Nedir? Nasıl? Neden?

2021’de kripto alanında yaşanan hayal kırıklıkları

Sponsorlu İçerik

Kripto para birimlerinin şimdiye kadarki en iyi performansını gördüğü geçtiğimiz yılda bile, topluluğu hayal kırıklığına uğratan bazı olaylar var.

2021, hem benimseme hem de ana akım kabul açısından blockchain teknolojisi ve kripto para birimleri için en ilginç yıllardan biri oldu. El Salvador gibi hükümetlerden Tesla, Goldman Sachs, Bank of America ve Morgan Stanley gibi büyük şirketlere kadar birçok kurum ekosistemin bir parçası olma yolunda adım attı.

Buna rağmen, kripto para yatırımcıları ve genel olarak topluluk için can sıkıcı birkaç sorun ve olay vardı.

İçindekiler

SEC’in VanEck spot Bitcoin ETF’ini reddetmesi

Amerika Birleşik Devletleri Güvenlik ve Borsa Komisyonu SEC’in Ekim ayı başlarında ProShares‘in Bitcoin (BTC) vadeli işlem fonunu onaylamasının ardından, verilere göre Bitcoin 10 Kasım’da tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 68.789 dolara yükseldi. BITO kodu altında işlem gören ProShares Bitcoin Strategy ETF, doğal hacim açısından herhangi bir ETF’nin şimdiye kadarki en büyük ilk gününe sahipti ve bu, bir BTC ETF’nin lansmanının ne kadar çok beklendiğini gösteriyor.

Kısa bir süre sonra, 12 Kasım’da mali düzenleyici, Van Eck’in spot Bitcoin ETF teklifini reddederek partiyi erken bitirdi ve bu da amiral gemisi kripto para biriminin fiyatının aşağı yönlü yolculuğuna başlamasına neden oldu.

VanEck CEO’su Jan van Eck, reddedilmeden memnun değildi.

Bloomberg’in kıdemli ETF analisti Eric Balchunas, SEC’in reddi hakkında görüş bildirdi. Balchunas, SEC’in dosyalanmış birkaç spot ETF başvurusunu reddetmesine tepki gösterdi. Bitcoin ve Ethereum (ETH) gibi kripto para birimlerini çevreleyen yeni ETF gelişmelerini izleyen önde gelen seslerden biri haline geldi.

Ethereum ağı: İşlem ücretleri kontrolden çıktı

Ethereum ağı 2021’de dönüm noktası niteliğinde bir dizi güncelleme aldı. Bunlardan en önemlisi Ethereum İyileştirme Güncellemesi (EIP) 1559 ile deflasyonist bir yörüngeye sokan Londra hardforku. Şu anda, değeri 4,96 milyar doların üzerinde olan 1,244 milyon ETH yakıldı. .

Yakma mekanizmasının tanıtılmasının yanı sıra, Ethereum gaz ücretleri, blok zincirinde merkezi olmayan finans (DeFi) protokollerinin artan kullanımının ve kripto para biriminde Ethereum tabanlı dönüştürülemeyen tokenların(NFT’ler) çoğalmasının ışığında büyük bir artış gördü. Gaz ücretleri 100 gwei’yi geçmeye devam ediyor, hatta 2022’ye kadar. “Gwei”, Ether’in en küçük birimidir ve 0.000000001 ETH’ye eşittir.

Ağdaki gaz ücretleri, 23 Şubat’ta yıllık en yüksek 373,8 gwei’ye ulaştı. Gaz ücretleri Mayıs ve Ağustos arasında kontrol altında gibi görünse de, o zamandan beri özellikle perakende yatırımcılar için oldukça olumsuz olan birkaç ani artış yaşandı, özellikle DeFi pazarlarında. Bu aynı zamanda birkaç DeFi protokolünün ve yatırımcıların Binance Smart Chain, Solana, Polygon vb. gibi alternatif blok zinciri ağlarını seçmesine yol açtı.

Devam eden bu sorunu ele almak için Ethereum’un kurucu ortağı Vitalik Buterin, zk için maliyetleri azaltacak veri parçalama olarak bilinen bir yönteme başvurarak geçici bir düzeltme işlevi görecek EIP 4448 ve EIP 4490 yükseltmelerini önerdi.

Bununla birlikte, güncellemelerin ağın yönetim yapısını geçip geçemeyeceğini ve bu yükseltmelerin gaz ücretlerini düşürmede gerçekte ne kadar etkili olacağını göreceğiz.

Solana ağındaki teknik sorunlar ve DDoS saldırıları

Nisan 2019’da piyasaya sürülen Solana, yaklaşık 12 milyar dolarlık toplam kilitli değer (TVL) ile önde gelen blok zinciri ağlarından biri olmak yolunda hızla büyüdü. Ağın yerel tokeni SOL, yaklaşık 180 dolarlık mevcut fiyat göz önüne alındığında, fiyatı neredeyse 130 kat arttı. SOL, 7 Kasım’da tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 260 dolara ulaştı.

Ancak, 4 Aralık saat 13:46 UTC’de Solana ağı yaklaşık altı saat süren bir kesinti yaşadı. Ağın ana ağ beta kümesi, blok zincirinde yeni işlemlerin onaylanmasını engelleyen 53.180.900 yuvasında blok üretmeyi durdurdu. Bu kesinti, çeşitli yatırımcılar ve geliştiricilerden eleştiri aldı.

DeFi Pulse‘un kurucu ortağı Scott Lewis, Serum’un tahta verilerini “gerçek müşteri siparişleri” eksikliğinin kanıtı olarak göstererek eleştirmenlerden biriydi.

Bu, Solana’nın bu yıl yaşadığı ilk kesinti değildi. Eylül ayında, ağ, Grape Protocol’ün 14 Eylül’deki ilk merkezi olmayan borsa teklifini hedef alan dağıtılmış bir hizmet reddi (DDoS) saldırısı nedeniyle 14-15 Eylül arasında 17 saatlik bir kesinti yaşadı. Bir DDoS saldırısı sırasında, çok sayıda koordineli cihaz veya bir botnet, çevrimdışı duruma getirmek için sahte trafiğe sahip bir ağı tıkar.

4 Aralık’taki ikinci kesintiden kısa bir süre sonra ağ, 9 Aralık’ta ağı geçici olarak tıkayan başka bir DDoS saldırısına uğradı, ancak saldırı boyunca çevrimiçi kalmayı başardı.

Saldırının suçu Solana’nın temel tasarımına ve geçmişi kanıtlama konsensüs mekanizmasını kullanmasına bağlı olsa da, geliştiriciler hala ağın potansiyeline inanıyor gibi görünüyor. Solana’nın kurucu ortağı Raj Gökal, Twitter’da DDoS saldırısını detaylandırdı:

DDoS saldırısının ardından Solana’nın zincir üzerindeki geliştirme çabaları, günlük GitHub gönderimlerinde gözle görülür bir artış gördü. Aslında ağ, Polkadot ve Cardano’yu geçerek 12 Kasım ile 13 Aralık arasında en gelişmiş blockchain ağı oldu.

Binance Smart Chain: Güvenlik açıkları

Binance Smart Chain, her iki blok zinciri de kripto para borsası Binance tarafından tasarlanan ve sürdürülen Binance Chain’e paralel zincirdir. BSC ilk olarak Nisan 2020’de tanıtıldı ve kısa bir süre sonra Ağustos 2020’de piyasaya sürüldü.

O zamandan beri ağ, Ethereum’dan sonra merkezi olmayan uygulamaları dağıtmak için en yaygın kullanılan ikinci blok zinciri haline geldi. DefiLlama’ya göre, ağdaki DeFi protokollerindeki TVL şu anda yaklaşık 17 milyar dolar. TVL, piyasadaki önceki boğa koşusunun zirvesinde, 10 Mayıs’ta tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 31.72 milyar dolara ulaştı.

Bununla birlikte, ağ ve üzerinde çalışan protokoller, piyasaya sürülmesinden bu yana güvenlik açıklarına karşı son derece savunmasız olmuştur. Aşağıda, güvenlik açıklarının ve hack’lerin kurbanı olan BSC’deki bazı DeFi protokollerinin bir listesi bulunmaktadır:

  • PancakeBunny: 200 milyon dolar kayıp
  • Spartan Protocol: 30 milyon dolar kayıp
  • Uranium Finance: 50 milyon dolar kayıp
  • Meerkat Finance: Ani düşüşler ile 31 milyon dolar kayıp
  • pNetwork: Hacklendi, 31 milyon dolar değerinde BTC çalındı
  • Bogged Finance: Hata ile 3 milyon dolarlık kayıp
  • BurgerSwap: Güvenlik açıkları nedeniyle 7 milyon dolarlık kayıp

Yukarıdaki listenin doğası gereği ayrıntılı olmadığı göz önüne alındığında, ağın faaliyette olduğu 18 ayda yüz milyonlarca dolarlık kayıplara yol açan hack’ler ve güvenlik ihlalleri olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bu güvenlik açıklarına ek olarak, Cream Finance ile birlikte PancakeSwap merkezi olmayan borsaya yönelik birkaç kimlik avı saldırısı gerçekleşti.

Ancak Binance ekosistemi bu sorunu çeşitli şekillerde çözmeye çalışıyor. En son çaba, Binance borsasında hem BEP-20 hem de ERC-20 tokenlerine maruz kalmaya çalışan kullanıcılar için ek bir koruma katmanı ekleyecek bir güvenlik denetim programı olan Project Shield’in tanıtımıdır.

Kapanış

2021’de kripto topluluğu için hayal kırıklıklarına yol açan bu örneklere ve sorunlara rağmen, dijital para kullanımındaki büyümenin her zamankinden daha yüksek olduğu aşikar.

NFT’ler, GameFi ve Metaverse gibi yeniliklerle, kripto para birimi alanı, bu endüstrileri daha iyi hale getirecek tek bir yenilikle sanat, oyun, müzik ve finans dünyasındaki bir sonraki büyük şeye dokunuyor.

Kripto para borsaları, coin gelişmeleri ile ilgili en güncel içerikler için Kripto Para Haberleri sayfamızı ziyaret edin.

Tüm gelişmeleri Telegram ve Twitter hesaplarımızı takip ederek anında öğrenebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu