Cumhurbaşkanı’nın kripto yasası TL’nin düşüşünü kurtarır mı?
Türkiye gündemine oturan kripto yasa tasarısının, düşüş yaşayan Türk lirası üzerindeki etkisi merak ediliyor. Kripto yasası TL’nin düşüşünü önleyebilecek mi?
Birçok kripto uzmanı ve analisti, 2022 yılının kripto düzenlemelerinde ve yasalarında bir artış göstereceğini öngördü. 1 Ocak 2022’de ise Türkiye’de kripto faturasının yayınlaması için zemin hazırlanması bu öngörüleri onaylar nitelikte. Yeni yılın başlaması ile birlikte dünyanın dört bir yanındaki Türk vatandaşları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın halkın tasarruflarını Türk Lirası olarak sürdürmesi talebine tepki gösterdi. Haberin yazıldığı saatte, yüzde 7 oranında düşen TL’nin, değer kaybeden bir para birimi olması sebebiyle yükselen enflasyona karşı mücadelesi devam ediyor.
Amerikalı İktisat Profesörü Steve Hanke Twitter üzerinden konuyla ilgili görüş bildirdi:
“Türk lirası, hafta başından bu yana USD karşısında yüzde 16 değer kaybetti. Bu, TCMB’nin (Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası) geçen hafta zavallı lirayı boş yere desteklemek için 8 milyar dolarlık azalan döviz rezervlerini boşa harcadığını doğruluyor. Lira için Tek çıkış yolu #CurrencyBoard”
The Turkish lira has weakened against the USD by ~16% since the start of the week. This confirms that TCMB wasted $8bil of dwindling FX reserves last week to prop up the pathetic lira for nothing. The ONLY way out for the lira is with a #CurrencyBoard. pic.twitter.com/jNazblOgVh
— Steve Hanke (@steve_hanke) December 30, 2021
Yerli para birimine dönme çağrısının ülkede yaklaşan kripto düzenlemelerine işaret etmesi mümkün mü? 2021’in son günlerinde Cumhurbaşkanı kripto para yasasını hazır olduğunu söylemişti. Bunu takip eden süreçte AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, konuyla alakalı şöyle konuştu:
“Katılımcıların ortak görüşü, kanunun bir an önce çıkması gerektiği yönünde.”
2021 yılında TL’nin düşüşü konusu, uluslararası medyada Türk vatandaşlarının kendilerini güvenceye almak için birikimlerini altına, dövize ve kriptoya çevirdiği şeklinde haberlerle yer bulmuştu. Kripto yasa tasarısı ve vergilendirme açıklaması göz önüne alınınca birikimlerin liraya çevrilmesi çağrısı mantıklı geliyor. Tasarıya ilişkin ilk raporlar genel yasağı işaret etmiyor. Fakat faaliyet izni almayan kripto hizmet sağlayıcılarının para cezasına çarptırılmasına veya hapsedilmesine yol açabileceği bildirildi. Sonuç olarak, Türkiye 2022’de kripto düzenleme yasasını yürürlüğe koymayı planlıyorsa, dünya olayları ve siyasi açıklamalar bunun daha sonra değil, daha erken gerçekleşebileceğini söylüyor.
Türkiye’de Binance istenmiyor mu?
MASAK (Türkiye’nin Mali Suçları Soruşturma Kurulu) kripto para borsası Binance‘ı 8 milyonluk para cezasına çarptırmıştı. Bunun nedeninin, Binance’ın düzenleyicilerin istediği bilgileri teslime etmeyerek ülkenin kripto değişim platformu yasalarını ihlal ettiği bildirildi.
Türkiye’de kripto platformlarına yönelik mevzuat 2021 yılı Bahar döneminde yürürlüğe girmişti. Ancak Aralık ayı cezası, Türkiye’nin kripto sektörünü daha sıkı düzenlemeye alacağının bir işareti olabilir.