Güney Kore, kripto airdrop’larına vergilendirme getiriyor
Güney Kore Strateji ve Maliye Bakanlığı, hediye edilen kripto paraların ve airdrop’ların bir vergilendirmeye tabi olması gerektiğiyle ilgili bir değerlendirmede bulundu.
Kripto para birimleri konusunda katı düzenlemeler uygulayan ülkelerden biri olan Güney Kore’de, bu defa gündemde airdrop’lar var. Yayınlanan en son raporlara göre, ülkenin Strateji ve Maliye Bakanlığı, kripto hediyeleri ve airdrop’ları için yeni bir vergi getirmek istiyor. Bugünün erken saatlerinde bir Maliye Bakanlığı sözcüsü, konuyla alakalı olarak şöyle konuştu:
“Varlıkların ücretsiz devredilmesi, Veraset ve İntikal Vergisi Yasası’nca bir hediyedir. Bu durumda, sanal varlığın ücretsiz olarak devredildiği üçüncü şahıstan hediye vergisi alınır.”
Airdrop’lar, bir platformun yerel token’larının kripto sahiplerini ödüllendirdiği için oldukça popülerdir. Airdrop’lar, özellikle mevcut blok zincirini başka bir ağa yatırırken gerçekleşebilir. Kripto ödüllerinin başka bir şekli de hediye vergisine tabi olabilen kripto para yatırma işlemi oluyor.
Kripto hediye vergileri %10 ile %50 arasında olacak
Güney Kore’nin yerel haber organı, vergi makamlarına atıfta bulunarak kripto varlıklardan elde edilen sermaye kazançları üzerindeki vergilerine 2025’te başlayacağını bildirdi. Fakat, kripto paraların hediye edilmesi vergisinin mevcut yargı yetkisine gireceği kaydedildi.
Vergilendirmenin paraya veya ekonomik değere sahip tüm nesneler için geçerli olduğu kaydedilirken, hediye vergisi ödemekle yükümlü olan kişinin, hediyeyi aldıktan üç ay içinde hediye vergisi başvurusunda bulunmasının gerektiği belirtildi. Vergilendirme alınan hediye ve airdrop’lardaki varlığın toplam değerinin %10-50’si arasında olacağı bildirildi.
Vergi endüstrisinden bir yetkili ise, “Sanal varlıkların ücretsiz olarak verilmesi durumunda, elbette vergilendirme söz konusudur” şeklinde konuştu.
Strateji ve Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise şu ifadeler kullanıldı:
“Belirli bir sanal varlık işleminin hibe vergisine tabi olup olmadığı, bir bedel olup olmadığı veya fiili mülk ve kârların devredilip devredilmediği gibi konular işlem durumu dikkate alınarak belirlenecektir.”