ManşetNedir? Nasıl? Neden?Son Dakika

Çin’in Dijital Yuan’ına Dijital Dolar Rakip Olabilir Mi?

Sponsorlu İçerik

İsviçre’deki Dünya Ekonomik Forumu‘nda (WEF) tartışılan konulardan biri dijital bir doların getirebileceği fayda ve avantajlar.

Şu anda dünyada, ulusal dijital para birimleri söz konusu olduğunda, Çin bu yolu alevlendiriyor. Çinli yetkililer merkez bankası dijital paralarının (CBDC) hazır olduğunu ve testlerin yakında başlayacağını belirtti.

Çin’in dijital yuan ile kaydettiği ilerleme, farklı ülkelerde benzer görüşmelere yol açtı. İnsanlar Çin’in ulusal para birimlerine öncülük edeceğinden oldukça endişeli. Hatta bazıları ABD‘nin harekete geçmeye ve nihayetinde yetişmeye başlamaması durumunda Çin’in ABD’yi sektörde yerinden edebileceğini ileri sürdü.

Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC) başkanı Christopher Giancarlo‘ya göre, dijital para birimleri geleneksel fiyatlardan daha fazla fayda sağlıyor. Giancarlo WEF’te dolar sahiplerinin “dijital dünyada analog bir para birimi tarafından yetersiz tutulduğunu” söyledi.

Ancak Giancarlo, şu anda mevcut olan geleneksel yöntemlerin de dikkate alınması gerektiğini öne sürmektedir. ABD’nin ihtiyacı olanın “merkez bankası tarafından basılacak bir dijital dolar” olduğuna inanıyor. Dijital dolar, mevcut geleneksel bankacılık sistemini de kullanacaktı.

Bunun ile birlikte bu para biriminde anonimlikte istiyor. Tıpkı bugün mevcut olan dijital varlıkların çoğu gibi, Giancarlo da dijital doların da bu özelliği taşıması gerektiğine inanıyor.

Bir merkez bankası dijital para birimi (CBDC) kullanmak, geleneksel yöntemlerle mevcut olandan çok daha fazla verimlilik ve hız sağlayacaktır. Sınır ötesi işlemler de daha iyi verimliliğin tadını çıkaracaktır. Ne yazık ki, dijital bir doların ne zaman piyasaya sürüleceğine dair bir fikir yok.

Tüm haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram, Facebook, Twitter sosyal medya hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu