Nedir? Nasıl? Neden?

Japonya, dijital yen ile ilgili fikrini değiştiriyor mu?

Sponsorlu İçerik

Dünya çapındaki merkez bankaları, kendi merkez bankası dijital para birimlerini (CBDC’ler) oluşturma konusunda gelişmeleri hızlandırdı. Bununla birlikte, Japonya Merkez Bankası piyasada Dijital Yen’e sahip olma planını değiştiriyor gibi görünüyor.

Japon merkez bankası geçtiğimiz günlerde, İsveç tarafından benimsenen yaklaşıma benzer bir yaklaşımla CBDC’ye tedbir adımlarında yaklaşmayı tercih edeceğini söyledi. Bu nedenle, yakın zamanda Çin gibi büyük ölçekli pilot testler yapmayacağını söyledi. BOJ’un ödeme sistemi departmanı başkanı Kazushige Kamiyama, bir röportajında şunları söyledi:

“İsveç’in aşamalı ve planlı deney genişletmesi, Çin’in başından beri büyük ölçekli testlerinden bizim için daha uygun. Merkez bankası dijital para biriminin çerçevesi ve tasarımına, gelecek için genel bir ödeme sisteminin bir parçası olarak karar verilmesi gerekiyor”.

Kamiyama, BOJ’un Dijital Yen’in diğer CBDC’ler ile uyumluluğunu sağlarken araştırmalarına temkinli bir şekilde devam etmek istediğini söyledi. Ayrıca, Japon merkez bankası, FED ve Avrupa Merkez Bankası gibi muadilleriyle de yakın işbirliği içinde çalışıyor.

Dijital yen, 2026’da geliyor

Japonya Merkez Bankası, CBDC’sini piyasaya ne zaman sunacağına henüz karar vermedi. Merkez bankası, kamuoyuyla yakın istişare içinde çalışacağını söyledi. BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda, CBDC çıkarma kararının muhtemelen 2026 yılına kadar geleceğini söyledi.

Ancak gelişmelere bakıldığında, BOJ bu aylarda dijital para deneylerinin II. Aşamasını başlattı. Bir sonraki aşamada, bir pilot test ile ilerlenecektir. BOJ ayrıca pilot test sırasında CBDC’lerinin varlıkları ve işlemlerinde belirli bir tavana sahip olacak.

Kamiyama, “Birçok özel sektör işletmesi, banknotlardan veya mevduatlardan CBDC’ye herhangi bir büyük sermaye kaymasını önlemek veya en azından sınırlamak için bir sınır belirlenmesi çağrısında bulunuyor” dedi.

Kripto para borsaları, coin gelişmeleri ile ilgili en güncel içerikler için Kripto Para Haberleri sayfamızı ziyaret edin.
Tüm gelişmeleri Telegram ve Twitter hesaplarımızı takip ederek anında öğrenebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu