Bitcoin HaberleriManşet

Bitcoin’in Pazar Payı Rekor Seviyelerde!

Sponsorlu İçerik

Bitcoin, değerleri 100 ile 300 Milyar Dolar arasında değişen büyük şirketlerin bazılarına yakın bir pazar payı elde etti. Aslında dünyanın finansal sistemi orantılı olarak ele alındığında Bitcoin’in farklı bir değeri olduğunu söyleyebiliriz.

Reuters’in yayınladığı rapora göre, son 10 yılda aşırı miktardaki gevşemenin yol açtığı şişirilmiş borç, yıl sonuna kadar 255 Trilyon Dolar’a ulaşabilir. Uluslararası Finans Enstitüsü‘nün analizi, gezegendeki her bir kişinin 32.500 Dolar borç alacağını tahmin ediyor.

IIF raporu:

“Borç birikimi hızındaki birkaç yavaşlama belirtisiyle, küresel borcun bu yıl 255 Trilyon Dolar’ı aşacağını tahmin ediyoruz.”

Bitcoin’in sınırlı arzı nedeniyle, küresel borç kaynaklı finansmanın BTC cinsinden büyüklüğünü grafiklemek mümkün. Dünya çapındaki borcun büyüklüğünü tanımlamak için 1 Bitcoin (mevcut toplam tedarik başına) 12 Milyon Dolar değerinde olmalı.

Borcun büyümesi, hükümetlerden, hükümet şirketlerinden ve finansal olmayan işlerden geliyor. Bank of America Merill Lynch tarafından yapılan borç refah analizi, devlet borcunun 30 Trilyon Dolar, şirketlerin 25 Trilyon Dolar, hane halkına 9 Trilyon Dolar ve bankalara 2 Trilyon Dolar eklediğini gösteriyor. Bu ek borçların tümü, 2008 sonbaharında Lehman Brothers’ın iflasından bu yana gerçekleşti.

10 yıl süren durgunluğa girmek yerine, merkez bankaları tüm sektörleri güçlendirmek için para basarak önemli değer artışına neden oldu. Buna rağmen, finansal sektör dünyanın gayri safi yurtiçi hasılasının %240’ına kadar borç taşımakta.

BITCOIN, MALİ SEKTÖRÜN BÜYÜKLÜĞÜYLE KARŞILAŞTIRILDIĞINDA HALA DÜŞÜK DEĞERDE

Bitcoin’in hedeflediği ”sağlam para” fikrini borç kaynaklı bir ekonomiyle bağdaştırmak biraz zor. Mevcut Bitcoin piyasa fiyatı, dolaşımdaki tüm fonların sağlam olmadığı ve borç bazlı ekonomik faaliyetlerin, son 10 yılda varlık değerlemelerinin baş itici gücü olduğu gerçeğini yansıtıyor.

Bitcoin’in değeri gerçek ekonomik verilerle eşleştilirse, BTC başına yaklaşık 4 milyon dolar olacak şekilde yaklaşık %60 daha düşük olması demek oluyor. Ancak borcun varlığı nominal fiyatları çarpıtır.

Bu potansiyel BTC fiyatı, tarihi yüksek seviyelerini geride bıraktı. Sadece kripto pazarına dayanan bitcoin, Kore’de yaklaşık 20.000 dolar ve diğer pazarlarda 19.600 dolar seviyelerini görmüştü. Bazı tahminler bitcoin fiyatının tekrar 50.000$ ‘a yükselebileceğini söylüyor. Uzmanlar, vadeli işlem piyasalarının fiyatı da düşürmeye başlamaması durumunda BTC’nin daha yüksek tekliflere ulaşacağını ifade ediyorlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu