BDDK Başkanı Akben: Kripto parada yasal düzenleme üzerine çalışıyoruz
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, Gaziantep Hasan Kalyoncu Üniversitesi 3.Uluslararası İslami Muhasebe ve Finans Konferansı’nda kripto para düzenlemeleri hakkında konuştu. Başkan Akben, dünyada birçok ülkede kripto paralarla ilgili yasal düzenleme olmadığını, Türkiye’de görüşmelerin yapıldığını söyledi.
Gaziantep Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nde düzenlenen 3. İslami Muhasebe ve Finans Konferansı 10 farklı ülkeden 79 bilim insanının katılımı ile gerçekleşti. Konferansa katılan BDDK Başkanı M. Ali Akben, kripto paralar konusundaki kafa karışıklığının giderilmesi için birçok ülkede düzenleme yapılmadığını, Türkiye’de ise yasal düzenlemeler üzerine gerekli toplantıların yapıldığını dile getirdi.
Dijital paraların yeni olması sebebiyle insanların kafasında karışıklık yarattığını söyleyen Akben, Türkiye’de gerekli düzenlemelerin yapılması için çalışmaların devam ettiğini kaydetti:
“Kripto para düzenlemesiyle ilgili dijital tarafta ne yapılabilir konusundaki Ankara toplantısından buraya geldim. Elbette kripto para konusunda da çalışmalar var. Kafalar karışık bu konuda. Bu konuda dünyanın birçok ülkesinde henüz bir düzenleme yapılmamış. Bu para neyin yerini alacak, sistem nereye evrilecek. Yeni olan bir şeye karşı çekince her zaman olduğu gibi dikkatli davranma şeklinde gerçekleşiyor.
Beştepe toplantısında kripto paralar görüşüldü
Dün Beştepe’de bakanlar tarafından gündemdeki konular hakkında önemli bir toplantı gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda kripto varlıklarla ilgili taslak konuşuldu.
Toplantının ikinci oturumunda görüşülen kripto para yasa tasarısı bir kez daha ele alındı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve Ticaret Bakanı Mehmet Muş’unda katılım gösterdiği toplantıda kripto varlıklarla ilgili son durumun değerlendirildiği kaydedildi. Edindiğimiz bilgilere göre, yasalaşması üzerine görüşmelerin devam ettiği kripto düzenlemelerinde Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Ticaret Bakanlığı ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası‘nın yetkili kurumlar olarak belirlenmesi planlanıyor.
SPK, kripto borsaları konusunda yetki sahibi olacak
SPK‘nın, kripto paraların ticaretine yönelik esasları belirleyecek kurum olarak yetkilendirmesi bekleniyordu. Kurumun, kripto borsalarının kurulmasıyla ilgili süreçlerde de etkili olacağı kaydedildi.
Bir diğer yandan şu anda faaliyet gösteren yurt içi ve yerleşik borsalar içinde diğer finansal kuruluşlarla aynı şartlara uyum zorunluluğu getirilmesi bekleniyor. Kripto borsalarının mali durumlarının düzenli olarak kontrol edileceği ve mali yapıda zayıflık görülmesi halinde işletmeye 3 ay süre tanınacağı belirtildi. Taslak çalışmasında bu sürede şirketin mali durumunda değişme olmazsa faaliyet durdurma kararı alınabileceği maddesi bulunduğu eklendi.