Bitcoin HaberleriManşet
Trend

Bitcoinle İlgili İyi Yada Kötü Anınız Var Mı?

Sponsorlu İçerik

Sosylal medyada kripto para yatırımcıları en kötü anılarını paylaşmaya başladı. Elon Musk dolandırıcılıklarından, Mt Gox çöküşüne kadar, insanlar Bitcoin ve diğer kripto para birimlerini kaybetme ve kazanma hikayelerini paylaşıyorlar.

Chainalysis‘in daha önceki tahminine göre, 2009‘da yaratıldığından beri insanlar 25 Milyar Dolar değerinde 2.5 milyon Bitcoin kaybetti. Ancak bu sayılarda eksik olan gerçek insan hikayeleri var: hatalar, unutulmuş anahtarlar, kazara yapılan işlemler ve saf, talihsiz kötü şanslar.

Ama bugün bütün anılar geri dönüyor ve insanlar hikayelerini paylaşıyorlar. Twitter’da, Set Protocol Ürün Pazarlama Müdürü Anthony Sassano, “Kripto ile ilgili en büyük hayal kırıklığınız nedir?” diye sordu. Birkaç cevaptan fazlasını aldı.

Mt. Gox ve Kaçırılan Madencilik Fırsatları

Antiprosentez takma adı altında bilinen bir Ethereum Çekirdek Geliştiricisi, Bitcoin‘in en ünlü felaketini hatırlattı: Mt. Gox. Bitcoin’in en popüler borsası olduğunda, uzun bir süre boyunca saldırıya uğradı ve 460 Milyon Dolar kaybetti.

Antiprosentez,

“BTC’m işlem yapmak satmak için MtGox‘a taşıdım çünkü orada bir fiyat yükselişi vardı … 2014’ün başlarında. Burada önemli olan zamanlama; Mt. Gox Şubat 2014’te kapandı. Ve kalan parayı geri almayı umanlar süresiz bekliyorlar.

Pişman olan tek kişi o değil tabi ki. Geliştirici Eric Elliott, Bitcoin‘i 2010’da 0,008 ile 0,08 dolar arasında bir değere sahip olduğunu hatırlattı. O anda, Bitcoin’i çıkarmak kolaydı ve günde yüzlerce kazanılabiliyordu. Ama Eric Elliott para kazanmayacağını düşünerek vazgeçti.

O gün sadece 1.000 Bitcoin çıkarmış olsaydı, bugün elindekiler yaklaşık 10 Milyon Dolar değerinde olmuş olacaktı.

Eric Elliott,

“Bir sonraki 10x artış sırasında 100 bin dolara ulaştığında üzüleceğim bu üzüntü korkutuyor”

ICO’lardan Ünlü Dolandırıcılıklara

Cryptosphere da benzer hikayeler vardı. İşte insanların pişmanlık duydukları bazı anlar.

ICO‘lar 2017’yi fırtınadan alan fon çılgınlığıydı. Ancak bazı paralar fırladığında, herkes gemide değildi. Takma adıyla yorum yapan bir kripto yatırımcısı, fiyatı üç katına çıkmadan($ 0.0025’ten $0.25’e yükselmeden) sadece üç hafta önce üç milyon Tron sattığını söyledi. Kullanıcı koinlerini elinde tutmuş olsaydı, TRX zirvesinde 750.000 Dolar değerinde olacaktı.

Ünlülerin proje onayları etkili olabiliyor, ama ünlülerin ismini kullanıp onların yerine sahte yayınlar da olabiliyor. Takma adıyla yorum yapan Twitter kullanıcısı, “Elon Musk onlara yatırım yaptı” yalanı nedeniyle bir ICO web sitesine Ethereum gönderdiğini açıkladı. Paralarını bir daha göremedi.

Yine de çok kötü hissetmemeli; hem Sky News hem de TechCrunch, bu tür inandırıcı dolandırıcılıkların oyununa düştü ve onları gerçekmiş gibi online olarak yeniden servis ettiler.

Pazar ve Fat Finger Hataları

Bazı insanlar piyasaların inandığınız kadar rasyonel olmadığını zor yoldan öğrendi. Truffle Suite‘in CEO‘su Tim Coulter, Ethereum‘a sadece 3 dolar değerindeyken satış yaptı ve fiyatı düştü. O sırada, fiyatın büyük miktarda teknik çalışma tamamlanana kadar artmayacağını hissediyordu.

Beklemediği şey, 2017’nin sonlarında dünyanın, Bitcoin ve diğer kripto para birimlerine girmesi ve Bitcoin’in fiyatını 20.000 Dolara ve Ethereum‘un fiyatının 2018 başında 1.500 Dolara kadar yükselmesini sağladı.

Diğer hatalar daha basit. Bir koini yanlışlıkla değerinden daha düşük bir fiyata sattığınız klasik ‘fat finger‘ hatası var – tipik olarak fiyata fazladan 0 ekleyerek yapılan hata.(Bazı paralar 0.0001 dolar değerinde ve bazen farkı görmek zor olabiliyor). Bu durumda olan bir bu kripto meraklısı merkezi olmayan EtherDelta borsasında 4.000 Dolar kaybetti.

DAO’yu unutmamak lazım. Bu Ethereum’un yanlış giden en büyük deneylerinden biriydi. Hibeleri dağıtacak kendi kendine çalışan bir organizasyon olması planlanıyorken, koddaki bir hata 50 milyon dolarlık büyük bir soyguna yol açtı. Çoğu koinler, Ethereum blockchaini yeniden yazıldığında geri kazanıldı. Ancak bazı insanların hala yara izleri var.

Bitcoin ve Ethereum meraklısı bir kullanıcı da “Dao’ya gönderilen 100 ETH” diye bir açıklama yapmadan yorum yazdı. Hafıza yeterince acı verici olmalı.

Bazı hikayelerin üzücü tarafı olduğu kadar sevindirici olanları da var. Bir diğer kullanıcı 5.000 LINK gönderdiği borsanın LINK listelemediğini, Ama kucoin borsasının 1 yıl sonra koinlerini kurtardığını yazdı.

Cryptocurrency traderı Aaron Kruker, 100 $ yerine yaklaşık 10.000 Dolar gönderdi – başka bir potansiyel Fat Finger hatası – ama tam zamanında kendini yakaladığını söylüyor. “Ne zaman düşünürsem ter döküyorum,” diye tweetledi.

Sizin de aklınızda kalan hikayeniz var mı? Sizde yorum kısmında bizimle paylaşıp, diğer okuyucularımıza deniyimlerinizi aktarabilirsiniz.

Tüm haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram, Facebook, Twitter sosyal medya hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu