Nedir? Nasıl? Neden?

İran’da kripto madencilerinin elektrikleri yine kesilecek

Sponsorlu İçerik

Elektrik maliyetinin ucuz olması sebebiyle kripto para madencilerinin tercih ettiği ülkelerden biri olan İran, elektrik kesintisi faturalarını madencilere kesti. İran enerji sektörü sözcüsü Mostafa Rajabi Mashhadi, yaptığı açıklama ile lisanslı madencilerin elektriğinin, 22 Haziran itibariyle kesileceğini duyurdu.

Orta Doğu ülkesi, lisanslı kripto madencilerine karşı çıktı. 118 yasal madencinin faaliyetlerini durdurma kararı aldı. İranlı yetkililer, geçen yılın yaz ayında artan elektrik talebini gerekçe göstererek benzer bir kapatma işlemi uygulamıştı. Her yıl yaz aylarında enerji ihtiyacı zirveye çıkan ülkede çeşitli bölgelerde elektrik kesintileri yaşanıyor. İran, kripto para madencilerinin elektriğini yeniden kesme kararı aldı.  Ülkedeki enerji şebekelerinin yönetiminden sorumlu olan Mostafa Rajabi Mashhadi, İran devlet televizyonunda 22 Haziran Çarşamba gününden itibaren ülkedeki 118 lisanslı madencinin elektriğinin kesileceğini duyurdu.

Geçen yıl olduğu gibi, yetkililer kararlarını yaz geldikçe artan elektrik talebini öne sürdü. Geçen yıl uygulanan yasak Eylül ayının sonlarında kaldırılmıştı. Ancak bu yıl için açıklanan yasağın ne zaman kaldırılacağına dair bir açıklama yapılmadı.  

60 bin megavat aşıldı

Ucuz elektrik maliyetleri nedeniyle madencilerin tercih ettiği ülkelerden biri olan İran’da yasadışı madencilik çalışmaları devam ediyor. Mashhadi yaptığı açıklamanın devamında ülkede bu yıl elektrik talebinin 60 bin megavatı aştığını bildirdi.

Önceki yılların aksine İran’ın BTC madenciliğindeki payı düşüyor. Bu nedenle ülkedeki tüm lisanslı madencilik operasyonları durdurulduğunda hash oranı üzerinde fazla bir etkisi olmayacak. İran, geçen yıl Mayıs ayında dünyadaki toplam madencilik faaliyetinin %4,5’ine ev sahipliği yapıyordu, ancak Cambridge Üniversitesi’nin en son araştırmasına göre bu rakam şimdi %0,12’ye düştü.

7 bin yasadışı cihaza el konulmuştu

Çin’deki madencilik yasaklarının ardından madenciler ABD, Rusya ve Kazakistan gibi ülkeleri tercih ederken, İran ucuz maliyeti nedeniyle yeniden göç alan ülkelerden biri oldu. Ülke ayrıca çok sayıda yasadışı kripto para madenciliği yapmasıyla biliniyor ancak devlet özellikle geçen yıl bu tür faaliyetlere ciddi bir darbe vurdu ve toplamda yaklaşık 7.000 yasadışı cihaza el koydu. 

Kripto para borsaları, coin gelişmeleri ile ilgili en güncel içerikler için Kripto Para Haberleri sayfamızı ziyaret edin.
Tüm gelişmeleri Telegram ve Twitter hesaplarımızı takip ederek anında öğrenebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu