Nedir? Nasıl? Neden?

AB kurumlarının anlaştığı kripto düzenlemeleriyle ilgili detaylar

Sponsorlu İçerik

Kripto para birimleri konusunda sıkı düzenlemeler 2021 yılı itibari ile ortaya çıkmış ve o tarihten bu yana devam eden bir süreç başlatmıştı. Uzun süreli tartışmaların devam ettiği kripto para birimleriyle ilgili düzenlemeler konusunda MICA dün anlaşma sağlandı. İşte MICA düzenlemelerinde stablecoin’ler, borsalar, NFT’ler ve enerji konularındaki detaylar…

Kripto Varlıklarda Piyasalar (MICA) kuralları, kripto varlıklar için denetim, tüketicinin korunması ve çevre koruma önlemleri hakkında hükümler getirecek. MICA Avrupa Parlamentosu raportörü Stefan Berger, dün Twitter hesabından, tasarının nihai bir uzlaşmaya vardığını duyurmuştu. Kararlaştırılan temel hükümler arasında tüketicinin korunması ve çevre koruma önlemleri hakkında hükümler getirecek. Hükümler, kripto varlıkları ihraç eden ve ticaretini yapan kurumlar içinde geçerli olacak. Kurallar, kripto işlemlerinin şeffaflığını, ifşa edilmesini ve denetlenmesini kapsayacak. Bunu haberimizde vermiştik.

İçindekiler

Stablecoin’ler muaf değil

MICA düzenlemeleri stablecoin konusuna da yer veriyor. Stablecoin’lerin hepsi Avrupa Bankacılık Otoritesi (EBA) tarafından düzenlenerek ve denetlenecek. Stablecoin ihracı yapmak isteyen şirketler ve kurumların AB sınırları içerisinde temsilciliklerinin bulunması zorunlu hale getirildi. İflas tehlikesine karşı rezervlerin korunması zorunlu olacak. Algoritmik stablecoin’ler bu kurallardan muaf olmayacak aynı şekilde yasalar onlara da uygulanacak.

İş kanıtı yasağı ise artık olmayacak

İş Kanıtı (Proof-of-Work) ile çalışan kripto para birimlerinin tamamen yasaklanması konusu düzenlemede artık bulunmuyor. MICA regülasyonlarında kripto varlık hizmet sağlayıcıları AB Menkul Kıymet Otoritesi’ne (EMSA) bilgi vermeleri zorunlu kılınıyor.

DeFi ise MICA düzenlemelerinde şu an için yer almıyor. AB kurumlarının gelecek yıl itibariyle bu alan hakkında detaylı bir rapor hazırlayacakları kaydedildi. Kredi veren platformlar da düzenleme çerçevesine şu an için dahil edilmedi.

Kara para aklama ve kripto borsaları hakkında detaylar

EBA ve ESMA (Avrupa Menkul Kıymetler Otoritesi) kripto hizmet sağlayıcıları yani borsalarından, sorumlu olacak. AB bölgelerinde hizmet veren ve resmi lisansa sahip olmayan borsaların izni ESMA tarafından sağlanacak. MICA, borsaların genel kara para aklama (AML) önlemlerini uygulamalarını ve AB sınırları içinde varlık yönetim organizasyonuna sahip olmalarını emrediyor.

Hırsızlık durumlarının sorumlusu borsalar olacak

MICA düzenlemelerinde iflas veya borsaların hack’lenmesi konusuna da yer verildi. Fon kaybına sebep olan durumların sorumluluğun borsalarda olacağı ve müşteri varlıklarının ayrı tutulması ve korunması gerektiği belirtildi.

NFT’ler MICA düzenlemelerinin dışında

AB Parlamentosu‘nun MICA ile ilgili sayfasından yapılan açıklamada, NFT’lerin kripto paralar gibi olmadığı ve benzersiz yapıları nedeniyle MICA düzenlemelerine tabi olmayacağı belirtildi:

“Aynı fiyatla halka arz edilen tüm NFT varyantları MICA düzenlemeleri kapsamı dışında tutulacaktır”

AB’nin NFT’ler hakkında ayrıntılı bir rapor yazacağı kaydedildi. MICA yasalarının en geç 18 ay içerisinde yürürlüğe gireceği biliniyor. Stablecoin’ler için belirtilen kurallar için belirlenen süre ise 12 ay.

Kripto para borsaları, coin gelişmeleri ile ilgili en güncel içerikler için Kripto Para Haberleri sayfamızı ziyaret edin.
Tüm gelişmeleri Telegram ve Twitter hesaplarımızı takip ederek anında öğrenebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu