Harmony, hack mağdurlarına ödeme yapmak için token çıkaracak
Geçtiğimiz Haziran ayında Horizon köprüsü hack’lenen Harmony Bridge yaşanan kayıpları karşılamak için yeni bir token çıkarmayı önerdi.
Blockchain ağının arkasındaki geliştiriciler, bugün protokolün yönetim formunda yayınlanan açıklamada, Haziran ayında yaşanan hack’e değinerek, 65.000 cüzdan ve 14 farklı kripto para biriminde 100 milyon dolar değerinde kayıp yaşandığını vurgulandı. Harmony Bridge ekibinin, etkilenen cüzdanların kayıplarının hafifletilmesi için uygulanabilir bir çalışma yapacağı kaydedildi.
Geliştiriciler, mağdur kullanıcılara iki farklı seçenekle teklifte bulundu. İlk teklif, üç yıllık bir sürede 138 milyon token’a eşit bir hard fork ve 4.97 milyara kadar OP tokeninin basılmasını önerdi. Basımın tahmini %100 geri ödemeyi içerdiği bildirildi. İkinci teklif ise 2,48 milyar ONE basımı ile tahmini %50’lik bir geri ödemeyi öneriyor. Bu, 3 yıllık aylık 69 milyon ONE token emisyonuna eşittir. Basılan token’ların, 3 yıllık süre içinde kademeli olarak dolaşıma sokulacağı kaydedildi.
Her iki teklif de 2 ABD centinin mevcut token fiyatına dayanıyor, yani ONE fiyatı daha da düşerse geri ödeme tutarı değişmeyecek.
Geliştiriciler, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Tahsil edilemeyen kredileri çözememek, DeFi kredi protokollerinin platformlarında Harmony desteğini bırakmayı seçmelerine neden olabilir. Geri ödeme planımızın bir parçası olarak 86 milyon ONE token basılacak ve etkilenen belirli DeFi protokollerine üç yıllık bir sürede dağıtılacak.”
Teklif, topluluk oylamasına sunuldu
Yapılan teklif topluluk oylamasına sunuldu. 1 Ağustos’ta Harmony’nin yönetim forumunda başlayacak ve 15 Ağustos tarihinde oylama kapanacak. Topluluk yanıtları, genel olarak olumsuzken, artan token arzının ONE fiyatı üzerindeki etkisi endişe yaratıyor.
Harmony, “projenin uzun ömürlülüğüne ve refahına” aykırı olduğu için hazine fonlarını kullanıcılara geri ödeme yapmak için kullanmamayı tercih ettiğini söyledi.
Hatırlanacağı üzere güvenlik şirketi Elliptic, saldırıyı, çoğunlukla Asya-Pasifik gece saatlerinde meydana gelen hack’in Kuzey Koreli hacker grubu Lazarus’un yaptığını iddia etti. Güvenlik şirketi, tekniğin sıklıkla Lazarus tarafından kullanıldığını öne sürdü.