BM raporu: Kuzey Kore’nin kilit geliri kripto hırsızlığı
Birleşmiş Milletler raporuna göre, kripto para hırsızlığı Kuzey Kore için kilit gelir kaynağı olmaya devam ediyor.
Kripto para borsalarına yönelik siber saldırılar geçtiğimiz yıl Kuzey Kore için önemli bir fon kaynağı olmuştu. Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan belgeye göre, yaptırım uygulanan ülke nükleer ve füze programlarını da kriptodan elde ettiği gelirler ile geliştiriyor. Reuters, BM raporuna dikkat çekerek, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (DPRK) tarafından kontrol edilen bilgisayar korsanlarının finansal kurumlar ve borsalar gibi kripto platformlarını hedef almaya devam ettiğini bildirdi.
Bağımsız yaptırım izleyicileri tarafından cuma günü hazırlanan raporda, Güvenlik Konseyi Kuzey Kore Yaptırımlar Komitesi’ne sunulan yıllık baskıda şunlar iddia edildi:
“Özellikle kripto para varlıklarına yönelik siber saldırılar Kuzey Kore için önemli bir gelir kaynağı olmaya devam ediyor.”
Raporda, bir üye devletin şu ifadelerine yer verildi:
“Kuzey Koreli bilgisayar korsanları 2020 ile 2021 ortaları arasında Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya’daki en az 3 kripto para borsasından 50 milyon dolardan fazla para çaldı.”
Raporda, Pyongyang’daki rejimin 2021 yılında kripto şirketlerine yönelik en az 7 saldırı başlattığı ve 400 milyon dolarlık kripto çaldığı iddialarına da ver verildi. Bir blockchain analiz firması ocak ayında yaptığı açıklamada, saldırıların öncelikle yatırım firmalarını ve merkezi borsaları hedef aldığını kaydetmişti.
Kuzey Koreli hacker’lar 2019’da 2 milyar dolar çaldı
BM yaptırım gözlemcileri, 2019 yılında Kuzey Koreli hacker’ların saldırılar yoluyla 2 milyon dolar kazandığını açıkladı. Çalınan kripto paraların, kitle imha silahları programlarını finanse etmek için kullanıldığı iddiasında bulundu.
En son rapor notlarında şu ifadeler yer aldı:
“ICBM’lerin (kıtalararası balistik füzelerin) hiçbir nükleer testi veya fırlatılması rapor edilmemesine rağmen, DPRK nükleer bölünebilir malzeme üretimi kapasitesini geliştirmeye devam etti.”
BM gözlemcileri, Kuzey Kore’nin nükleer ve balistik füze altyapısının bakım ve gelişiminin durmadığına inanıyor. Ayrıca raporda, 2006’dan beri BM yaptırımları altında olan ülkenin, ocak ayında 9 fırlatma gerçekleştirerek balistik füze testlerini hızlandırdığına ve şimdiye kadarki en büyük aylık sayı olduğuna dikkat çekildi.