Ripple yöneticisi: ”Mevcut bankacılık altyapısı verimsiz”
Ripple’ın küresel bankacılık başkanı, dünyanın en büyük bankalarından bazılarının dijital paraları tutmak ve ticaretini yapmak için harekete geçeceğine inandığını söyledi.
Next In Tech ile yapılan yeni bir röportajda Ripple’ın küresel bankacılık başkanı Marjan Delatinne, mevcut bankacılık altyapısının sınır ötesi ödemelerin işlenmesinde çok yavaş ve verimsiz olduğunu söyledi. Finans kurumlarının, Blockchain teknolojisini çözüm olarak görmeye başladığını açıkladı.
Marjan Delatinne:
“Bu dijital döneme katkımız, finansal kurumların bu anlık ve uygun ödemeler gerçeğine yaklaşmasına yardımcı olan bir altyapı inşa etmek. Bugün dünya çapında para transferi yapmak için mevcut olan altyapıya baktığınızda, bu bir fosil sistemine çok yakın. Bu sistemlerin üyeleri arasında bir güven var, ancak maliyet açısından hala çok fazla verimsiz.
Müşteri tabanımız verimsizlikleri fark ediyor, tanıyor ve Blockchain’e, işletme maliyetini doğal olarak azaltabilen ve kurulu organizasyonlarla rekabete yeni hizmetler getirmek için ölçeği hızlandırabilen bir teknoloji olarak bakıyorlar.”
Delatinne, devam eden küresel salgının dijital bir topluma geçişi hızlandırdığını, bankaları anlık ödemelere doğru ilerlemeye ve merkez bankası dijital para birimlerinin potansiyelini keşfetmeye zorladığını söyledi. Önümüzdeki beş yıl içinde dünyanın en büyük 20 bankasından 10’unun dijital varlık bulundurmasını veya ticaretini yapmasını bekliyor.
Ayrıca, XRP gibi kripto paraların, bankaların birlikte çalışabilirliği olmayan farklı merkez bankası dijital para birimleri arasında köprü kurmaya yardımcı olmaya hazır olduğunu açıkladı.
Marjan Delatinne:
“Bu salgından çıkarılan bir dersin çok daha iyi ödemeler yapabileceğimiz ve mevcut sistemin en uygun yol olmadığını düşünüyorum. Farklı katmanlar var ve Covid-19’un gerçek sonucu, sağlık sorunlarından dolayı nakit kullanımının azalması. Bu eğilim devam ederse ve bir şekilde bir yere para göndermeniz gerekiyorsa, bankaların daha dijital dünyaya ulaşmak için daha fazla baskı yapacaklarını göreceksiniz ve bankaları bu dijital dünyaya doğru itiyor.
Bu açıdan baktığınızda, merkez bankası dijital para birimleri muhtemelen bu sisteme doğru ilerlerken paranın dijital bir temsili. Merkez bankalarından gördüğümüz şey, bunun gerçekten nasıl çalışabileceğini anlamaya yönelik bir ilgi var. Bu, daha uluslararası dünyalarda her biri arasında birlikte çalışabilirlik açısından nasıl işleyecek? Muhtemelen XRP gibi dijital para birimleri, çoklu veya farklı CBDC’ler arasında bir köprü kurma konusunda rol oynayacak. Bu eğilimlerin önümüzdeki yıllarda da devam edeceğini ve pekiştirileceğini düşünüyorum.”