Nedir? Nasıl? Neden?

ABD enflasyon rakamları açıklandı: BTC’de durum ne?

Sponsorlu İçerik

ABD 2022 yılı Mayıs ayı enflasyon rakamları açıklandı. Yıllık enflasyon oranı %8.6 ile beklentilerin ötesine geçti. Enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından amiral kripto para birimi Bitcoin’de düşüş görüldü.

ABD enflasyonu Mayıs ayında %8,6 oranına ulaşarak piyasa beklentilerinin üzerine çıktı. Böylelikle, ABD’de enflasyon 41 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Yıllık bazda %8,6 seviyesinde gerçekleşen enflasyon aylık bazda %1 seviyesine geldi. Piyasa beklentisi Mayıs ayında ABD enflasyonunun yıllık bazda %8,3 seviyesinde aylık bazdaki beklenti ise %0,7 olması yönündeydi.

ABD enflasyonu, Nisan ayında yüzde 8,3 seviyesinde gerçekleşerek 40 yılın zirvesini yenilemişti. Fed’in para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) toplantısı 14-15 Haziran tarihinde gerçekleşecek. 

Enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından BTC’de sert hareketler görüldü ve varlık 29 binlerdeki seviyesini tekrar test etti. CoinMarketCap verilerine göre, BTC haberin yazıldığı saatte 29,539 dolar üzerinden işlem görüyor. Son 24 saatte ise %2,04 oranında düşüş yaşadı.

İçindekiler

Yellen’dan enflasyon açıklaması

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, dün katıldığı bir etkinlikte enflasyon sorusunu yanıtlayarak, bunun büyük bir sorun olduğunu ve şu anda kendileri için en önemli hedefin enflasyonu düşürmek olduğunu söyledi. Yellen, petrol fiyatlarının bir süre daha yükselebileceğini, kısa vadede düşüş ihtimalinin çok az olduğunu belirtti. Ek olarak, resesyonda olduklarını düşünmediğini de kaydetti.

Ekonomistler, özellikle yüksek enflasyon ortamında parasal sıkılaştırma hamlelerinin resesyona dönüşebileceğinden endişe duyduklarını belirtiyorlar.

“Enflasyon henüz zirve yapmadı”

Ünlü ekonomist Muhammed El-Erian, ABD’de enflasyonun henüz zirveye ulaşmadığını belirterek, şöyle konuştu:

“Haziran ayı verileri Mayıs ayına ait. Kötüleşirse enflasyonun zirve yaptığını düşünenler fikrini değiştirebilir.”

Bitcoin altın ve gümüşü de etkileyebilir

ABD’de enflasyon verilerinin açıklanmasının önemi emtiaların seyri ile de yakından ilişkili. Altın, gümüş ve diğer değerli metallerin yanı sıra Bitcoin başta olmak üzere kripto para birimleri enflasyon verilerinden açıkça etkilenebilecek varlıklar olarak kaydediliyor.

ABD Merkez Bankası’nın yeni faiz kararı açıklaması önümüzdeki hafta yapılacak. Bugün açıklanan enflasyon verileri kurumun kararında etkili olacak. Fed faiz oranlarını tekrar yükseltirse, emtialar üzerinde çok daha fazla satış baskısı olacak.

Hatırlanacağı üzere Avrupa Birliği Merkez Bankası (ECB)dün faiz oranlarını beklendiği gibi sabit tuttu. 

Kripto para borsaları, coin gelişmeleri ile ilgili en güncel içerikler için Kripto Para Haberleri sayfamızı ziyaret edin.
Tüm gelişmeleri Telegram ve Twitter hesaplarımızı takip ederek anında öğrenebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu