ManşetNedir? Nasıl? Neden?

COVID-19, Dijital Paraların Benimsenmesini Artırabilir

Sponsorlu İçerik

Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS), nakit ve ödemelerin geleceği hakkında yeni bir rapor yayınladı. İsviçre merkezli, merkez bankaları için yapılan araştırmalar, nakit yoluyla coronavirüsün nasıl yayıldığına dair artan endişenin, dijital ödemelerin kullanımını ve dijital para birimlerinin benimsenmesini hızlandırabilecek çeşitli faktörler arasında olduğunu gösteriyor.

Rapora göre;

“Covid-19 salgını daha önce benzeri görülmemiş kamu endişelerine yol açtı. Merkez bankaları, nakit kullanımının güvenliği konusunda medyadan gelen sorgularda büyük bir artış olduğunu bildiriyor. Hem “nakit” hem de “virüs” ile ilgili internet aramalarının sayısı rekor seviyede.”

New England Journal of Medicine’deki Ulusal Sağlık Enstitüleri; CDC, UCLA ve Princeton Üniversitesi bilim adamlarının yaptığı bir çalışma, coronavirüsün yüzeylerde hayatta kalabileceğini gösteriyor. Ancak, Edinburgh Üniversitesi Roslin Enstitüsü’nde enfeksiyon ve bağışıklık konusunda uzman olan Dr. Christine Tait Burkard, “birisi hapşırdığında banknot kullanmadığı sürece, virüse banknot ve madeni paralar yoluyla bulaşma olasılığı çok düşük” açıklamasını yaptı.

BIS raporu şu sonuca varıyor:

“Bugüne kadar, banknotlar veya madeni paralarla Covid-19 iletiminin bilinen bir örneği yok. Ayrıca, bu tür aktarımın kişiden kişiye veya diğer nesnelerden bulaşma veya fiziksel yakınlık ile karşılaştırıldığında önemli olup olmadığı belirsiz.”

Nakit yoluyla viral iletimin düşük olduğuna dair yaygın olarak mevcut verilere rağmen, BIS araştırmacıları halkın ödemelere yönelik davranışlarının değişebileceğine inanıyor. İnsanlar nakit ile teması en aza indirmeye çalışırken, BIS mobil, kart ve çevrimiçi kanallar da dahil olmak üzere dijital ödemelerin kullanımında artış bekliyor.

Araştırmacılar, dijital benimsenme artışın merkez bankası dijital para birimlerinin (CBDC) geliştirilmesi ve kullanılması için kapı açtığını düşünüyor.

Bununla birlikte, fiziksel ödemelerden dijital ödemelere geçiş, banka taraftarları ve yaşlılar da dahil olmak üzere milyonlarca tüketici üzerinde istenmeyen bir etkiye sahip olabilir.

Araştırmacılara göre:

“Nakit genel olarak bir ödeme aracı olarak kabul edilmezse, bu, dijital ödemelere erişimi olanlar ile olmayanlar arasında bir ödeme bölünmesine neden olabilir.”

Ödemelerin bölünmesini engellemek için, merkez bankası dijital para birimleri (CBDC) gibi dijital para birimlerinin, viral iletim ile ilgili endişeleri hafifletirken geniş erişim ve kabul edilebilirlik sunan temassız işlemler sağlayabileceği sonucuna vardılar.

Paporda:

“Salgın, CBDC’lere yönelik çağrıları daha keskin bir odak haline getirerek, farklı ödeme yöntemlerine erişimin değerini ve çeşitli tehditlere karşı herhangi bir ödeme yöntemine ihtiyaç duyulduğunu gösteriyor.”

Tüm haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram, Facebook, Twitter sosyal medya hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu