Nedir? Nasıl? Neden?

LinkedIn’de kripto para dolandırıcılığı arttı

Sponsorlu İçerik

Kaliforniya merkezli sosyal iş ağı LinkedIn’de kripto para dolandırıcılığı gün geçtikçe artmaya başladı. Federal Soruşturma Bürosu (FBI), profesyonel iş bulma ağında bazı kullanıcıların şimdiden yüz binlerce dolar kaybettiğini açıkladı.

FBI’a göre kripto para dolandırıcılığı LinkedIn ağına giderek daha fazla zarar veriyor. Sosyal iş ağında bazı kullanıcıların çok fazla para kaybettiği açıklandı. Kripto para evreninde dolandırıcılık oldukça acımasız ve olağandır. Kripto dolandırıcılarının yeni favori platformu ise LinkedIn gibi görünüyor. ABD merkezli medya platformu CNBC’ye konuşan FBI ajanı Sean Ragan, profesyonel ağda “birçok potansiyel, geçmiş ve mevcut kurban” olduğunu gözlemlediğini söyledi.

“LinkedIn platformuna olan güven kullanılıyor”

Dolandırıcılık kombinasyonunun her zaman aynı olduğunu söyleyen Ragan, dolandırıcıların bir profesyonel gibi davrandığını, öncelikle bir profil oluşturarak başka kullanıcılarla iletişim kurduğunu söyledi. Konuşma gerçekleştikten sonra ise kripto yatırımlarının vaat edildiğini kaydetti. Ağ oluşturma konusunda ise LinkedIn’e olan güven kullanılıyor diyen Ragan, kurbanların şüphelilere güvendiğini belirtti.

“İlk başta, dolandırıcı kurbanı önceden kurulmuş bir işlem sitesine davet ediyor, ancak birkaç ay sonra, kullanıcıyı kontrolü altındaki başka bir platforma çağırıyor. Sonrasında yaptığı tek şey, kullanıcının hesabındaki kripto varlıkları son kuruşuna kadar boşaltmak oluyor.”

CNBC haberinde, Florida’da yaşayan başka bir dolandırıcılık kurbanı olan Mei Mei Soe’nun davasına değindi. 288.000 dolarlık varlığını LinkedIn platformunda bir dolandırıcıya kaptırdığını iddia eden Mei Soe, dolandırıcının kendini bir fitness şirketinin müdürü olarak sunduğunu belirtmişti. Aylarca süren güven oluşturma adımının ardından dolandırıcı Mei’yi yatırım yapmaya davet ederek önce Crypto.com’a 400 dolar yatırmaya ikna etti. Ardından yatırımını büyütmek adına kurbana başka bir sitede dokuz farklı işlem yaptırdı.

1,6 milyon dolarlık kayıp

Yapılan araştırmalarda Mei Soe’ninki gibi düzinelerce vaka olduğu kaydedildi. Bazı kurbanların 1,6 milyon dolara kadar kaybettikleri, bazılarının ise kendilerini ev veya araba kredisi ödeyemediklerini söyleniyor.

Microsoft’un sahip olduğu ağ, bu tür bir dolandırıcılıklarda bir artış olduğunu belirterek şu açıklamayı yaptı:

“Çok net olan politikamızı uyguluyoruz: LinkedIn’de finansal dolandırıcılık dahil olmak üzere dolandırıcılık faaliyetlerine izin verilmez. Üyelerimizi güvende tutmak için her gün çalışıyoruz ve buna sahte hesapları, yanlış bilgileri ve şüpheli dolandırıcılığı tespit etmek ve bunlarla başa çıkmak için otomatik ve manuel savunmalara yatırım yapmak da dahildir. LinkedIn üyelerini suçlulardan korumak için dünya çapındaki şirketler ve devlet kurumlarıyla birlikte çalışıyoruz. Bir üye dolandırılırsa, bunu bize ve yerel kolluk kuvvetlerine bildirmelerini istiyoruz.” 

2021’de 32 milyon hesap silindi

LinkedIn platformu, 2021 yılında, %96’sı otomatik savunma mekanizmaları tarafından tespit edilen 32 milyondan fazla sahte hesabı kaldırdığını iddia etti. Gerçek olan diğer kullanıcılar tarafından 127.000 sahte profil tespit edildi ve hepsi sırayla silindi.

Kripto para borsaları, coin gelişmeleri ile ilgili en güncel içerikler için Kripto Para Haberleri sayfamızı ziyaret edin.
Tüm gelişmeleri Telegram ve Twitter hesaplarımızı takip ederek anında öğrenebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu