ManşetNedir? Nasıl? Neden?

ABD Merkez Bankası Kripto Paraları Araştırıyor

Sponsorlu İçerik

ABD Merkez Bankası Başkanı Lael Brainard, kurumun kripto paraları araştırdığını doğruladı.

Birkaç yıl ne kadar da büyük fark yaratabiliyor. Çoğu merkez bankası kripto paralar ile alay ediyordu, ancak şimdi birçoğu dijital para birimleri üzerinde çalışıyor. Görünüşe göre Facebook, geçtiğimiz yıl Libra’yı duyurarak geleneksel finans dünyasında pek çok şeyi sarstı. ABD Merkez Bankası bile şimdi kripto paraları araştırıyor.

Merkez Bankası Müdürü Lael Brainard merkez bankasının kripto paraları incelediğini doğruladı. Stanford İşletme Enstitüsü’ndeki bir konferansta Brainard bu konu ile ilgili bir merkez bankası dijital para birimini (CBDC) tartışırken şunları söyledi;

“Ödemeleri dijital hale getirmek, daha düşük maliyetle daha fazla değer ve kolaylık sağlama potansiyeline sahip.”

Ardından, kripto para birimiyle ilişkili riskler olduğunu söyledi:

 “Yeni oyuncuların bazıları finansal sistemin düzenleyici dışında ve yeni para birimleri yasadışı finans, gizlilik, finansal istikrar ve para politikası aktarımı gibi alanlarda zorluklar yaratabilir.”

İlginç olan, kripto para birimlerine bu yeni ilginin tam da Fed’in 24 saat çalışacak gerçek zamanlı ödemeler ve ödeme hizmeti üzerinde çalıştığı bir döneme denk gelmiş olması. Bununla birlikte, Brainard konferansa Fed’in “ledger teknolojileri ve CBDC potansiyeli de dahil olmak üzere dijital para birimleri için potansiyel kullanım durumlarıyla ilgili araştırma ve deneyler yürüttüğünü” söyledi.

Brainard, CBDC ile ilgili daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyan bir takım sorunların olduğunu kaydetti. Bu sorunlar arasında dijital para biriminin ödemeleri daha güvenli ve kolay hale getirip getirmeyeceği, bir bankada sanal bir çalışma olasılığı, gizlilik ve sahtekarlık koruması, CBDC’nin yasal bir ihale olup olmadığı sorusu ve bu tür kripto paraların finansal risk oluşturabilme olasılığı sayılabilir. (Geçen yılın sonlarında, bazı büyük bankalar Federal Merkez Bankası’na Libra’nın küresel ekonomiyi bozabilecek bir “gölge bankacılık sistemine” yol açabileceğini söylemişti.)

Federal Merkez Bankası Yalnız Değil

Yakın tarihli bir raporda, merkez bankalarının %80’inin şu anda kripto para birimi üzerinde çalıştığı belirtildi. Bazı bankalar, Çin Halk Bankası’nın kendi dijital yuanını başlatmayı planlamasına yanıt olarak bunu yapıyorlar.

Bazı merkez bankaları kendi dijital para birimlerinin gelişimi ile ilgili verileri paylaşmayı kabul ediyor. Merkez bankalarından altısı, Uluslararası Ödemeler Bankası ile birlikte, bu Nisan ayında çabalarını tartışmak üzere Washington DC’de buluşmayı planlıyor.

Federal Merkez Bankası Müdürü Lael Brainard‘a gelince, son açıklamaları geçmişe göre çok farklı bir eğilimi işaret ediyor. Çünkü ne de olsa iki yıl önce San Francisco’daki bir konferansta, banka tarafından verilen dijital para birimine “zorla kanıtlanmış bir ihtiyaç olmadığını” söylemişti.

Tüm haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram, Facebook, Twitter sosyal medya hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu