Bitcoin HaberleriManşetSon Dakika

Warren Buffett; Google İçin Pişmanlık Duyuyor, Peki Bitcoin?

Sponsorlu İçerik

Efsanevi yatırımcı Warren Buffett ve firması Berkshire Hathaway, Google‘ı önceden biliyorlardı. İşletmesinin ne kadar kazançlı olacağı konusunda erken bilgi sahibi oldular, ancak İnternet arama devine yatırım yapmamaya karar verdiler.

Buffett, şimdi bu karardan gerçekten pişman olduğunu söylüyor. Google, 1 trilyon dolarlık piyasa değeri olan az sayıdaki ABD şirketlerinden biri haline geldi. Bu şirketlerin hepsini tek seferde saymak mümkün.

2013 yılında 500 milyon dolarlık bir yatırım bugün yaklaşık 2,5 milyar dolar değerinde büyüyecekti. Warren Buffett aynı hatayı Bitcoin ile tekrar ediyor mu? Ya da çok daha maliyetli bir yatırım hatası yapmak üzere mi?

Google’a Yatırım Konusu ve İşin Aslı

Buffett, 2017 yılında Google’la ilgili yaptığı hatayı CNBC’ye itiraf etti. Efsanevi yatırımcının Google hakkındaki açıklamaları bu hafta Business Insider Markets ‘ta yine gündeme geldi:

“Sadece tek bir tıklamayla Kaliforniya’nın herhangi bir yerinde yazar kasanın ses çıkardığını hayal edin.”

Buffett bir yıl sonra CNBC’ye şunları söyledi:

“Google’a sahip olmalıydım… Bir kuruşa mal olan, bir dolara satılan ve alışkanlık oluşturan bir şey bulmak harika… Bunun hiçbir maliyeti yok… ve çok faydalı.”

Buffett’in holding şirketi Berkshire Hathaway, içeriden bir kişi sayesinde Google’ın potansiyeli hakkında bilgi sahibi olmasına karşın yine de bu fırsatı kaçırdı. 1996 yılında Berkshire GEICO’yu satın aldı. Ancak televizyondaki kertenkele reklamları, büyük ölçekleme işlemlerinin tek anahtarı değildi. GEICO büyük ölçüde Google reklamcılığına güveniyordu.

Warren Buffett, bir tıklamaya 10 dolar ödediklerini ve bunun yanında Sergey Brin ve Larry Page‘a neredeyse hiçbir şeye mal olmadığını görmüştü. Ama yine de parmağını kıpırdatmadı ve bu fırsatı kaçırdı.

Buffett Bitcoin ile Başka Bir Fırsatı Daha mı Kaçırıyor?

Buffett’ın uzun zamandır ortağı olan Charlie Munger Berkshire, hissedarlarına şunları söyledi:

“Kendi operasyonlarımızda Google reklamcılığının ne kadar iyi çalıştığını görebiliyorduk. Ve orada öylece hiçbir şey yapmadan oturduk… Google’ı tahmin edemediğim için kendimi bir atın kıçı gibi hissediyorum. Bence Warren da aynı şeyleri hissediyor. Bu işi batırdık. ”

Buffet da, “O da ‘Bu işi batırdık!’ diyor.” diye ekledi.

“Sorun şu ki, Google’ın AltaVista’yı geçtiğini gördüm ve daha sonra başkalarının Google’ı geçip geçemeyeceğini merak ettim.” Buffet daha sonra son olarak Google’a yatırım yapmama nedenini açıklıyor.

Bugün Google, adı bir fiile bile dönüşmüş, ender ve güçlü markalardan biri.

Buffet’ın Bitcoin Hakkındaki Soğuk Tutumu

Bitcoin, kazançlı bir doğal tekelin bazı özelliklerine sahip, hayat fırsatı diyebileceğimiz marka güç merkezlerinden biri olabilir. Ancak Warren Buffett, Google’a yatırım yapmamasına karşın gösterdiği saygıyı Bitcoin’e, göstermiyor.

Buffet, Bitcoin’i “olası bir yapışkan fare tuzağı” olarak adlandırıldı. Ve kendinden emin bir şekilde, “Neredeyse kesin bir şekilde kötü bir sonu olacağını söyleyebilirim,” diyor. Oysa Bitcoin, önemsiz bir maliyetle son derece değerli, gerçek dünya efektleri yaratırken dijital hesaplamayı kullanma konusunda Google’a çok benziyor.

Farklı olmasının önemli bir nedeni daha var. Bitcoin, Google gibi düzenlenmemiştir. Asla böyle olmadı. Ayrıca, Bitcoin’in bir şirket olmadığını, gelir elde etmediğini ve yıllık finansal raporları veya tahminleri olmadığını belirtmek gerekir. Ancak Google dünya çapında ağın bir göstergesi ise, o halde Bitcoin de kesinlikle blockchain teknolojisinin bir tezahürüdür.

Tüm haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram, Facebook, Twitter sosyal medya hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu