Nedir? Nasıl? Neden?

Kazakistan’da kripto madencilerine yönelik vergi yasası imzalandı

Sponsorlu İçerik

Kazakistan Devlet Başkanı Kassym-Jomart Tokayev, kripto para madencileri üzerindeki vergileri ortalama elektrik fiyatına ve güç kaynağına bağlı olarak arttırmak için yasa değişikliklerini imzaladı.

Kripto para madencileri için tercih edilen ülkelerden biri olan Kazakistan, madenciler için yeni vergilendirmeler getiriyor. 11 Temmuz’da Kazakistan Devlet Başkanı Kassym-Jomart Tokayev tarafından imzalanan vergi değişiklikleri yasası, madencileri kapsıyor. Hatırlanacağı üzere Tokayev, Şubat ayı başlarında ülkenin elektrik kesintileriyle mücadelesine karşı koymak için çağrıda bulunmuştu. Geçtiğimiz Şubat ayında Tokayev, kilovat güç başına 1 tenge (Kazakistan para birimi) yani 0,00021 dolar oranının “ihmal edilebilir” olduğunu söylemiş ve hükümete vergiyi mümkün olan en kısa sürede arttırmasını kaydetmişti. Ek olarak başkan o dönemde, Nisan ayına kadar kripto para madenciliği düzenlemeleri için tam bir teklif sunulması talimatını verdi. 1 tenge vergisi ise 1 Ocak tarihinde yürürlüğe girdi.

Tüketilen elektriğin ortalama fiyatı baz alınacak

Yeni vergi oranı, resmi internet sitesinde yayınlanan değişikliklerin bir kopyasına göre, belirli bir vergi döneminde kripto madenciliği için tüketilen elektriğin ortalama fiyatı ile belirlenecek. Değişikliklere göre, bir madenci elektrik için kWh başına 1 tenge altında ödeme yapıyorsa, elektrik için kWh, kWh başına 25 tenge vergiye tabidir.

Yasa, vergi dahil elektrik fiyatını, bazı istisnalar dışında, madencilerin ABD ve Kanada gibi diğer ülkelerde aradıkları maksimum fiyat olan 25 tenge yani 0,05 dolara denk geliyor.

Kendi elektriğini kullanan madencilere kWh başına 10 tenge

Yapılan yasa değişikliğine göre sayaç arkası tüketimine örnek olarak kendi elektriğini kullanan madenciler kWh başına 10 tenge vergi verecek. Ürettiği yenilebilir enerjiyi kullananlar ise kWh başına 1 tenge ödeyecek. Yapılan değişikliklerin 1 Ocak 2023’te yürürlüğe gireceği bekleniyor.

Çin baskısı madencileri Kazakistan’a sürdü

Kripto paralar konusunda katı uygulamaları ile bilinen Çin, 2021 yılında sektöre baskı yapmasının ardından kripto madencileri Kazakistan’a akın etti. Orta Asya ülkesi, Ocak ayında kripto madencilerinin elektriğini kesmişti. Ülke, enerji şebekesindeki yükü azaltmak için uygun lisansa sahip olmayan madencilik operasyonlarını durdurmuş ve Mart ayında 193 milyon dolarlık 67.000 ekipmana el koyarak 106 çiftliği kapatmıştı. Mayıs 2022’de Kazakistan hükümeti, kripto madencilerinin operasyonlarını yetkililere bildirmelerini istedi.

Kazakistan kripto merkezi mi olacak?

Kazakistan başkenti olan Kazakistan Nur-Sultan’a kripto borsalarını getirmeye çalışıyor. Ülke, 2018’de başlatılan ve bir Orta Asya finans merkezi olmak üzere tasarlanan Astana Uluslararası Finans Merkezi’nde (AIFC) kripto para birimi borsalarının oluşturulması ve işletilmesi için bir pilot projeyi test etmeyi amaçlıyor.

Kripto para borsaları, coin gelişmeleri ile ilgili en güncel içerikler için Kripto Para Haberleri sayfamızı ziyaret edin.
Tüm gelişmeleri Telegram ve Twitter hesaplarımızı takip ederek anında öğrenebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu