ManşetNedir? Nasıl? Neden?

İngiltere Merkez Bankası’ndan Para ve Ödemelerde Değişiklik

Sponsorlu İçerik

İngiltere Merkez Bankası, bir merkez bankası dijital para biriminin (CBDC) hem bir değer deposu hem de günlük ödemeleri güçlendiren düzenli bir para biçimi olarak nasıl sunabileceğini ve performans gösterebileceğini inceleyen 57 sayfalık bir rapor yayınladı.

Rapora göre, dijital bir ekonomiye geçiş için kendilerini nasıl konumlandıracaklarını araştırmaları, bazı hükümetlerin para politikalarını gözden geçiren aylarca süren tartışmaların ardından geliyor. Geleneksel devlet destekli para, dünya çapında değer depolamak ve göndermek için en rekabetçi ürün olarak yerini alıyor. Geleneksel prosedürler, anlık işlemler, düşük ücretler ve sınır ötesi transferler sağlayan mobil uyumlu dijital hizmetler sunan fintech şirketleri, kripto para birimleri ve Blockchain tabanlı platformların artan rekabetiyle karşı karşıya. CBDC‘ler, para arzı kontrolünü korurken, nakit ve ticari banka mevduatları ile birlikte faaliyet göstererek bankaların yeni teknolojilerden faydalanmalarına izin verecek.

Rapor:

“Merkez Bankası Dijital Para Birimi hem halka sağlanan para şeklinde hem de ödemelerin yapılabileceği ödeme altyapısında bir yenilik olacak. Şu anda, halk sadece banka tarafından verilen parayı banknot şeklinde tutabilir. Yalnızca ticari bankalar ve bazı finansal kurumlar, Banka’nın Gerçek Zamanlı Brüt Hesap Görme (RTGS) hizmetinde tutulan yedekler şeklinde elektronik merkez bankası parası tutabilirler. Banknotların aksine, CBDC elektronik olacak ve rezervlerin aksine CBDC hane halkları ve işletmeler için kullanılabilir olacak. Bu nedenle CBDC, hane halklarının ve işletmelerin elektronik olarak bir merkez bankası para formu kullanarak ödeme yapmasına ve değer depolamasına izin verecek. Bu nedenle CBDC’nin bazen dijital banknotlara eşdeğer olduğu düşünülmekte, ancak pratikte nihai tasarımına bağlı olarak başka özelliklere de sahip olabilir. CBDC ile ilgileniyoruz çünkü bu para ve ödemelerde önemli bir değişim dönemi.

BoE bir CBDC‘nin başlatılması konusunda resmi bir karara varmamasına rağmen, merkez bankacıları böyle bir para biriminin Sterlin cinsinden olacağını söyledi.

Rapor:

“Önemli mevduat bakiyeleri ticari bankalardan CBDC’ye taşınırsa, ticari bankaların bilançoları ile İngiltere Bankası’nın bankaların daha geniş ekonomiye sağladığı kredi miktarı ve Banka’nın para politikasını nasıl uyguladığı ve finansal istikrarı destekler. Bununla birlikte, CBDC bu riskleri azaltmaya yardımcı olacak şekilde tasarlanabilir.”

İngiltere Bankası Başkanı Mark Carney:

“Şimdi daha ileriye bakmanın ve giderek dijitalleşen ekonominin ihtiyaçlarını karşılamak için ne tür para ve ödemelerin gerekli olacağını düşünmenin zamanı geldi. Ödemelerde bir devrimin ortasındayız. Banknotlar bankanın en erişilebilir para şekli. Aynı zamanda, fintech firmaları yeni para biçimleri ve bununla ödeme yapmanın yeni yollarını sunarak piyasayı değiştirmeye başladılar. Bu gelişmeler büyük yeni fırsatlar yaratıyor, bazı yeni riskler ve banka için bir dizi derin soru ortaya çıkartıyor.”

Tüm haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram, Facebook, Twitter sosyal medya hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu