İngiltere, borsa cüzdanları konusunda geri attı
Birleşik Krallık Hazinesi ülkede hizmet veren tüm kripto borsalarından ve fonlardan yatırımcıların bilgilerini talep ediyordu, ancak görünüşe göre geri adım attı.
Hazine, özel cüzdanlar için KYC regülasyonlarını oluşturmanın pek mantıklı olmadığını ve geri adım attığını açıkladı.
Raporda Hazine şunları söyledi:
“Hükümet, barındırılmayan cüzdan işlemlerinin otomatik olarak daha yüksek risk olarak görülmesi gerektiği konusunda hemfikir değil; meşru amaçlar için kripto varlıkları tutan birçok kişi, özelleştirilebilirlikleri ve potansiyel güvenlik avantajları (örneğin, soğuk cüzdan saklama) nedeniyle barındırılmayan cüzdanları kullanıyor ve barındırılmayan cüzdanların yasadışı finansta kullanılma konusunda orantısız bir risk oluşturduğuna dair iyi bir kanıt yok.”
Karar, kara para aklama kurallarının güncellenmesi konusunda düzenleyiciler, sektör oyuncuları, akademisyenler ve devlet kurumlarıyla yapılan istişarelerin ardından geldi.
Önerilen kurallara göre, finans kurumlarının ve kripto borsalarının sektördeki birçok kişinin pratik ve kısıtlayıcı bulduğu uluslararası ödemeler hakkında bilgi toplamasını ve saklamasını zorunlu kılınacaktı.
Barındırılmayan cüzdanlar (borsa cüzdanları) ülkelerin gündeminde
İngiltere, barındırılmayan cüzdanlara odaklanan tek ülke değil. Dünyanın dört bir yanından otoriteler, konuyla ilgili açıklamalarda bulunarak, bir tür kontrole ihtiyaç duyacaklarını belirtiyor.
AB parlamentosu geçtiğimiz günlerde, borsa cüzdanlarını etkileyecek bir değişiklik lehinde oy kullandı. Kripto endüstrisi, gizlilik üzerinde büyük bir etkisi olacağını söyleyerek eleştirilere hızla yanıt verdi.
Coinbase de dahil olmak üzere eleştirmenler, bunun “borsalarda tam bir gözetim rejimini serbest bırakacağını, yeniliği boğacağını ve bireylerin dijital varlıklarını güvenli bir şekilde korumak için kullandıkları kendi kendine barındırılan cüzdanları baltalayacağını” söyledi.
DeFi yeni düzenlemelerden etkilenecek
Borsa cüzdanlarıyla ilgili kuralların en büyük etkisi, merkezi olmayan finans (DeFi) piyasası üzerinde olacaktır. DeFi, hem merkezi olmayan yapısı hem de empoze ettiğini söyledikleri finansal riskler nedeniyle bir süredir yetkililerin radarında.
Uluslararası Para Fonu (IMF), DeFi’nin finansal istikrar riskleri oluşturduğunu ve stablecoin ihraççılarının düzenlenmesini istediğini söyledi.