Fred Wilson: “Web3 halka açık bir veri tabanı”
Ethereum‘un ilk savunucularından olan Fred Wilson, Web3‘ün halka açık bir veri tabanı olduğunu söyledi.
Silikon Vadisi’nin en önde gelen Girişimci kapitalistlerinden biri olan Fed Wilson, web3’ün yıkıcı potansiyelini, herkese açık küresel, DeFi veri tabanı sağlayan yeni yeteneklerden kaynaklandığını savunuyor.
Fred Wilson konuyla ilgili şunları kaydetti:
“Her şey bir uygulamanın arkasında bulunan veri tabanına bağlı. Bu veri tabanı tek bir varlık tarafından kontrol ediliyorsa o zaman bu veri tabanının sahibi/yöneticisi muazzam bir pazar gücünü tahakkuk eder. Öte yandan, veri tabanı tek bir şirket tarafından kontrol edilmeyen ve yönetilmeyen açık bir kamu veri tabanıysa, bunun yerine herkese açık gerçekten açık bir sistemse, o zaman bu tür bir pazar gücü bir veri varlığı etrafında oluşturulamaz.”
Facebook, Google ve diğerlerinin temelde bir veri tabanı olduğunu savunan Union Square Ventures‘in ortağı Albert Wenger, internetin izinsiz yayınlamayı kolaylaştırdığını ancak verilerin birkaç platformda merkezileştirilmesinin, veri tabanına kimin yetkili olacağı ve hangi bölümlere erişim sağlayacağına yine onların karar verebileceğini kaydetti.
Twitter’ın eski CEO’su Jack Dorsey, geçtiğimiz günlerde Twitter’ın API’yi kaldırma kararından pişman olduğunu söylemişti. Twitter veri tabanına uygulama dışında kimsenin erişimi olmadığı için rekabetin mümkün olmadığı, pişmanlık bir tür tekel gibi davranabilen şirketler tarafından boş sözler olarak karşılanabilir.
Albert Wenger şöyle konuştu:
“Başka bir deyişle, izinsiz yayın yapmanın tek başına yetersiz olduğu ortaya çıktı. Ayrıca izinsiz verilere de ihtiyacımız var. Çünkü aksi takdirde internette olup bitenlerin çoğunu kontrol eden birkaç büyük şirketle kalıyoruz. Bu da güç dengesizliğini düzeltmeyi amaçlayan, ancak pratikte çoğunlukla sağlamlaştırmayı amaçlayan her türlü düzenleyici tahrifata götürüyor.”
Web 3 açık bir sır
Web3 terimi, bazılarının kripto paralar hakkında sahip olabileceği görüşlerle karşılanıyor. 2018 yılında kriptoya aşina olan insanlar ile 2011 yılında konuyu ele alan insanlar arasında büyük bir güncellenme var. Ethereum hakkında veri tekellerini bozan ilk argüman 2018 yılında kamuoyuna açıklandı. İnternet, tüm medya endüstrisinin çalışma şeklini temelden değiştiren açık bir kamu iletişim ortamı olarak düşünüldüğünde, blok zincirler kamuya açık veri depoları olarak kabul ediliyor. Bu konuda Google, Apple, Facebook ve Amazon‘un yapamayacağı ise veri setlerini aşmak.
2021 yılına gelindiğinde insanlar DeFi’nin anlamına dair fikirler edindi. Bunlar açık protokoller ve platformlardı. Daha geniş olarak kripto dünyasından farklı bir uygulama alanını tanımlamak için kullanılan terim şimdi web3’e uygun olan uygulamalar olarak nitelendiriliyor.
Bitcoin, Ethereum, Dogecoin ve diğer tüm kripto para birimleri blok zincire bağlıdır. Web3 akıllı sözleşmeler ve blok zinciri üzerine inşa edilen uygulamalardır. İzin gerektirmeyen yönü ortak olarak paylaşan tanım ve akıllı sözleşmeler üzerine kurulu olan ekosistem herhangi bir kodlayıcı için kullanıcı kitle teminat altına alınabilir. Bu hesaplar, veriler, mülkiyetler ve izinler herkese açık konumda olduğu için herhangi bir kuruluş tarafından ele geçirilmeden sıfırdan yeni inovasyon yaratmasına olanak tanır.