Nedir? Nasıl? Neden?

Kripto Para Borsaları’nın MASAK Yükümlülükleri

Sponsorlu İçerik

MASAK yeni bildirimiyle bir takım düzenlemeler gerçekleştirdi ve bir rehber yayınladı. Bu yazımda sizlere konu hakkında tüm detayları aktarmaya çalışacağım.

Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik” ve “Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelik’te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile, hukukumuzda kripto paralara (kripto varlıklar) dair önemli düzenlemeler gerçekleşti. Kripto varlık hizmet sağlayıcıları, MASAK‘a tabi kılındı. Bunu açıklamak için de MASAK, 4.5.2021’de “ kripto varlık hizmet sağlayıcıları için “ rehber yayınladı.

MASAK Nedir?

            MASAK ( Mali Suçları Araştırma Komisyonu), suçların gelirinin araştırılması ve terör finansmanında kullanılmasının önlenmesinde icra fonksiyonuna sahip olan, bir kurumdur. Suç Gelirinin Aklanması, TCK m.282’de tanımlanmış bir suçtur ve, “kara para aklama” olarak tabir edilebilecek fiil sonucu oluşmaktadır.

            Terörün Finansmanı da, 6415 Sayılı Kanun’un 4. Maddesinde düzenlenen bir suçtur ve 10 yıla kadar hapis cezasını gerektirir. 

Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcı Nedir?

            Kripto varlık hizmet sağlayıcıları hukukumuzda yer alsa da, bunun tam bir tanımı mevcut değil idi. Rehber’e göre ise, “Kripto varlık hizmet sağlayıcılar, kripto varlıkların alım satımlarına elektronik işlem platformları üzerinden aracılık eden” kuruluşlar, yani kripto para borsaları olarak tanımlanmıştır.

Kripto Para Borsalarının Yükümlülükleri

            Kripto para borsaları, MASAK yükümlüsü sayılmış ve suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanın önlenmesi mevzuatı bakımından Rehber’de şu yükümlülüklere tabi olacağı belirtilmiştir:

            1. Müşterinin Tanıması Yükümlülüğü

            Bu yükümlülük, işlem yapılan ve nam ve hesaplarına işlem yapılan kişilerin, kimliklerinin tespitinden ibarettir.

            Kripto varlık hizmet sağlayıcıları ( kripto para borsaları ), müşterinin tanınması yükümlülüğüne şu şartlarda uyacaklardır:

  • Şüpheli işlem durumundaki tüm işlemler
  • Daha önceki müşterilerin kimliği konusunda şüphe halindeki tüm işlemler
  • İşlem tutarının veya ilişkili işlemlerde 75.000 TL ve üzeri işlemler.

            MASAK Rehberi’nde, gerçek kişiler ve tüzel kişiler için kimlik tespiti açısından nasıl olacağına ilişkin ayrıntılar da yer almaktadır.

            2. Şüpheli İşlem Bildirimi

           Şüpheli işlem yükümlülüğü, yükümlülerin kendisi yaptığı veya bunlar aracılığı ile yapılan işlemlerde kullanılan malvarlıklarının, yasadışı yollarla elde edildiğine veya bu yollarda kullanıldığına dair, terörist faaliyetlerde veya bunlarla ilişkili olduğuna dair bilgi, şüphe veya şüpheyi gerektirecek bir hususun bulunması halidir.

            Şüpheli işlem yükümlülüğünü, kripto para borsalarında yetkili kişiler yerine getirecektir. Ayrıca bu yetkililer, şüpheli işlem hakkındaki tüm araştırma ve bulguları da MASAK’a bildirmek zorundadırlar.

            Şüpheli işlem bildirimleri https://masak.hmb.gov.tr/sektorel-sib-rehberleri adresinden Ek:01 formu doldurularak bildirilebilecek, elektronik ortamda ise https://online.masak.gov.tr/ adresinden bildirilebilecektir. 

            2.1. Şüpheli İşlem Bildirimi Zamanı

            Şüpheli işlem sonrası kural olarak 10 gün içinde ve acil hallerde derhal bu bildirimde bulunulacaktır.

            3. Bilgi ve Belge Verme Yükümlülüğü

            Kripto para borsaları, Kurum tarafından istenecek her türlü bilgi, kayıt ve belgeyi tam, doğru ve kolaylık sağlayacak şekilde vermek zorundadır. (5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun m.7 )

            4. Muhafaza ve İbraz Yükümlülüğü

            Kripto para borsaları, bu bilgi ve belgeleri her anlamda 8 yıl süreyle saklamak zorundadırlar. (5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun m.8 )

            5. Devamlı Bilgi Verme Yükümlülüğü

            Bu işlemler hakkında kripto para borsaları, Başkanlığa devamlı bilgi vermek zorundadır.

Kripto Para Borsaları ve Cezalar

            Bu yükümlülüklerin ihlali halinde, kripto varlık hizmet sağlayıcıları, işlem adedi başına üst sınır 4.000.000 TL olmak üzere aşağıdaki idari para cezalarına maruz kalacaklardır:

            Müşterinin tanınması yükümlülüğü  : 40.000 TL

            Şüpheli işlem bildirimi yükümlülüğü: 50.000 TL

            Devamlı bilgi verme yükümlülüğü   : 30.000 TL

            Şüpheli işlem bildirimini açıklama   : 3 yıla kadar hapis cezası

            Bilgi ve belge verme yükümlülüğü  : 3 yıla kadar hapis cezası

            Muhafaza ve ibraz yükümlülüğü     : 3 yıla kadar hapis cezası

            Terörün Finansmanı Suçu                : 10 yıla kadar hapis cezası

            Kara Para Aklama Suçu                   : 7 yıla kadar hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezası

Sonuç

            Kripto para borsaları MASAK mevzuatına acilen uyum sağlamak zorundadır.

            Bunun da ötesinde, gerek borsalarca gerek yatırımcılarca gerekse kripto para sağlayıcılarınca manipülasyonların çok olması durumunun çözülmesi için de düzenlemelerin yapılması, yatırımcıları korumak açısından çok sağlıklı olacağı aşikardır.

Kripto paralar ile ilgili en güncel içeriklere ulaşmak ister misiniz? >>> Hemen Nedir? – Kripto Para Habeleri sayfamızı ziyaret edin, gelişmeleri kaçırmayın!

Tüm gelişmeleri anlık almak için, Hemen Telegram, Instagram, Facebook, Twitter, YouTube hesaplarımızı takip edip bildirimleri açın gelişmelerden ilk siz haberdar olun!

Ali Erşin

Ankara Barosu'na kayıtlı Avukat olan Ali ERŞİN, Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 2019 yılında mezun olmuştur. Başta kripto para hukuku, kişisel verilerin korunması hukuku ve fintech hukuku alanlarında çalışmalar yapan Ali ERŞİN, Hukuk ve Bilişim Dergisi'nin kurucu genel koordinatörlük ve editörlük görevlerini de yürütmektedir. Anadolu Üniversitesi Özel Hukuk Bölümü'nde ise yüksek lisansına devam etmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu