Nedir? Nasıl? Neden?

“Sanat eseri tescilli” ilk NFT Atatürk’ün fotoğrafı oldu

Sponsorlu İçerik

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün NFT haline getirilen imzalı fotoğrafı, dünyada “sanat eseri” tescilli alan ilk NFT oldu.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale Savaşı sonrasında Ruşen Eşref Ünaydın ile yaptığı röportaj esnasında hediye ettiği imzalı fotoğrafı NFT’ye dönüştürüldü. Fotoğrafın negatif kopyasının pozitif fotoğrafla birleştirilerek NFT olarak oluşturulduğu kaydedilen fotoğrafın, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca tescil belgesi verilen devlet tarafından sanat eseri olarak tescil eden ilk NFT özelliğini kazandığı bildirildi.

NFT pazar yeri OpenSea’deki profile göre, 1918’de Yeni Mecmua’nın Çanakkale Özel sayısında yayımlandı. Kopyası oluşturulan ve birkaç kez el değiştiren fotoğraf en sonunda muhabir Onur Bayram’ın eline geçti. Muhabir Bayram, negatif fotoğrafı zarar görmemesi için yıpranmayı önleyen özel yapım bir kutuda 14 yıl sakladı.

“Atatürk ve Umudun Fotoğrafı”

NFT’yi oluşturan Onur Bayram açıklamasında eserin oluşum süreciyle ilgili şu ifadelere yer verdi:

“Pandemi döneminde NFT sanat eserleri popüler hale geldi. En basit anlatımla NFT, sanat eserlerinin dijital tapuları olarak açıklanabilir. Elimdeki bu tarihi fotoğrafı ‘Photo1918’ (Atatütk ve Umudun Fotoğrafı) adıyla NFT’ye dönüştürdüm” 

“Yok olma riskini sıfırladım”

Atatürk’ün Çanakkale Savaşı sonrasında imzaladığı fotoğraf hakkında görüşlerini paylaşan Bayram şöyle konuştu:

“Atatürk’ün Çanakkale Savaşı’nın hemen sonrasında imzaladığı fotoğraf, daha o dönem gençliğe olan güvenini gösteriyor. Negatifi dijitale dönüştürerek, yok olma riskini yok ettim. NFT haline getirerek de dijital olarak imzalamış oldum.”

“Milyonlarca NFT’den farklı olması gerekiyordu”

Dünyanın bir devlet tarafından sanat eseri olarak tescil edilmiş ilk ve tek NFT’sinin Photo1918 olduğunu belirten Bayram, “Fotoğraf, video ve benzeri yüzbinlerce dijital görsel, her gün NFT’ye dönüştürülüyor. Ancak NFT Atatürk fotoğrafının, diğer milyonlarca NFT’den farkı olması gerekiyordu. Bu nedenle geçen yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü’ne tescil başvurusu yaparak, ‘Güzel Sanat Eserlerine İlişkin Kayıt Tescil Belgesi’ aldım.” dedi.

Kripto para borsaları, coin gelişmeleri ile ilgili en güncel içerikler için Kripto Para Haberleri sayfamızı ziyaret edin.
Tüm gelişmeleri Telegram ve Twitter hesaplarımızı takip ederek anında öğrenebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu