Nedir? Nasıl? Neden?

Fed danışmanı: Kripto, ABD istikrarı için risk oluşturuyor

Sponsorlu İçerik

Ekonomist ve Fed danışmanı Jonathan Rose, kripto para birimlerinin ABD istikrarı için risk oluşturabileceğini ve biran önce uygun düzenlemelerle eşleştirilmesi gerektiğini söyledi.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen liderliğindeki ABD mali düzenleyicisi dün, kripto para birimlerinin katılımcı başına “belirli koşullar altında ABD istikrarı için risk oluşturabileceğini” belirledi. Finansal İstikrar Gözetim Konseyi (FSOC), düzenleyiciler ve finansal yasa kurucular, Pazartesi günü dijital varlıklar hakkındaki yeni raporu görüşmek üzere bir araya geldi. Yapılan toplantıda Chicago Federal Rezerv Bankası danışmanı ve ekonomist Jonathan Rose, potansiyel riskler konusunda uyarı da bulundu.

Rose, açıklamasında risk oluşturabilecek koşullar hakkında şunları söyledi:

“Bu koşullar, geleneksel finansal sistemle olan bağlantılarının veya genel ölçeklerinin büyümesi durumunda ilk sıradadır. İkincisi, eğer bu büyüme, mevcut düzenleyici yapının uygulanması da dahil olmak üzere, uygun düzenlemelere bağlı kalmadan veya bunlarla eşleştirilmeden gerçekleşirse…”

Finansal İstikrar Gözetim Konseyi (FSOC), yaşanan son mali krizin ardından Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell ve SEC Başkanı Gary Gensler‘ın oylarıyla 2010 yılında kurulmuştu. FSOC’un görevi geleneksel finansa yönelik büyük riskleri belirlemek ve bunlara karşı koruma sağlamaktı.

“FSOC’un bulguları istikrarsızlık kaynaklarını detaylandırıyor”

Fed danışmanı Rose, FSOC’un verilerine yer verdiği konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“FSOC’nin bulguları spekülasyona dayalı kripto varlık fiyatları, kripto varlık ekosistemindeki ara bağlantılar, operasyonel güvenlik açıkları, finansman uyumsuzlukları ve çalıştırma riskinden kaynaklanan akut istikrarsızlık kaynaklarını detaylandırıyor. Stablecoin’ler, oynaklık ve kripto varlıkların nasıl sınıflandırılması gerektiği konusunda endişeler devam ediyor.”

Gensler’dan Satoshi Nakamoto yorumu

SEC Başkanı Gary Gensler’ın Bitcoin’in anonim yaratıcısı Satoshi Nakamoto hakkında söyledikleri dikkat çekti. Gensler, Nakamoto’yu “bu masanın etrafında oturan bizim gibi insanlar tarafından denetlenen finans sektörüne olan inancı yok” sözleriyle eleştirdi. Gensler, SEC ve ilgili kurumların, gelişmekte olan sektör için sıkı bir düzenleyici çerçeve oluşturmak üzere Kongre ile birlikte çalışması gereğini bir kez daha vurguladı

Rapor, stanlecoinler düzenlemek ve mevzuatın geçirilmesini sağlamak da dahil olmak üzere, kripto varlıkların oluşturduğu riskleri azaltmak için 10 adım öneriyor. Ek olarak stablecoinleri denetleyen ve regüle eden kurum hangisi olursa olsun, ihraççılar tarafından denetlenen tekel şirketleri önlemek amacıyla stablecoin’ler arasında birlikte çalışabilirliği sağlama talep edildi.

Kripto para borsaları, coin gelişmeleri ile ilgili en güncel içerikler için Kripto Para Haberleri sayfamızı ziyaret edin.
Tüm gelişmeleri Telegram ve Twitter hesaplarımızı takip ederek anında öğrenebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu