Nedir? Nasıl? Neden?

Gana, dijital para hazırlıklarına devam ediyor

Sponsorlu İçerik

Gana Merkez Bankası, kapsayıcılığın yaklaşmakta olan dijital para birimi eCedi için önemli bir faktör olacağını ve para birimini banka hesabı, hatta internet erişimi olmayan vatandaşlara getirmeye çalışacağını söyledi. Salı günü yayınlanan bir tasarım raporunda banka, eCedi ile kullanım için donanım cüzdanlarının ve diğer cihazların kullanılmasını planladığını açıkladı.

Gana’nın merkez bankası, perakende, token tabanlı merkez bankası dijital para birimi (CBDC) için planlarının temel yönlerini özetledi. Banka, dijital ödemelerin yaygınlaştırılmasının Afrika ekonomisini resmileştirmeye yardımcı olması beklendiğini söyledi. Bu kapsamda, eCedi’nin benimsenmesini mümkün olduğunca sorunsuz hale getirecektir.

Gana merkez bankası, donanım cüzdanlarını ve akıllı kartları inceliyor

Merkez bankası, banka hesabı olmayan bireyleri eCedi sistemi altına almak için çevrimdışı cüzdan cihazlarının ve hatta akıllı kartların verilmesini önerdi. Statista’nın verilerine göre, Gana nüfusunun yaklaşık %43’ünün hala bir banka hesabına erişimi yok.

Çevrimdışı cüzdan planları, eCedi’nin sınırlı internet erişimi olan kırsal alanlara yönelik çevrimdışı işlevselliğini de etkiler. Dünya Bankası tarafından 2019 yılında yapılan bir araştırmaya göre, Ganalıların %53’ü internet kullanıyordu. Merkez bankası, çevrimdışı eşler arası işlemleri kolaylaştırmak için çevrimdışı cüzdan cihazları, akıllı kartlar ve hatta akıllı bileklikler önerdi.

Ancak bunun nasıl sağlanacağı açıklanmadı.

Banka, bankacılık uygulamasına sahip bir akıllı telefonun eCedi’yi kullanmanın ideal yolu olacağını söyledi. Mobil ve kart tabanlı ödemeler, ülkedeki en yaygın işlem yöntemleridir ve eCedi, mevcut dijital ödeme ağlarını tamamlayacaktır. Merkez bankasına göre, mobil para işlemlerinin toplam değeri 2019 ile 2020 arasında %82 arttı.

CBDC’lere olan ilgi artıyor

Gana, büyümeyi teşvik etmek ve yolsuzluğu azaltmak için ekonomisinin dijitalleştirilmesine baktığı için 2021’de eCedi için planlarını açıkladı. Sistem, Alman ödeme firması Giesecke+Devrient ile geliştiriliyor. Hareket aynı zamanda Afrika’nın en büyük altın üreticisindeki ekonomik büyümeyi iyileştirmenin arkasından geliyor.

Bazı gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomiler, yerel ve uluslararası işlemlerde potansiyel kullanımları göz önüne alındığında, CBDC’lerde akınlar ilan etti. Atlantik Konseyi’ne göre, 10’dan fazla Afrika ülkesi de CBDC’leri geliştirmeye bakıyor.

ABD, Çin’in bu yılın başlarında dijital yuanını piyasaya sürmesinin ardından geçtiğimiz günlerde dijital bir dolar geliştirmeyi düşündüğünü söyledi.

Kripto para borsaları, coin gelişmeleri ile ilgili en güncel içerikler için Kripto Para Haberleri sayfamızı ziyaret edin.
Tüm gelişmeleri Telegram ve Twitter hesaplarımızı takip ederek anında öğrenebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu