İran, gelecek ay Bitcoin madenciliği yasağını kaldıracak
Bu yılın başlarında İran, küresel olarak Bitcoin madenciliğinin tahmini %4,5’inden sorumluydu.
İran, elektrik kesintileri nedeniyle Mayıs ayında Bitcoin madenciliğini dört ay boyunca durdurdu.
Ülke, 2019 yılında kripto para madenciliğini yasallaştırdı ve düzenlemeye başladı.
Bir haberdeki duyuma göre , İran kripto para madenciliğine yönelik dört aylık yasağını Eylül ayında kaldıracak.
Mayıs ayında Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkenin elektrik şebekesinin yüksek sıcaklıklar ve enerji kıtlığı nedeniyle zor duruma gelmesi nedeniyle geçici yasağı uygulamaya koydu.
İran Elektrik Üretim, Dağıtım ve İletim Şirketi (Tavanir) sözcüsü Mostafa Rajabi Mashhadi’nin bugünkü verdiği bilgiye göre, Sanayi, Madencilik ve Ticaret Bakanlığı’nın moratoryumu uzatmak yerine orijinal yeniden başlangıç tarihi olan 22 Eylül’e bağlı kalmayı planladığını gösteriyor. Mashhadi, Tavanir’in yasal kripto para madencilerinin faaliyetlerine devam edebilmesi için elektrik kullanımının önümüzdeki ay içinde hafiflemesi gerektiğini umduğunu söyledi.
Bu, Ağa adanmış bilgi işlem gücünün bir ölçüsü olan Bitcoin blockchain’inin hashrate’inde önemli bir artışa yol açabilir. Mayıs ayı itibarıyla İran, Tavanir ve Cambridge Üniversitesi Alternatif Finans Merkezi’nin verilerini kullanarak tüm BTC madenciliğinin tahmini %4,5’inden (ve 1 milyar dolarlık potansiyel gelirden) sorumluydu. Madenciliğin devam etmesine izin ve edilseydi, bu oran, Çin’in kripto para madencilerini kıskaç altına aldığında yaz aylarında kesinlikle yükselerek ağın hashrate’inin düşmesini sağlayacaktı.
Dolar rezervlerinin daralması ve hala elinde bulunanlarla fazla bir şey yapamaması nedeniyle, İran 2019’da kripto para madenciliğini yasallaştırdı ve vergi almaya başladı ve bu da ülkenin büyük elektrik sübvansiyonlarının dengelenmesine yardımcı oldu. Ertesi yıl, ülke kripto para madencilerinin Bitcoin ödüllerini İran Merkez Bankası’na satmalarını zorunlu kıldı.
İran, büyük doğal gaz ve petrol depoları sayesinde ucuz elektrik konusunda ilk beş ülke arasında yer almasına rağmen, bu yılki kesinti, ulusal elektrik şebekesinin yüksek elektrik talebinin üstesinden gelmeye alışkın olmadığını gösterdi.