ABD, Rusya yaptırımlarına kripto borsalarını da dahil etti
ABD Hazine Bakanlığı, Rusya’ya yönelik yaptırımların 1 Mart’tan itibaren kripto para birimleri üzerindeki kontrolleri içereceğini söyledi.
Ukrayna Başbakan Yardımcısı Mykhailo Fedorov, yakın bir tarihte kripto para borsalarına çağrıda bulunarak Rus kullanıcı hesaplarını dondurmaya yönelik işlemler başlatmalarını söylemişti. Kraken CEO’sundan olumsuz yanıt geldi. Şimdi de ABD Hazine Bakanlığı, Rusya’ya yönelik yaptırımlarına kripto para borsalarını da dahil etti. Beyaz saray ek olarak büyük kripto borsalarını yaptırıma tabi kurulu
ABD Hazine Bakanlığı, Rusya’ya yönelik son yaptırımların 1 Mart’tan itibaren dijital para birimleri üzerindeki kontrolleri içereceğini söyledi. Beyaz Saray ayrıca büyük kripto borsalarını yaptırıma tabi kuruluşlarla işlem yapmaya karşı uyardı.
Günün ilerleyen saatlerinde resmi olarak yayınlanacak olan bir yürütme emrinde hükümet, dijital para birimlerinin kullanımı da dahil olmak üzere Rusya’ya yönelik yaptırımları dikkate almayan herkese karşı harekete geçeceğini kaydetti. Bloomberg’in bildirdiği üzere, Beyaz saray büyük kripto borsalarının Rus yaptırımlarından kaçmak için kullanılmayacağından emin olmalarını istiyor.
Söz konusu hareket, Rusya’nın ABD yaptırımlarından etkilenmemek için kripto varlıkları kullanabileceğine dair düşünlerin ortaya çıkmasının ardından geldi. ABD ve müttefikleri geçen hafta Rusya’nın bazı bankalarını ödeme ve mesajlaşma ağı SWIFT‘den çıkararak denizaşırı varlıklarını da dondurmuştu. Bu durum Rusların ekonomik büyümesine zarar vererek ülkeyi daha da izole etmesi gereken dövize çok az erişim sağlanmasına sebep oldu. Yeni yaptırım hareketi, Rusya’nın Ukrayna işgaline misilleme olarak geldi. Fakat yaptırımlar Ukrayna’nın başkenti Kiev ve çevresinde çatışmaların yayılmasına neden oldu.
Yaptırımlar kripto akışını teşvik ediyor
Rusya’daki kripto ticaret hacimleri, kısıtlamaların ardından hızla yükselirken, ruble bitcoin ve diğer birçok token karşısında düşüş yaşadı. Ülkede enflasyonun yükselmeye başlamasıyla birlikte, Rus vatandaşlarını başka alternatiflere yöneldi. Ukrayna’da, düşüş yaşayan Grivna elektronik nakit transferlerinin askıya alınmasıyla, vatandaşlar bitcoin ve stabilcoin’e kullanmaya başladı.
Rusya’nın kripto kabulü, küresel pazarın yaklaşık yüzde 12’sini elinde tutmasıyla oldukça sağlam bir noktadaydı. Bu durum kriptonun yaptırımlar etrafında potansiyel bir yol olduğuna dair spekülasyonları da arttırdı. Ukrayna bankaları, büyük borsalara Rus kullanıcıları bu konuda tamamen engelleme çağrsında bulundu. Fakat hareket, kriptonun siyasetten arındırılmış ve DeFi doğasına aykırı olduğu için topluluk tarafından eleştiri aldı.
Rusya’da önemli bir varlığı bulunan Kraken, yasal olarak zorunlu olmadıkça bunu yapmayacağını söyledi. Binance, ABD hükümeti tarafından onaylanan ancak siviller tarafından onaylanmayan varlıkları engelleyeceğini söyledi.