TBMM, kapsamlı kripto para raporunu yayınladı
TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığı‘nın yayınladığı 68 sayfalık kripto para raporunda kripto kullanımının küresel durumunu özetlendi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz Aralık ayında kripto para piyasasına yönelik düzenlemeler üzerinde çalışıldığını kaydetmişti. Bu açıklamanın ardından TBMM’de endüstrinin uzman kişilerle bir araya gelinerek görüşmeler başladı. Görüşmelerle beraber kripto varlık raporu hazırlandı. Milliyet’ten Önder Yılmaz’ın haberine göre, TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığı “Kripto Varlıklar İle İlgili Yasal Düzenlemelere İlişkin Ülke Örnekleri” isimli rapor yayınladı. 68 sayfalık raporda dünya genelinde ülkelerin kripto para yaklaşımları ele alınarak anlatıldı.
Söz konusu raporda 2016 yılında 14 milyar dolar olan kripto para piyasasının bugün 3 trilyon dolara ulaşarak dikkat çekici bir büyüme gösterdiği kaydedildi. Kriptoların turizm, eğitim, dijital yayıncılık, sanat eseri alışverişi gibi birçok alanda ödeme aracı olarak yaygın şekilde kullanıldığı vurgulandı.
Ülkelerin kripto tutumları değerlendirildi
Raporda ülkelerin kripto para tutumları ile ilgili kafa karışıklığı şu şekilde anlatıldı:
Örneğin ABD, Almanya, Japonya, Kanada gibi bazı ülkeler kripto varlıklara olumlu yaklaşırken; Çin, Bolivya ve Nepal gibi bazı ülkeler olumsuz yaklaşmaktadır. Buna ilave olarak ülkelerin tutumlarının zaman içinde değiştiği de bilinmektedir. Çin, önceleri olumlu yaklaşmakta iken 2021 yılında kripto varlıklarla ilgili çoğu faaliyeti yasaklamıştır. ABD ise önceleri sorgulayıcı bir tutum takınırken, son yıllarda en olumlu bakan ülkelerden biri haline gelmiştir.”
Rusya’nın kriptoya yönelik duruşuna dikkat çekildi
Ülkelerin kendi içindeki tutumlara ayrıntılı bir şekilde yer veren rapor, Rusya’daki düzenleyicilerin ve merkez bankasının dijital varlıklar konusunda bir uzlaşmaya varamadığına da dikkat çekti.
“Şubat 2022’de Rusya Merkez Bankası kripto varlıkların yasaklanması yönünde görüş bildirirken, Rusya Maliye Bakanlığı kripto varlıkların önemli bir yatırım havuzu olduğunu, kripto madenciliğinin serbest bırakılmasını öngören yasal düzenleme yapılması gerektiğini belirtmiştir. Tartışma Rusya Devlet Başkanlığı makamına intikal ettiğinde, kurumlar arasında uzlaşma sağlanması ve kripto teknolojisinden faydalanılması gerektiği belirtilmiştir.”
Uzman yardımları ve bilgi kirliliğine değinildi
“Kripto varlık konusu; fazlasıyla teknik bir konu olması, kamu kurumlarında bu alanda uzman sayılabilecek personel azlığı ve parlamentoların tecrübe sahibi olmadığı bir alan olması gibi nedenlerle, bu alandaki yasal düzenlemeler, çoğu ülke parlamentosu için bir öğrenme sürecini beraberinde getirmektedir. Parlamentoların, sağlıklı düzenlemeler yapabilmek için uzmanlardan bilgi edinme yoluna gittiği görülmektedir.”
Raporda dikkat çeken bir diğer başlık ise bilgi kirliliği ile alakalıydı. Raporda ana akım medyanın kriptolar konusunda bilgi kirliliğini sağlığı açıklandı.
“Küresel ölçekte ana akım medyanın, gerek kripto piyasasının manipülasyona müsait olmasından dolayı bilinçli olarak, gerekse medyanın konuya yabancı olmasından dolayı bilinçsiz olarak, yasal düzenlemelerini yanlış duyurduğu görülmektedir”