Nedir? Nasıl? Neden?Son Dakika

2019 Yılında Yaşanan Borsa Hack’leri!

Sponsorlu İçerik

Kripto para endüstrisinde oldukça başarılı bir 2019’u kutlarken ve yeni yıla yeni bir umutla girerken, 2019’da sektördeki hack‘ler ve hilekarlıklar bir sorun olmaya devam ediyor. Merkezi borsalar ve saklama cüzdanları 2019’da en çok hedeflenen kurumlardı. Bu süreçte 500 Milyon Dolar‘ın üzerinde kayıp yaşandı. Bu yazıda, geçtiğimiz yıl sektördeki en büyük hack’lerin bazılarını derledik.

Başlamadan önce, 2008’de yayınlanan Bitcoin tanıtım belgesinde Satoshi Nakamoto’nun sözlerini hatırlayalım:

“İhtiyaç duyulan şey, güven yerine kriptografik kanıtlara dayanan ve herhangi iki istekli tarafın güvenilir bir üçüncü tarafa ihtiyaç duymadan doğrudan birbirleriyle işlem yapmasına izin veren bir elektronik ödeme sistemidir.”

Borsalar ve saklama cüzdanları aracılığıyla kripto para işlemi bu çok önemli kuralı ihlal ediyor.

Quadriga CX

Kanada merkezli kripto para borsası Quadriga CX‘in kurucusu Gerald Cotton‘un, kullanıcı fonlarındaki 250 milyon CAD tokeni (190 milyon USD) içeren soğuk cüzdanın özel anahtarlarıyla öldüğü söyleniyor. Gerry’nin gerçekten ölü olup olmadığı veya başka bir klasik dolandırıcılık olup olmadığı konusunda dava hala devam ediyor.

Coinbene

Muhtemel bir hack haberi, borsanın bakıma girdiğini açıkladıktan 1 ay sonra Nisan ayı sonlarında ortaya çıktı. Bununla birlikte, 1 aydan uzun süren kapanış toplumu şüpheye düşürdü ve kısa süre sonra Huobipool (HPT), Pundi X (NPSX), Maximine coin (MXM) ve Udoo (UDOO) dahil olmak üzere bir dizi altcoin’in çalındığı keşfedildi. 1.2 milyar civarında MXM (118 Milyon$) ve 18.4 milyon UDOO (209.000$) kaybedildi. Borsa, kaybedilen fonlara %100 tazminat sözü verdi.

Crytopia

Avustralya merkezli kripto para borsası Cryptopia NZ, Ethereum (ETH) ve ERC tokenlerinde 16 Milyon$ ‘ın üzerinde bir hack olayı yaşadı. Blockchain araştırma motoru Elementus‘a göre, ETH‘de toplam 3.6 Milyon$, Dentacoin‘de 2.4 Milyon$, Oyster Pearl coin‘de neredeyse 2 Milyon$ ve  diğer altcoin’lerde de 2 Milyon$ ‘lık kayıp yaşandı.

Coinbin

Güney Koreli kripto para borsası Coinbin, 2019 yılında kullanıcı fonlarında 26 Milyon$ ‘ın üzerinde kayıp yaşadı ve borsa iflasını ilan etti.

Binance

En popüler kripto para borsası Binance, kullanıcı fonlarından 7000 Bitcoin‘i (şu anda 40 Milyon$) kaybetti. Kullanıcılara Binance varlık fonu aracılığıyla geri ödeme yapıldı.

Upbit 

Kripto para borsalarına yapılan son büyük saldırı, Kasım ayında yaklaşık 342.000 Ethereum‘u (38 Milyon$) kaybeden Upbit borsasına yapıldı. Bilgisayar korsanları paraları farklı borsalara taşıdılar ve en son hamleyle 1000’den fazla ETH bilinmeyen bir cüzdana taşındı.

Bu saldırılardan ve yaşanan olaylardan çıkarılması gereken ders, kripto para yatırımcılarının kripto varlıklarını kendi soğuk cüzdanlarında tutmaları gerektiği. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu