Tekstil Endüstrisinin Geleceği Blockchainle Canlanıyor
Blockchain teknolojisi, finanstan eğitime, sağlık hizmetlerinden güvenliğe kadar hemen hemen tüm iş sektörlerinde yeni kullanım alanları yaratmaya başladı. Ve şimdi bu teknoloji dönüşümü getirmek için tekstil endüstrisinde. Blockchain, tekstil ve moda endüstrisini daha şeffaf hale getiriyor ve hileli tedarik zinciri ağları ve marka konumlandırma ile ilgili karşılaşılan sorunları gidermeye yardımcı oluyor.
DLT (dağıtılmış defter teknolojisi) yardımıyla moda markaları, ürün portföyünü müşterilere, ortaklara kolayca iletiyor ve aynı zamanda bununla ilgili çeşitli çevresel riskleri azaltıyor. Aslında Blockchain, modaya hem tüketicilerin hem de işletme tarafından yarar sağlıyor. Tekstil endüstrisini yenilemek için kullanılan bu teknoloji sayesinde, tüm dünyadaki müşteriler cazip ürün yelpazesine erişebiliyor. Ayrıca ürünlere erişimde, mobil ürün özelleştirme, anında teslimat ve kolay iade yollarında da pratiklik sağlıyor. Aynı zamanda, dikiş, desen yapımı ve örgü gibi alanlarda artan bilgisayarlaşma nedeniyle üretim de her zamankinden daha hızlı hale geliyor.
Blockchain Ve Tekstil Endüstrinin Birleşmesi Nasıl Kolaylıklar Sağlıyor?
Blockchain teknolojisinin entegrasyonu ile çiftçiler, hammadde tedarikçileri, nakliyeciler, üreticiler, bankalar, perakende satış mağazaları, distribütörler, tüketiciler gibi tüm önemli paydaşlar aynı tedarik zinciri çatısı altında toplanıyor. Teknolojinin moda endüstrisine entegrasyonu ile lüks markalar başından sonuna kadar daha etik bir üretim sürecini teşvik ediyor ve böylece ürünlerinin sürdürülebilirliğini ve özgünlüğünü kanıtlayabiliyor. Böylece, Blockchain teknolojisi sayesinde, tedarik zincirinin şeffaflığı garanti edilebiliyor, fikri mülkiyet güvence altına alınabiliyor ve veri paylaşım verimliliği artırılabiliyor.
Blockchain’i modaya dahil eden bazı şirketler:
Loomia: Şirket, sıcak ve hafif giysiler için devre sistemi üretmekte ve bunlara monte edilen algılama teknolojilerini kullanarak onlardan veri topluyor. Blockchain, bazı verileri markaya geri göndermeye yardımcı oluyor, böylece verileri kullanarak marka gelecekte daha iyi ürünler üretebiliyor.
Curate: Bu çeşitli moda stillerini tercih eden kullanıcıları ödüllendirmek için dijital token kullanan bir Blockchain tabanlı uygulamadır. Çeşitli moda markaları çevrimiçi satışlarını artırmak veya marka bilinirliğini artırmak için Curate ile işbirliği yapıyor.
Fashion Coin: Bu uygulama ise Blockchain teknolojisinin P2P ağını kullanan kripto tabanlı bir cüzdan.
Textile Genesis: Hong Kong merkezli teknoloji firması Textile Genesis, Tencel (elyaf kumaş türü) liflerini izlemek için Blockchain teknolojisini kullanıyor. Blockchain tabanlı Tencel, herhangi bir sahte ürüne karşı koruma sağlamak için bir kimlik doğrulama mekanizması olarak kullanılıyor ve ayrıca giyim üretiminin her adımında dijital güvenlik sağlıyor.
Arianee: Merkezi olmayan bu bağımsız şirket güvenli doğrulama için Blockchain kullanıyor. Kullanıcıları üçüncü tarafa güvenmekten kurtarıyor. Tüm ağ düğümlerinin protokol üzerindeki herhangi bir işlemi doğrulaması gerektiğinden, sahtekarlık şansı olmuyor.
Fuchsia: Seattle merkezli Fuchsia şirketi, Pakistan’da markanın ayakkabılarını üreten işçilerle ilgili ayrıntıları paylaşmak için Provenance adlı Blockchain platformunu kullanıyor
Fabricant: Bu şirket, sanal dünyada işlem görmeye uygun, yalnızca dijital moda kıyafetleri oluşturmak için Blockchain teknolojisini kullanıyor.
Blockchain ve ABC
Blockchain ve ABC yaklaşımı, giyim sektörünü ve tüketicileri tek bir çatı altında topluyor. Elyaf alımının başlangıcından itibaren, giysilerin imalatına, tüketicilere satılmasına kadar, tekstil endüstrisi ABC yaklaşımını izliyor. Blockchain, hazır giyim endüstrisinin elyaf sağlayıcıları, üreticileri, işlemcileri, nakliyecileri ve perakendecileri ile ilgili her bilgiyi saniyeler içinde almasını kolaylaştırıyor.
Blockchain, giyim eşyası üretiminde kullanılan hammaddelerin uyumluluğu ve sürdürülebilirliği hakkında ayrıntılı bilgi veriyor. Bunun yanı sıra, müşterilerin markalar ve ürünler hakkında merak ettiklerini bulmak için her bir giysiye eklenmiş etiketleri tarayabiliyorlar ve giysilerin gerçekliğinin belirlenmesini sağlıyorlar. Ayrıca sahte ürünlerin ayrılmasına da yardımcı oluyor. Bu nedenle, Blockchain giyim endüstrisinde başından sonuna kadar önemli bir bileşen oluyor.
Sonuç olarak;
Moda endüstrisi alanında üstün bir müşteri deneyimi sağlamak çok önemli olduğundan bu teknoloji müşterilerin dijital düşüncesinin ortaya çıkmasıyla hızla artıyor. Ancak daha sonra müşterilere en iyi deneyimi sağlamak için, tekstil endüstrisi açısından hala çok önemli yatırımlara ihtiyaç duyuluyor. Ürün yolculuğu, tüketici yolculuğuna kıyasla çok daha az yatırım alıyor. Bu nedenle, bunu dengelemek için Blockchain ve DLT çok önemli bir rol oynuyor. Aslında, Blockchain modelleri sonunda iş dünyasında daha yüksek etik standartlar oluşturularak sahteciliği azaltmaya ve iş gücü uygulamalarını geliştirmeye yardımcı oluyor.