkanı Alanood Abdullah Al Muftah, kuruluşun yeni ve dijitalleştirilmiş yönünü özetledi. Banka, önümüzdeki birkaç ay içinde netlik kazanacak çeşitli girişimleri araştırmaya başladı.

“Fintech’in farklı yönlerini ve sektörlerini incelemeye çalışıyoruz. Yönümüzü belirlemeye çalışıyoruz. Her merkez bankası, küresel pazarda artan önemlerini göz önünde bulundurarak dijital bankaları incelemelidir.”

Yönetici ayrıca, bankanın diğer birçok merkez bankasına benzer şekilde merkez bankası dijital para birimi yolunda ilerlemeye niyetlerini ileri sürdü.

Ancak Al Muftah, QCB’nin böyle bir ürünü piyasaya sürmeye hazır olmaktan hala çok uzakta olduğunu söyledi. Şu an itibariyle banka, bir CBDC’nin yerel parasal manzarayı etkileyip etkilemeyeceğini ve nasıl etkileyeceğini belirlemek için hala araştırma modunda.

Öte yandan Dukhan Bank COO’su ve Dijital Sorumlusu Narayanan Srinivasan, aynı konferansta bankasının Katar’da dijital bir banka kurmak istediğini söyledi. Ek olarak, belirli ödeme hizmetleri için blok zinciri teknolojisini kullanmayı planlıyorlar.

Dünya Genelinde CBDC

Rapor edilen çok sayıda gerçek hayat testiyle CBDC gelişimi açısından küresel liderler arasında yer alan Çin’in yanı sıra, son birkaç yılda sayısız başka ülke bu yola girdi.

Jamaika merkez bankası geçtiğimiz günlerde, 1 Nisan’a kadar cüzdan kuran ilk 100.000 vatandaşa 16 dolarlık CBDC’sini dağıtmak istediğini belirtti.

Kanada’nın merkez bankacılığı otoritesi, böyle bir ürünün artılarını ve eksilerini araştırmak için MIT ile birlikte çalıştı, Hindistan ise CBDC’sinin 2022’nin sonuna kadar gelmesini bekliyor.

ABD aslında yarışın sonundaydı. Ülke, bir CBDC başlatması gerekip gerekmediğini net bir şekilde belirlemeden yıllardır kararsız bir yaklaşım sergiliyor. Son zamanlarda, Federal Rezerv, bir merkez bankası dijital para biriminin olumlu ve olumsuz yanlarına da ağırlık verdi.

Kripto para borsaları, coin gelişmeleri ile ilgili en güncel içerikler için Kripto Para Haberleri sayfamızı ziyaret edin.
Tüm gelişmeleri Telegram ve Twitter hesaplarımızı takip ederek anında öğrenebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu