Altcoin Haberleri

Solana ağında saldırılar, sorunlar bitmek bilmiyor

Sponsorlu İçerik

Ethereum katili” olarak nitelendirilen Solana, rakiplerinin çoğundan daha fazla kesinti yaşadı ve güvenilirliğiyle ilgili sorular gündeme geliyor.

23 Ocak’ta Solana için Solend ekibi, en son ağ kesintisini detaylandıran bir rapor yayınladı.

Ağ durumuna göre Solana, 21 ve 22 Ocak’ta ağ kararsızlığı yaşadı ve yaklaşık 30 saat süren kesintilerden etkilendi. Bu, 6 Ocak ile 12 Ocak arasında hizmet kesintileri ve düşük performanstan sonra bu ay yaşanan ikinci ağ kesintisi.

Raporda şu ifadeler yer aldı:

“Para yatırma ve geri ödeme konusunda birçok başarısız girişim oldu ve bu da kullanıcıların hesaplarını tasfiye edilmekten kurtarmasını zorlaştırdı.”

Fiyat beslemelerinde “yanlış tasfiyelere” neden olan bir miktar oynaklık olduğu belirtildi.

Solana gerçekten rekabet edebilir mi?

Son kesintinin temel nedeni, Solend’e göre arbitraj fırsatları yaratan piyasa çöküşüydü.

“Tasfiye ve arbitraj botları, tasfiye ve alım satım kazanmak için yüksek hacimli işlemler sunmaya başladı.”

Botlar, işlemlerin ucuz olması ve başarılı bir arbitrajın karlılığının yüksek olması nedeniyle ağa spam göndermeye başladı. Ağır yük, mükerrer işlemleri filtrelemedikleri için doğrulayıcıların bocalamasına neden oldu. Raporda “Binlerce yinelenen bot işlemi, meşru kullanıcı işlemlerini de boğdu” denildi .

Solend’e göre, “saatlerce güncel olmayan” fiyatlandırma oracle beslemeleri güncellenemedi. Eski fiyat beslemelerinin de işlem başarısızlık oranlarını artırdığını belirtti.

Ağ işlevselliğini geri yüklemek için sistemde birkaç ince ayar yapıldı ve mühendisler, sorunun en kötü etkilerini azaltmak için 1.8.14 sürümünü yayınladı. Solend, olay sırasında tasfiye edilen kullanıcılara tasfiye cezasının %50’sinin geri ödeneceğini ve SOL feed’indeki anormal oynaklıktan etkilenenlere %100’ünün geri ödeneceğini belirtti.

Twitter’daki kripto camiası, performans açısından Ethereum’dan çok daha üstün olduğunu defalarca iddia eden Solana’yı yoğun bir eleştiri yağmuruna tuttu.

Aralık ayının ortalarında Solana, yeni piyasaya sürülen bir NFT koleksiyonundan ağ tıkanıklığına neden olan benzer bir kesinti yaşadı. Bundan üç ay önce Eylül ayında Solana ağı, aşırı işlem nedeniyle 16 saatliğine tekrar çöktü.

Birkaç ay içinde dört kesinti, Solana’nın genel olarak benimsenmesi için iyiye işaret değil ve Solend ekibi bunun son olmadığını belirtti;

“Bu sorunların yaşanması talihsiz bir durum ve bir daha olmamasını umsak da, en az bir kez benzer sorunlarla tekrar karşılaşma ihtimalimiz var.”

SOL fiyatı

Kripto para birimi SOL’nin fiyatları kesinti sırasında %36 düştü ve henüz toparlanmadı. SOL şu anda Ağustos sonundan bu yana en düşük fiyatı olan 89 dolardan işlem görüyor ve gün içinde %7,7 daha düştü.

Altcoinler ile ilgili en güncel içerikler için Altcoin Haberleri sayfamızı ziyaret edin.
Tüm gelişmeleri Telegram ve Twitter hesaplarımızı takip ederek anında öğrenebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu