G20 Finansal Kurulu, Stabilcoin İçin Ortak Düzenleme Önerdi
G20’nin Finansal İstikrar Kurulu (FSB), stabilcoinler ile ilgili ortak bir düzenleme için on öneri yayınladı. Dünya hükümetleri gerekli mevzuatı ayarlamazlarsa, artan kullanımları ve hacimleri finansal istikrarı bozabilir.
FSB’nin Stablecoin Düzenlemesi İçin Önerileri
Reuters bugün erken saatlerde FSB’nin stabilcoinleri “orantılı olarak” düzenleme niyetini bildirdi. Daire, G20 maliye bakanları ve merkez bankası müdürlerine yarın -15 Nisan’da yapılacak sanal toplantıda teslim edeceği bir belge oluşturuldu. FSB, “aynı iş – aynı riskler – aynı kurallar” ilkesinin uygulanmasını talep edecek.
Müşteri çekleri ve ödeme doğrulamaları da dahil olmak üzere bazı mevcut finansal yasalar, kısmen veya tamamen stabilcoinler için geçerli. Kapsama gibi sorunlar diğer ülkelerde farklılık gösterebilir ve sömürü için boşluklar bırakır.
FSB’nin önerileri esnek ve sınır ötesi işbirliği öneriyor. Bu nedenle, stabilcoin ihraççıları daha fazla tercih edilen bir yargı yetkisini seçemeyecek. Raporda, riskleri etkili bir şekilde yönetmeleri, operasyonel olarak esnek olmaları, siber saldırılara karşı korumaları olması ve kara para aklamayı ve terörist finansmanı durdurmak için sistemler benimsemeleri gerektiği belirtildi.
“İlgili makamlar, gerektiğinde, küresel stabilcoinlerin yarattığı riskleri yeterince ele almak için düzenleyici yetkileri açıklığa kavuşturmalı ve yerel çerçevelerindeki potansiyel boşlukları ele almalıdır.”
Önerilen tavsiyeler, Tether gibi mevcut stabilcoinler ve merkez bankası dijital para birimleri de dahil olmak üzere gelecekteki paralar için geçerli olmalıdır. Bir BIS araştırmasına göre, dünya merkez bankalarının %80‘i zaten bu tür CBDC‘leri başlatmak için çalışıyor.
Stablecoinlerin Artan Kullanımı
Adından da anlaşılacağı gibi, stabil kripto paralar önemli dalgalanma zamanlarında sabit kalır. Yatırımcılar bunları türbülanslı dalgalanma pozisyonlarından çıkmak için kullanabilirler. Mart ortasındaki panik satışında uygun bir örnek geldi. Pazarın çoğu %50‘ye kadar düştüğünde, en büyük stabilcoinlerin toplam piyasa değeri önemli ölçüde büyüdü.
En yaygın olarak kullanılan stabilcoin – Tether (USDT) – traderların artan talebi ile başa çıkmak için yeni paralar basmaktadır. Böylece, dolaşımdaki USDT sayısı sadece bir yılda 2 milyardan 6 milyarın üzerine çıktı. Tether şu anda toplam piyasa değeri açısından dördüncü koin.
USDC ve Binance USD (BUSD) gibi diğer stabilcoinler de büyük artışlar gösteriyor. USDC’nin piyasa değeri 730 milyon dolar ve BUSD sadece yedi ay önce piyasaya sürülmesine rağmen neredeyse 200 milyon dolara yaklaşıyor.