AVAX nedir? Avalanche hakkında bilgiler
Avalanche (AVAX), işlem hızı, düşük maliyetler ve çevre dostu olmaya odaklanan akıllı sözleşme özellikli bir blok zinciri platformudur. Sonuç olarak, Avalanche’ın sunmayı umduğu şey, ademi merkeziyetçilikten veya güvenlikten ödün vermeyen, oldukça ölçeklenebilir bir blok zinciridir.
2020’de Ava Labs ekibi tarafından piyasaya sürülen Avalanche, kripto para sıralamasında hızla yükseldi ve ilk 10’un hemen dışında yer aldı. Benzer şekilde, Avalanche TVL (protokolde kilitlenen toplam değer) hızla yükseliyor ve şu anda Avalanche uygulamaları genelinde 3 milyar dolar değerinde.
Dünyanın en hızlı blok zincirini üretmek için hararetli bir yarışta Avalanche, muhteşem bir ekip, tutkulu topluluk ve kendini işine adamış destekçileriyle diğer blokzincirlerine ciddi bir rakip.
Bu kılavuz ile, Avalanche’nin nasıl çalıştığı ve AVAX tokenının ne işe yaradığını dahil olmak üzere Avalanche hakkında bilmeniz gereken her şeyi açıklayacağız.
İçindekiler
AVAX nedir?
Blok zincirleri, Bitcoin sayesinde tuhaf bir şekilde gelişti. Bitcoin ilk blok zinciriydi, bu yüzden tasarımı Ethereum gibi sonraki tüm zincirleri etkiledi. Bu, birkaç nedenden dolayı şimdi sorunlu:
- Bitcoin, Proof of Work konsensüsünü kullanır ve bu da yavaş + maliyetli işlemlere neden olur.
- PoW zincirlerini doğrulamak kaynak yoğundur ve ademi merkeziyetçiliği engeller.
- Blok zincirinin benimsenmesi çığ gibi büyüyor ve ölçeklenebilir çözümler gerektiriyor.
Bitcoin 2009’da piyasaya sürüldüğünde, nispeten az insan onu kullanıyordu, bu nedenle teknik sınırlamalar daha az önemliydi. Ancak günümüzün blok zinciri manzarası, merkezi olmayan finans ve NFT kullanımı nedeniyle büyük ölçüde değişti.
Bazı tahminlere göre, 2021’in başında yaklaşık 100 milyon kişi kripto para kullanıyor. Benzer şekilde, DeFi uygulamaları hızla yükseldi ve şu anda 100 milyar doların üzerinde bir değere sahip. Parabolik büyüme, Ethereum ve Solana gibi akıllı sözleşme özellikli blok zincirlerinin ağ tıkanıklığı ve kesintilerinden muzdarip olmasına neden oluyor.
Günümüzün DeFi değerinin çoğunu barındıran Ethereum uygulamaları, durumu düzeltmek için 2. katman ölçeklendirme çözümlerini kullanıyor. Katman 2, işlemleri ana Ethereum zincirinden alır, düzgün demetler halinde toplar ve ardından demetleri Ethereum’a geri gönderir. Bunu yapmak Ethereum üzerindeki baskıyı azaltır ancak güvenliği tehlikeye atabilecek karmaşıklık katmanları ekler.
En zarif çözüm, ölçeklenebilir, güvenli ve merkezi olmayan bir katman 1 protokolünde bulunan her şeyi tutmaktır. Peki tüm bunların Avalanche ile ne ilgisi var?
Avalanche’ın kurucuları ve geliştiricileri olan Ava Labs, bugüne kadarki en hızlı akıllı sözleşme blok zinciri platformunu oluşturduklarına inanıyor. Kaputun altında üç farklı blok zinciri kullanan Avalanche, kriptonun küresel bir omurga teknolojisi olduğu bir gelecek için internet ölçeğinde performans gösteriyor.
Birkaç yıl önce, böyle bir vizyon en iyi ihtimalle hırslıydı ve en kötü ihtimalle on yıl uzaktaydı. Ancak bugün, Avalanche ana ağı yayında ve 230 milyon dolarlık bir ekosistem fonu tarafından desteklenen canlı, büyüyen bir topluluğa ev sahipliği yapıyor.
2019 yılında Dr. Emin Gün Sirer tarafından kurulan Avalanche, ilk günden bu yana blockchain işlemlerinde en hızlı sonuca ulaşma süresini elde etmeyi hedeflemiştir. Kesinleşme süresi, bir kripto işleminin işlenmesinin ve kalıcı ve geri döndürülemez olarak kabul edilmesinin ne kadar sürdüğüdür. Bir işlem kesinliğe ulaştığında, kelimenin tam anlamıyla nihaidir – asla geri alınamaz veya değiştirilemez.
Açıkça, kesinlik önemli bir blok zinciri özelliğidir (özellikle finansal uygulamalar için), ancak kesinlik süresi farklı blok zincirlerinde eşit değildir. Örneğin Ethereum, yaklaşık bir dakika içinde kesinliğe ulaşır. Avalanche, gerçek dünya kullanımında neredeyse anında olan bir saniyede kesinliğe ulaşır.
Neredeyse anında kesinlik, Avalanche’ı dünyanın en hızlı blok zinciri mi yapıyor? Bunu anlamak için Avalanche’ın nasıl çalıştığına daha yakından bakmamız ve AVAX token staking’i açıklamamız gerekecek.
Avalanche ağı nasıl çalışıyor?
Avalanche’ın temel yeniliği, normal olandan tek zincirden ziyade üç blok zincirinden oluşmasıdır. Bu tasarım seçiminin arkasındaki sebep oldukça parlak: Her blok zinciri, hepsini tek bir zincirin yapması yerine daha geniş Avalanche ekosistemindeki bir görevde uzmanlaşmıştır.
Görevleri farklı zincirler arasında dağıtmak, Avalanche platformunun çevik kalmasına yardımcı olarak, blok zinciri özelliklerinin altın üçlüsünü elde etmesine izin verir – ademi merkeziyetçilik, güvenlik ve ölçeklenebilirlik.
Borsa Zinciri (X-Chain)
Borsa Zinciri (X-Chain), Avalanche varlıklarının oluşturulmasından ve işlenmesinden sorumlu blok zinciridir. Avalanche’ın yerel jetonu AVAX, platformdaki mevcut en popüler kripto para birimidir, ancak merkezi olmayan değişim tokenları JOE ve PNG çok geride değil.
X-Chain’deki işlemler, AVAX’ta ödenen ücretleri oluşturur. Bu, Ethereum’daki gaz ücretlerinin ETH’de ödenmesine benzer. Bu nedenle, JOE tokenları ile işlem yapıyor olsanız bile, ücretler her zaman AVAX’ta belirlenir.
Sözleşme Zinciri (C-Chain)
Akıllı sözleşmeler Avalanche’ın temel özelliğidir. Bu özellik, geliştiricilerin, platformun güvenlik ve ölçeklenebilirlik avantajlarından yararlanırken Avalanche üzerinde merkezi olmayan uygulamalar oluşturmasını sağlar.
C-Chain, Avalanche platformu için akıllı sözleşmeler yürütür ve EVM (Ethereum Sanal Makinesi) uyumludur. EVM uyumlu olmak, herkesin Ethereum akıllı sözleşmelerini Avalanche üzerinde dağıtabileceği anlamına gelir. Bu neden önemli? Çünkü DeFi titans Aave gibi mevcut Ethereum uygulamaları, ürünlerinin bir sürümünü Avalanche’ta kolayca dağıtabilir.
Avalanche üzerinde Ethereum akıllı sözleşmelerini dağıtmak, geliştiricilerin her zaman olduğu gibi aynı Ethereum geliştirici araçlarını kullanarak ikincisinin özelliklerine erişmesini sağlar.
Platform Zinciri (P-Chain)
Avalanche’ın P-Chain’i, herkesin bir L1 veya L2 blok zinciri oluşturmasına izin verir. Hatta onlardan bir grup oluşturmaya kadar gidebilirsiniz. Çığ terimleriyle, bu blok zincirlere alt ağlar denir ve P-Chain herkes için ortak olan varsayılan alt ağdır.
P-Chain, doğrulayıcıları takip ederek Avalanche alt ağlarının ortamını yönetir, ancak alt ağlar ayrıca P-Chain’i doğrulamaktan sorumludur.
Alt zincirler, Avalanche’nin ölçeklendirilmesi için avantaj sağlıyor
Yukarıdaki P-Chain bölümünde Avalanche alt ağlarına kısaca değindik. Ancak, önemlerini ayrıntılı olarak açıklamaya değer.
Avalanche alt ağlarının çalışma şekli, Ethereum 2.0 parçalamaya benzer. Tam anlamıyla, bir alt ağ, başlangıçta platforma bağlı olan varsayılan blok zincirinin (Avalanche için birincil ağ) bir klonudur.
Daha da önemlisi, alt ağlar, kullanıcılar tarafından talep üzerine ve gerektiğinde oluşturulabilir. Pratikte bu, bir alt ağın, ölçeklendirme limitleri geçici olarak tükendiğinde, ağ trafiği taleplerini karşılamak veya aşmak ve işlemleri serbest bırakmak için başka bir alt ağ başlatabileceği anlamına gelir.
Özetle, alt ağ oluşturma sınırsızdır (alt ağlar sonsuz sayıda alt ağ oluşturabilir). Avalanche’ın P-Chain’i, Visa’dan yaklaşık 2 kat daha yüksek, saniyede yaklaşık 4.500 işleme sahiptir. Ancak sınırsız alt ağ oluşturma kapasitesi nedeniyle Avalanche’ın pratik bir TPS sınırı yoktur.
Avalanche, benzer alt ağ benzeri altyapıya sahip ağlara nasıl yığılır? İşte görsel bir rehber.
Alt ağlar kendi özel blok zincirlerinin nasıl çalıştığına ilişkin kendi kural setlerini oluşturabilse de, tüm alt ağların kendi blok zincirlerini ve Birincil Ağ zincirini doğrulaması gerekir.
Birincil Ağı doğrulamak, her alt ağın bir Birincil Ağ üyesi olmasını gerektirir – bu, 2.000’den fazla AVAX jetonunu stake edenlere verilen bir durumdur.
Avalanche ve DeFi
Avalanche’ın yüksek TPS performansı ve EVM uyumluluğu, DeFi’deki en büyük isimlerden bazılarını kazanıyor. Ethereum, 158 milyar dolarlık kilitli toplam değeriyle hala DeFi kralı olsa da, Avalanche’ın hızla büyüyen 2 milyar dolarlık TVL’si, ağın takipçi kazandığını gösteriyor.
Avalanche, artan itibarından yararlanmak için Avalanche’ın DeFi uygulamaları ağına likidite çekmeyi amaçlayan bir teşvik programı olan Avalanche Rush’ı başlattı. Avalanche Rush’ın 180 milyon dolarlık fonu, likidite sağlayıcılarını AVAX token teşvikleriyle ödüllendiriyor.
Şimdiye kadar Avalanche Rush, TVL’nin en büyük DeFi protokolleri olan Curve ve Aave’nin Avalanche pazarlarını başlatmasıyla oldukça başarılı olduğunu kanıtladı. Avalanche’da yakın zamanda piyasaya sürülen diğer DeFi devleri arasında Sushi ve Kyber Network yer alıyor.
