Nedir? Nasıl? Neden?

Kripto Varlık Mevzuat Taslağı Çalıştayında neler konuşuldu?

Sponsorlu İçerik

Ankara’da düzenlenen Kripto Varlık Yasa Tasarısı Çalıştayı BTC ve diğer kripto para birimlerinin düzenlenmesiyle ilgili çalışmaların en sonuncusu oldu. Önümüzdeki günlerde toplantıda hazırlanan raporda kamuoyuna sunulacak.

11 Şubat tarihinde Ankara’da gerçekleşen Kripto Varlık Yasa Tasarısı Çalıştayında kanun yapıcılar, sektör liderleri ve temsilciler yer almıştı. Blockchain ekosistemi temsilcilerinin yanı sıra kamu kurum ve kuruluş çalışanları ağırlandı. Çalıştayın ilk oturumunda çalışma grupları ayarlandı ve gruplar kendi içerisinde görüşme yaparak belirli sürelerde sunumlarını gerçekleştirdiler.

İçindekiler

Teknoloji çalışma grubu: Şeffaflık ve denetleme

Teknoloji çalışma grubu temsilcisi Ahmet Usta, genel olarak düzenlemelerin gerekli olduğunu söyledi.

“Dünyada belirli bir gelişmişlik seviyesine gelmiş ülkeler bu düzenlemeleri yapıyorlar. Ama bu düzenlemeler yapılırken yasaklayıcı, sınırlayıcı ve kısıtlayıcı yaklaşımların bir yandan inovasyonu öldürmesi, bir yandan da buradan çıkabilecek yenilikçi iş modellerinin önünü kesmesi gayet olası.”

Her yenilikçi teknolojide olduğu gibi blockchain içinde bir deneme yanılma süreci içinde olduklarını belirten Usta, düzenlemeler yapılırken genel kapsamda tanımlamaların yapılması ve dar kapsamda iş modelleri üzerinde ek düzenlemelerin yapılmasının doğru olacağı görüşünde olduklarını kaydetti. Piyasa yapıcılığı, alım-satım botlarının piyasa açısından doğal olduğunu ancak bot işlemlerinin gerçekten var olan varlıklar üzerinden yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Usta yasa tasarısının kabul edilmesinin yerli girişimciler, bilişimciler ve katma değeri yurt dışında kaybedileceğini ifade ederek çalıştay ile alakalı öngörülerini paylaştı:

“Umarım çalıştay dikkat çeker. Umuyoruz ki burada ortaya koyduğumuz ortak kanaatlerimiz, hükümetimizin dünyayla uyumlu, gelişmiş ülkelerle uyumlu şekilde adımlar atmasını beraberinde getirir. Hem ülkemiz kazanır hem de Türkiye globaldeki uyum süreci içerisinde kazanır. “

Teknoloji çalışma grubu üyeleri, borsada tutulan varlıkların şeffaf bir şekilde gösterilmesi, denetlenmesi gerektiğinin altını çizdiler. Bankalarda müşteriler adına tutulan TL varlıklarının da istenildiğinde iade edilebilir durumda olması gerektiğine değindiler. Borsaların müşterilerin işlemleri dışında ikincil gelirleri de olduğunu ifade eden grup, faiz vb. gelirlerinin şeffaf bir şekilde paylaşılmasının doğru olacağını kaydetti.

Görüşlerini toplantı boyunca dile getiren grup, coin/token listelenmesi ve listeden çıkarılması konusunda da açıklamalarda bulundu. Listelemenin izinlere bağlı olması gerektiğini savundu ve listeden çıkarma işleminin bir kurumun yetkisine bağlı olması gerektiğini savundu. Borsalarda henüz işlem görmeye başlamayan piyasa yeni çıkan token’leri listeleyen borsaların, bu varlıklarla ilgili sorumluluğu alması ve listeden çıkarma durumlarında kullanıcı kayıplarından mesul tutulacaklarını kaydettiler. Bir diğer yandan düzenlemenin kısıtlayıcılığının artması durumunda sektörün çöküş yaşayacağını ve yurt dışı platformlarının Türk kullanıcı kabulüne izin verilmesinin uygun olacağını belirttiler.

