BTC madenciliği Çin’de neden yasaklandı? İşte 7 teori
2021 yılının en büyük olaylarından biri, Çin’in BTC madenciliğini yasaklamasıydı. Çin’de, BTC madenciliğinin yanı sıra kripto borsaları ve kripto haberleri yapan medya mecralarını da yasaklanmıştı. İşte bu yasakların nedenlerini içeren 7 teori.
Çin’in, Bitcoin madenciliğini yasaklaması haberi BTC fiyatını etkileyerek hükümetlerin kripto para birimini yasaklayacağını düşünen muhaliflere imkan tanıdı. Bir diğer yandan, ağ aksamadan çalıştı ve hash gücünü rekor sürede devam ettirdi. Ancak akılda kalan soru işareti, Çin’in, hakim olduğu bu çok kazançlı olan faaliyetten neden kendisini dışladığı yönünde.
Bitcoin girişimcisi John Carvalho, konuyla ilgili şu açıklamada bulundu:
“Çin’in aptal olduğunu reddediyorum. Basit bile olsa bir sebebi olmalı.”
Bu gizemi çözmek için ortaya 7 farklı teori atıldı. İşte o teoriler.
İçindekiler
Dijital yuan (CBDC)
Çin, BTC madencileri üzerinde hamleler yapmaya başladığında, Olası nedenlerle ilgili olarak, Bitcoin Dergisinden Lucas Nuzzi yaklaşmakta olan Dijital yuan’dan (CBDC) bahsetti:
“Kelimenin tam anlamıyla muhaliflerin kitlesel gözetimini ve engellemesini sağlayacak kendi dijital paralarını piyasaya sürüyorlar. Çin’in BTC’yi yasaklaması sürpriz olmamalı.”
Lucas Nuzzi, 21 Haziran 2021 tarihinde attığı tweette şu ifadelere yer verdi:
“Muhaliflerin kitlesel gözetimini ve banka hesaplarının açılmasını sağlayacak olan kendi paralarını (CBDC) kelimenin tam anlamıyla piyasaya sürüyorlar. BTC bununla tamamen çelişiyor. Diktatörlükler özgürlük parasını sevmezler.”
Akla gelen ilk soru: Çin rekabetini ezmek için milyar dolarlık potansiyel bir endüstriyi yok eder mi? şeklinde.
Kesinti teorisi
Çin’in enerji sorunları mı var? Pekin Ekonomi ve Bilgi Bürosu‘na göre, bu faaliyetlerle ilgili enerji tüketimi konusunda endişeler devam ediyor. Çin’in Blockchain Özel Komitesi Başkanı Yu Jianing, ülkenin çevresel gereksinimlerini kripto madenciliğinin daha katı düzenlemelere yol açabileceğini iddia etti. Başkan Jianing, bunun kaçınılmaz olacağına dikkat çekti. Ancak, durum gerçekten böyle olsaydı hidroelektrik santrallerini hizmet dışı bırakırlar mıydı?
Daha temiz enerji kaynakları sağlamak
Konuyla ilgili bir makaleye göre:
“Çin’deki özel enerji santrallerinin en parlak dönemi yüzyılın başlangıcıydı. Yatırımcılar binlerce hidroelektirik santrali inşa ettiler. Yakın bölgeler ise bu durumu bir ilerleme işareti olarak gördü. Bununla beraber son yıllarda Çin’de kademeli elektrik fazlası ile, hidroelektrik santralleri tarafından üretilen elektriğin kaderi genellikle terk edilmektir.”
Bununla birlikte, hizmetten çıkarmanın ana nedeni, nehirlerin orijinal akışını onarmak gibi, görünüyordu. Sichuan Eyaleti Su Departmanı Müdür Yardımcısı Wang Hua şöyle konuştu:
“Hidroelektrik santraller her zaman Sichuan nehirlerinin ekolojisini kısıtlayan önemli faktörlerden biri olmuştur.”
Hükümetin bu santrallerden kurtulmaya çalışıyor olması mümkün. Bu durum makaleyi açıklar nitelikte. Yatırımcılar bu hidroelektrik santrallerinden uzak durmaya çalışıyor gibi görünüyor. Çin’in BTC madenciliğini yasaklaması daha da büyük bir oyunun parçası olabilir. Ciddi ve metodik olarak işleri karıştırıyorlar.
Son oyun ne olabilir? Çin sadece karbon nört olmaya ve nehirlerin orijinal akışını onarmaya mı çalışıyor? Yoksa burada başka bir şey mi var?
Konuyla alakalı başka bir makalede ise şu ifadeler yer aldı:
Çin, BTC madenciliğini yasaklayarak hayatının hatasını mı yaptı yoksa gizli bir planı mı var? Sichuan’daki kripto madenciliği için temiz hidroelektrikten gelmesi gerçeği, birçok kişinin eyaletin Bitcoin madencileri için güvenli bir sığınak olacağını düşünmesi anlamına geliyor.”
Yeni Çin Modeli
Çin Silikon Vadisi modelini terk ediyor gibi görünüyor. Peki onun yerine ne koyacak? Yeni modelin daha az kurucu odaklı ve daha fazla Çin merkezli olacağı öne sürüldü. Çin en büyük endüstrilerini ve aktörlerini gölgede bırakıyor. Çin Modeli’nin ölçekle mi ilgili olduğu merak ediliyor. Yoksa odak kontrolü sağlamak mı? Küresel ölçekteki çalışan ve büyük güce sahip olan insanları, şirketleri çökertiyorlar mı?
Çin’in en büyük teknoloji yöneticilerini de çökerttiği fikri ortaya atılsa da bu çok inandırıcı değil. Belki de asıl sorun Bitcoin ile ilgili değil.
BTC kullanımında zorluk yaşanması
Bu teori Çin yasağının kapsayıcı temasını açıklamıyor. Fakat bir ihtimal dahilinde değerlendirmeye alınabilir nitelikte. Bir etkinlikte, Çin Halk Bankası Finansal Tüketici Haklarını Koruma Bürosu Başkan Yardımcısı Yin Youping şu şekilde konuştu:
“İnsanlara Bitcoin gibi sanal para birimlerinin yasal ödeme aracı olmadığını ve gerçek bir desteği olmadığını bir kez daha hatırlatıyoruz.”
Yayınlanan raporda ise şunlar kaydedildi:
“Belki Çin’in planı düşünülenden daha basittir. Çin Halk Bankası’nın sıradan vatandaşın Bitcoin’e erişmesini gerçekten zorlaştırması mümkün. Çin, vatandaşlarını kontrol altında tutmak ve bilinmeyenden korkmaları için propaganda ve tekrarını kullanabilir. Bitcoin’in çekişmeli teori senaryolarından biri: BTC’nin er yada geç beklediği bir savaş.”
Evergrande’nin var sayımına hazırlanmak
Çin hükümetinin çıkışlarını kapatmasının sebebi Evergrande gayrimenkul şirketi mi? İnsanların BTC’yi can kurtaran botu olarak kullanmalarını hükümet istemiyor.
“Hükümet gelinen noktayı uzaktan gördü. Krizin ülkeyi defalarca vuracağını biliyorlardı ve halkı korkutmak için şimdiye kadar ki en zor varlığı satın almamaları için BTC madenciliğini yasakladılar. BTC, her ekonominin çöküşüne karşı gerçek bir koruma olarak görülüyor.”
Daha fazla alımın yaşanması: FUD
Çin, BTC fiyatını manipüle etmek ve almak için yasaklamalarda bulunuyor. Ülkenin endüstriyi yasaklamak için hiçbir teşviki yok. Madencilikten çok daha fazla para kazanılıyor. Madencilik işi için özel olarak hazırlanan devrelerden oluşan ASIC üreticilerini kontrol etmeye çalışarak ve madencilik makineleri çiplerinin değerini yükseltiyorlar.”
John Carvalho‘nun teorisine göre:
“Ana ASIC üreticisi olan Çinli Bitmain şirketi, yeni nesil madencilerine hazırdı. Böylece, sonrası için bir talep yaratmaya ve FUD (korku,şüphe) ile birleştirmeye karar verdi. Genelde yaptıkları gibi, BTC’leri satıp shortlarını yaptılar. Ardından Çin madenciliği yasakladı ve tüm ülke ASIC’leri kapattı. Çin, ASIC’lerin küçük bir bölümünü ABD’ye sattı.