ERC-20 Token Swapları için AVAX köprüsü
Avalanche, ERC-20 tokenlarınızı Avalanche Bridge kullanarak kolayca getirmenizi sağlayan Ethereum uyumlu bir blok zinciri platformudur. Avalanche Köprüsü, tokenalrın büyük çoğunluğunun ERC-20 olduğunu bilen bir ekibin akıllıca bir hareketidir.
Avalanche’ı mevcut Ethereum tokenları ile denemekle ilgilenen kullanıcılar için bir köprünün olması, Avalanche’a milyarlarca dolarlık token likiditesine otomatik olarak maruz kalmasını sağlar. Avalanche Köprüsü, tıpkı Ethereum, Fantom ve Binance Smart Chain’in yaptığı gibi Metamask ile çalışır.
AB’yi Metamask’tan kullanmak, işlem ücretlerini ödemek için biraz AVAX ve birkaç basit adım gerektirir – bunların hepsini Avalanche Bridge eğitimlerinde öğrenebilirsiniz.
AVAX token
Avalanche tokenı veya AVAX, ekosistemin ortak değişim aracı olarak hizmet eden bir yardımcı program tokenıdır. Avalanche dünyasında para birimi olarak kullanılmasının yanı sıra, AVAX staking ağı güvence altına alır ve stake edenleri daha fazla AVAX ile ödüllendirir.
Stakeden elde edilen değeri birleştirmek, AVAX’ın deflasyon mekanizmasıdır. İşlem ücretlerini ödemek için kullanılan AVAX tokenları, tedarikten yakılır ve dolaşımdaki AVAX miktarını kalıcı olarak düşürür.
AVAX Staking Ödülleri
Birincil Ağ da dahil olmak üzere tüm alt ağlar, teminat olarak AVAX’a sahip olan ve hisse sahibi olan doğrulayıcılar gerektirir. Bu, AVAX’ı stake ettiğiniz için ödüllendirilmek için doğrulayıcı olmanız gerektiği anlamına gelmez. AVAX staking ödülleri istiyorsanız, stake ödüllerinin bir yüzdesini kazanmak için payınızı bir doğrulayıcıya devredebilirsiniz.
Şu anda, AVAX tokenlerinin kabaca %64’ü stake ediliyor. Doğrulayıcılar %11 APY kazanıyor ve yetki verenler %9.53 stake ödülü kazanıyor.
AVAX ile İşlem Ücretlerini Ödeyin
AVAX, ekosistem içindeki ortak hesap birimi olarak adlandırılır. Açık konuşmak gerekirse, bu AVAX’ın ağın varsayılan para birimi olduğu anlamına gelir. Tüm işlem ücretleri AVAX kullanılarak ödenir ve aynı zamanda alt ağlar arasındaki ortak para birimidir.
AVAX’ı alt ağlar arasında kullanmak önemlidir, çünkü aksi takdirde kendi dahili kripto para birimlerini kullanacak olan alt ağlar arasında birlikte çalışabilirliğe yardımcı olur.
AVAX Kullanarak Tokenlar ve Alt Ağlar Oluşturun
Avalanche’ın iki merkezi kullanım durumu, özel belirteçler ve blok zincir ağları (alt ağlar olarak adlandırılır) oluşturuyor. Geliştiriciler, sayısız diğer seçeneklerin yanı sıra NFT’leri, DeFi protokollerini ve oyunları dağıtmak için platformdan yararlanabilir.
X-Chain kullanarak özel jetonlar oluşturmak, C-Chain üzerinde akıllı sözleşmeler başlatmak veya alt ağlar oluşturmak AVAX ödemelerini gerektirir. Özellikle alt ağlar, yinelenen AVAX ödemeleriyle aboneliğe dayalıdır.
AVAX Token Metrikleri
Piyasa değeri = 15.665.944.802 $
Maksimum arz = 720.000.000 AVAX
Dolaşım arzı = 377.752.194 AVAX
Yakılan arz = 278,170 AVAX