Token listeleme süreçleri ve kullanıcıların eğitilmesi

Sektör temsilcileri çalışma grubundan Pangolin’in Avrupa Genişleme Müdürü Özge Erdemir, konuyla ilgili olarak piyasada olan uzman isimlere çeşitli sorular yöneltti. Sorular; token listeleme süreçleri nasıl olmalı, kullanıcılar nasıl bilgilendirilmeli, eğitilmeli, merkezi borsalarda denetleme işlemleri nasıl gerçekleştirilmeli, kripto para saklama işlemleri nasıl gerçekleştirilmeli şeklinde ilerledi.

Grup, 2020 yılında Avalanche platformunun token satışına 1000 dolar yatıran bir kişinin ülke ekonomisine 85 bin dolar katkısı olduğu örneğini vererek, yurt dışı platformların yasaklanması halinde böyle bir durumun mümkün olamayacağını açıkladı.

Yasaklayıcı değil koruyucu nitelikte yasa

Finans çalışma grubu temsilcisi Gökçe Phillips, yasaklayıcı değil, koruyucu nitelikte olacak düzenlemenin önemli olduğunu belirtti. Grup, kripto varlıklara ait hizmet sağlayıcısı tanımının derinleştirmesi gerektiğini söyledi. Kripto varlık hizmet sağlayıcısı tanımının içine NFT, DeFi ve GameFi’nin girdiğini dolayısı ile bunu sadece borsa olarak düşünmemek gerektiğini kaydetti. Saklama hizmetinin sadece bankalarla kısıtlanmamasını, bu anlamda diğer şirketlerin de önünün açılmasını savunan grupta, ekonomi gazetecisi Erkan Öz ise yurt dışı cüzdanlara ve projelere erişim engeli getirilmesi durumunda Türkiye’de Blockchain projesi geliştirmenin hayal olacağını söyledi.

Kripto varlık tanımlama grubu açıklamaları

 Kripto Varlık Tanımlamaları Grubundan, Prof. Dr. Ümmühan Aslan, Kadir Has Üniversitesi Öğr. Gör. İsmail Hakkı Polat ve Avukat Aybike Özer; dağıtık defter teknolojisi, Blockchain, dijital varlık, kripto varlık, coin, token, akıllı sözleşme, kripto cüzdan, kripto varlık alım satım platformu, kripto varlık saklama hizmeti ve kripto varlık hizmet sağlayıcı olarak ayrı ayrı tanımladılar. Bu tanımların düzenlemede yer almasına dair görüş birliğinde olduklarını eklediler.

Kamu otoritelerinin çalışmaları var

Sivil toplum dayanışma çalışma grubunu temsilen Doç. Dr. İbrahim Sırma şöyle konuştu:

“Düzenleme kapsamına geldiğimiz zaman kamu otoritesinin bir çalışması var şu an, Meclis’e sevk edilecek bir taslak çalışması. Bu taslağa bakıldığında gördüğüm kadarıyla sermaye piyasası kanunu kapsamında değerlendirilen bir düzenleme. Kanaatim şu: ayrı bir kanun olarak düzenlenseydi daha iyi olurdu. Burada en çok konuşulan konu listeleme oldu. İkinci konu ise cüzdanlara ilişkin transfer konusu. Bunun DeFi’a uygun olmayan bir şekilde yapılması konusu eleştiriliyor. Mevcut ekosistem nedeniyle mümkün olmayacağı söyleniyor. Bunun haklı gerekçeleri var ancak devletin de tecrübeleri var.”

Hukuk çalışma grubunda Avukat Sima Baktaş ve Elçin Karatay açıklama yaptı. Grup Türkiye üzerinde bu güne kadar olan kriptoya yönelik yasal çalışmalara değinerek Avrupa’dan örneklerde verdi. Sima Bektaş çalıştay sonunda şu ifadeleri kullandı:

“Meclis yasa tasarısı ile ilgili konuyu gündeme getiriyor ama bir şekilde yol alınamadı. Konu açılıp kapanıyor. Daha önceden ödemelerde kripto paraların yasaklanması çok büyük bir itibar kaybına sebep oldu.”

Çalıştayı düzenleyen Kripto Varlık Yasa Tasarısı Platformu, çalışmalar sonucunda elde edilen maddeleri. önümüzdeki günlerde rapor haline getirip kamuoyu ile paylaşacağını açıkladı.

Kripto para borsaları, coin gelişmeleri ile ilgili en güncel içerikler için Kripto Para Haberleri sayfamızı ziyaret edin.
Tüm gelişmeleri Telegram ve Twitter hesaplarımızı takip ederek anında öğrenebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu