Facebook, Metaverse dünyası için 50 milyon dolar yatırım yapıyor
Facebook, önümüzdeki iki yıl içinde metaverse ile ilgili girişimler ve ortaklıklar için 50 milyon dolar harcayacak.
Meta veri deposu, sosyal etkileşimler, iş, oyunlar ve daha fazlası için kullanılabilecek paylaşılan çevrimiçi alanları ifade etmektedir.
Facebook kurucu ortağı ve CEO’su Mark Zuckerberg , Haziran ayında sosyal medya devinin “metaverse şirketi” olma yolunda olduğunu söyledi. Şimdi firma yatırımını metaverse’i hayata geçirmek için önümüzdeki iki yıl içinde 50 milyon dolar harcama planlarını ortaya koyuyor.
Bugün Facebook, firma çevrimiçi sosyal etkileşimlerin geleceğini araştırırken hem kendi projelerini hem de dış araştırmaları finanse etmek için iki yıllık bir girişim olan XR Programları ve Araştırma Fonu’nu duyurdu. Gelecekteki çevrimiçi meta veri deposunu birlikte oluşturmaya çalıştığı için duyuruya göre bu, Facebook için bir sadece “başlangıç noktası” olarak görülüyor.
Metaverse nedir? Özellikle merkezi olmayan projeler, örneğin Facebook gibi merkezi varlıkların gözetimi ve kontrolünden bağımsız olarak gelecekteki çevrimiçi dünyalar ve deneyimler yaratmaya çalışan, kripto para endüstrisinde sıkça duyduğumuz bir terimdir.
Temel olarak, meta veri deposu, kullanıcıların 3B avatarlarla temsil edilen bir arada var olduğu ve birlikte etkileşime girdiği paylaşılan çevrimiçi alanları ifade eder. “Snow Crash” ve “Ready Player One” gibi medyada temsil edilen ve Decentraland ve CryptoVoxels gibi Ethereum tabanlı metaverse dünyaları zaten var.
Metaverse savunucuları, yeni sosyal ve oyun deneyimlerine kapı açmanın yanı sıra, işin doğasını değiştirmeye ve dünyanın dört bir yanındaki kullanıcılara yeni dijital ekonomik fırsatlar sağlamaya yardımcı olacağına inanıyor.
Baş döndürücü, potansiyel olarak devrim niteliğinde bir şey bu yüzden bazı meta veri depo oluşturucuları, Facebook’un meta veri deposu geliştirme sorumluluğunu üstlenmeye çalışması ihtimaline karşı öfkeleniyor. Görünüşe göre, kullanıcı gizliliği konusundaki sicilinin eleştirisinin ve yanlış bilgilendirmenin farkında olan Facebook, bugün bu girişim aracılığıyla metaverse ürünlerini “sorumlu bir şekilde” oluşturacağını söyledi.
Resmi gönderide, “Meta veri tabanındaki sorunlar ve fırsatlar üzerinde düşünmek için hükümet, endüstri ve akademideki uzmanlarla birlikte çalışacağız” deniyor. “Örneğin, başarısı hizmetler arasında sağlam bir birlikte çalışabilirlik oluşturmaya bağlıdır, böylece farklı şirketlerin deneyimleriyle birlikte çalışabilir. Bu teknolojilerin kapsayıcı ve güçlendirici bir şekilde inşa edilmesini sağlamak için en baştan insan hakları ve sivil haklar topluluklarını da dahil etmelerini gerektiğini düşünüyorlar.
Facebook’un 50 milyon dolarlık girişimdeki ilk ortakları arasında Amerikan Devletleri Örgütü, Immersive Tech’te Kadınlar ve Afrikalı kuruluşlar Electric South, Africa No Filter ve Imisi3D yer alıyor. Firma ayrıca bu çabalar hakkında Seul Ulusal Üniversitesi, Hong Kong Üniversitesi ve Singapur Ulusal Üniversitesi’ndeki araştırmacılara da danışacak.
Ancak bu erken çabalar şekilleniyor, Facebook zaten nihai metaverse’i tek başına oluşturma veya denetleme niyetinde olmadığının sinyalini verdi. Ve bu muhtemelen uzun vadeli bir sürecin sadece başlangıcı olacaktır.
Firma, “Meta veri deposu, bir şirketin tek başına oluşturabileceği tek bir ürün değil” diye yazıyor. “Tıpkı internet gibi, metaverse de Facebook var ya da yok. Ve bir gecede inşa edilmeyecek. Bu ürünlerin birçoğu ancak önümüzdeki 10-15 yıl içinde tamamen hayata geçirilecek.