Blockchain Haberleri

ABD, Blockchain’i tıbbi havacılık için araştırıyor!

Sponsorlu İçerik

Ticari dron teslimatı ciddi bir iş haline geliyor, ancak yine de veri paylaşımı ve güveniyle ilgili teknik zorluklarla karşı karşıya. ABD Ulaştırma Bakanlığı (DOT) tarafından yayınlanan 15 Nisan tarihli bir raporda Blockchain bu konuda yardımcı olabilir.

Dünyanın dört bir yanındaki şirketler ve hükümetler, tıbbi ilaçlar gibi temel ürünleri taşımak için insansız uçak sistemlerini (UASs) kullanıyor. Örneğin, geçen yıl Gana, ülkeye yayılmış 2.000 sağlık tesisine günde 600’e kadar isteğe bağlı uçuş gerçekleştiren dünyanın en büyük tıbbi dron teslimat hizmetini başlattı.

John A. Volpe Ulusal Ulaşım Sistemleri Merkezi’nden mühendis Seamus McGovern liderliğindeki bir grup tarafından kaleme alınan DOT raporu:

“Çeşitli UASs’ların sayısı ve yakında yer almaları beklenen veya yakında gerçekleştirilmeleri beklenen çeşitli operasyonlar, bu uçakları özellikle Blockchain’in sağladığı güven ve operasyonel bütünlüğe uygun hale getiriyor.”

DOT‘un web sitesinde, “insansız uçak sistemlerinin uçuş operasyonlarında Blockchain konseptinin uygulanması üst düzey fayda sağlayacak” şeklinde tanımlanıyor.

Örneğin, “Blockchain tabanlı bir kara kutu“, araştırmacıların bir dronun düşmeden veya başarısız olmadan hemen önce ne yaptığını anlamalarına yardımcı olacak veriler sağlayabilir. Raporda, IBM‘in hava trafik kontrolörlerinin her bir dronun uçuş yolunu kaydetmesine ve hatta dronun sınırlı uçuş bölgesinden kayması durumunda gerçek zamanlı olarak yanıt vermesi için Blockchain‘in yardımcı olmasını sağlayan bir sistem için bir patent aldığını belirtiyor.

Daha somut bir örnek vermek gerekirse, insan organının bir dron ile taşındığını düşünün. Bu zaten oldu; 2019’da bir dron, Maryland Üniversitesi’nde başarıyla nakledilen bir böbrek taşıdı. Böbrek Baltimore şehri üzerinde 10 dakika içinde 2.6 mil uçarken, araba yolculuğu ile bu 15-20 dakika sürecekti.

DOT raporuna göre, zaman sadece bir sorun değil, aynı zamanda organın taşınmasını normalde kabul eden hastane tarafından bilinmemesi. Ve bu netlik eksikliği gereksiz gecikmelere yol açabilir. Teorik olarak, sürece bir Blockchain eklemek, ilgili tüm işlemlerin (hava trafik kontrolörleri, dron operatörü ve dronun kendisi de dahil) organı temin eden hastane ve onu alan hastane da dahil önemli verileri izlemesine izin verecek.

Dronun konumunu, amaçlanan rotasını, yakıt durumunu ve organın kendisi ve kabı hakkında temel bilgilere şeffaf bir şekilde takip edilebilir.

Raporda, hem havacılık operasyonlarında hem de tıbbi prosedürlerde kritik olan güvenilir bilgiler de yer alıyor.

Tüm haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram, Facebook, Twitter sosyal medya hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu