Nedir? Nasıl? Neden?Son Dakika

Merkez Bankaları, kendi kriptolarını başlatmaya çalışıyor

Sponsorlu İçerik

Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) tarafından yakın zamanda yapılan bir ankette, merkez bankaları tarafından desteklenen dijital para birimlerinin yükselme eğilimi doğrulandı. Yapılan ankette, katılımcıların %80‘inin şu anda kendi kripto para birimini yayınlamak için çalıştıklarını ortaya koyuyor. Anket, 2019 sonunda BIS tarafından derlendi ve dünyadaki 66 merkez bankasından gelen cevapları içermektedir.

Çalışma, tüm katılımcıların %80’inin kendi merkez bankası dijital para birimini (CBDC) oluşturma sürecinde olduğu sonucuna varmıştır. Bu, geçen yıldan bu yana %10‘luk bir artış sergiliyor. Ayrıca, %40‘ı araştırmalardan deneylere ilerlemiş ve %10‘u pilot projeler geliştirmiştir.

İlginçtir ki, gelecekteki CBDC‘lerini zaten test eden tüm merkez bankaları gelişmekte olan bir piyasa ekonomisinden gelmektedir.

Dijital para biriminin amacı sorulduğunda, %15’i varlıklarının toptan satışa odaklanacağını söyledi. Yaklaşık %35’i genel amaç için kullanılacağını belirtmiş ve diğerleri her ikisini de hedeflediklerini belirtmiştir.

BIS Genel Müdürü Agustin Carstens‘in yakın zamanda merkez bankalarının CBDC‘leri benimsemeye çağırdıklarını belirtmek gerekir. Aksi takdirde küresel ödeme sistemlerinin merkezinde kalmak zorunda olduklarını, geride kalma riskiyle karşı karşıya kalabileceklerini belirtti.

CBDC’ler Üzerinde Çalışan Yeni Merkez Bankaları

Günümüzde potansiyel CBDC’ler üzerinde çalışan yeni merkez bankalarına ilişkin bilgiler günlük olarak ortaya çıkmaktadır.

Hong Kong ve Tayland arasındaki bir işbirliği kısa süre önce ortak dijital para birimi hakkında bilgi verdi. Her iki merkez bankası da Project Inthanon-LionRock adlı ürünü onayladı. Temel amacı, sınır ötesi ödemeleri daha şeffaf, daha güvenli ve daha ucuz hale getirmektir.

Ayrıca, İngiltere, Avrupa Birliği, Japonya, İsveç ve İsviçre merkez bankaları da aynı yönde ilerlediğini doğruladı. Açıklamalarına göre, kendi dijital para birimleri için potansiyel kullanım durumlarını tartışmak üzere özel bir grup oluşturacaklar.

Tüm haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram, Facebook, Twitter sosyal medya hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Mutlu Demirkapı

Girişimci ve YouTuber Olan Mutlu Demirkapı, kripto para alanında çeşitli incelemeler ve araştırmalar yaparak kendisine bu alanda misyon yüklemiştir. En Kripto Haber yazarları arasında yer almaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu