Coinbase’in borsa süreci hakkında bilinmesi gereken her şey
Borsaya giden sıra dışı rotasından, ödenen erken yatırımlara kadar, Coinbase‘in Nasdaq‘ta doğrudan listelenmesi ve kripto para biriminin geleceği için ne anlama geldiği ile ilgili temel rehber niteliğinde bir içeriğimizi sizlerle paylaşıyoruz.
Coinbase, Nasdaq’ta doğrudan listeleme yoluyla halka açıldığında, 14 Nisan Çarşamba günü kripto para piyasası için bir dönüm noktası oldu.
Merakla beklenen liste beklentilerin en yükseğine ulaştı ve 100 milyar dolardan fazla bir değerlemeyle zirve yaptı.
Coinbase, ilk işlem gününü COIN kodu altında 328 $‘ın biraz üzerinde ve 86 milyar $‘a yaklaşan bir değerleme ile kapattı.
İşte tarihi listenin arkasındaki gelişmeler.
İçindekiler
Sıradan borsa listelemesi değil!
Coinbase, bankaların işlemin altına imza atmasını içeren geleneksel bir ilk halka arza (IPO) gitmemeye karar verdi. Bunun yerine, şirket borsaya doğrudan listeleme yolunu seçti.
Doğrudan listeye giren diğer şirketler arasında Spotify, Slack, Palantir ve Roblox yer alıyor. Bu, Coinbase’in yeni hisse çıkarmadığı anlamına geliyordu, ancak çalışanlara ve erken yatırımcılara hisselerini piyasa tarafından belirlenen bir fiyattan satma fırsatı verdi.
Coinbase CEO‘su Brian Armstrong‘un Reddit’te “Ask Me Anything (Bana Her Şeyi Sor)” için görünmesi ve şirketin listeden hemen önce 2021’in 1. çeyreğine ilişkin ön sonuçları açıklaması da alışılmadık bir durumdu.
Coinbase, listelemeden önce zorunlu S-1 dosyalamasında 2020’de 1,2 milyar dolardan fazla gelire ulaştığını ve 322 milyon dolar kar elde ettiğini açıkladı. Bu, şirketin 522 milyon dolarlık gelirinin karşılığında 30 milyon dolarlık bir kayıp yaşadığı 2019’dan sonra çarpıcı bir dönüş oldu.
Ancak Bitcoin fiyatı yükselmeye devam ettiğinden, bu bile 2021’in ilk çeyreğine kıyasla hiçbir şey. Bu rallinin ortasında Coinbase, birinci çeyrek gelirlerinin 1.8 milyar $ ‘a yükseldiğini ve 2020’deki tam yıllık gelirini sadece üç ayda geride bıraktığını bildirdi.
Nasıl başladı, nasıl gidiyor?
2012’de San Francisco‘da kurulan Coinbase, ABD’deki en büyük kripto borsası haline geldi. ilk çeyrek sonuçları, platformun aylık 6,1 milyon işlem yapan kullanıcısı da dahil olmak üzere 56 milyon doğrulanmış kullanıcıya sahip olduğunu ortaya koydu.
Coinbase’in ilan ettiği misyon, kripto ekonomisini inşa etmek. Ve düzenleyici kayıtlarına göre, şirketin platformunda tahmini 223 milyar dolar varlık bulunuyor ve kripto para pazarının %11.3‘lik bir payını temsil ediyor.
Nasdaq tarafından doğrudan listelemeden önce hisse başına 250 $‘lık bir referans fiyat belirlendi ve şirkete 65.3 milyar $ değer biçildi. Coinbase bunun %40 üzerinde, hisse başına 350 $‘dan açılmasını önerdi. Yatırımcıların, Coinbase’in pazar lideri konumu ve Bitcoin fiyatının hızla yükselmesi nedeniyle yükseliş eğilimi göstermesi bekleniyordu.(Coinbase’in ilk listelenmesinden bir gün önce, bitcoin 63.000 $ ‘lık yeni bir rekor fiyata ulaştı.)
En çok yükseliş tahminleri, Coinbase’in değerinin ilk günkü işleminde 100 milyar dolardan fazla olacağını ön görürken, daha tutucu değerlemeler 18,9 milyar dolara kadar düştü.
Doğrusu en iyimser analistlerdi. Hisse fiyatı 381 $‘dan açıldı, şimdiden %52 civarında yükseldi ve şirketin değeri 99 milyar $‘a ulaştı. Gün boyunca, fiyat 400 $‘ın üzerine çıktı ve bu efsanevi 100 milyar $‘lık değerlemenin ötesinde 104 milyar $’ın üzerine çıktı. En düşük fiyatlı hisseler 310 dolardan satıldı ve COIN hiçbir noktada referans fiyattan işlem görmedi.
CNBC, 328,28 dolar kapanış fiyatı bildirerek şirkete 85,8 milyar dolar değer biçti. Bu, kripto borsasının günü hem listelendiği borsa Nasdaq hem de New York Borsası’nın ana şirketi Intercontinental Exchange‘den daha yüksek bir piyasa değeri ile bitirdiği anlamına geliyordu.
Brian Armstrong’un varlığı ne kadar?
Eski Airbnb yazılım mühendisi Brian Armstrong, Coinbase’i kurmak için eski Goldman Sachs traderı Fred Ehrsam ile birlikte çalıştı, böylece insanlar bir bankaya gerek kalmadan kripto para birimini kolayca alıp satabilirdi.
Forbes‘a göre, CEO Armstrong’un doğrudan listelemeden önceki net varlığı 6.5 milyar dolardı.
NPR‘ye göre, Coinbase’deki %21 hissesi, (yaklaşık 13 milyar dolar değerinde) onu dünyanın en zengin insanlarından biri haline getirdi.
Başka kim mal varlığını arttırdı?
Coinbase‘in uzun vadeli destekçileri de şirketin dinamik borsa başlangıcından iyi sonuç aldı.
MarketWatch‘a göre, risk sermayesi şirketi Andreessen Horowitz, doğrudan listelemeden önce Coinbase’de yaklaşık %25 A Sınıfı hisse ve %14 B Sınıfı hisseye sahipti. CNBC, bu hisselerin şu anda yaklaşık 9,7 milyar dolar değerinde olduğunu tahmin ediyor.
Andreessen Horowitz, yıllar içinde önceki yatırımcı Union Square Ventures‘tan hisse satın alarak Coinbase’deki hissesini oluşturdu.
Union Square Ventures, Coinbase’in 2013 Seri A turunda, hisse başına 20 sent yatırım yapan yatırımcılar arasındaydı. CNBC’ye göre bu hissenin değeri şu anda 4,6 milyar dolar.
Ribbit Capital, Seri A yatırım turunun ortak lideriydi ve Coinbase’in üçüncü en büyük dış yatırımcısı. 12 milyon hissesinin şu anda 3,9 milyar dolar değerinde olduğu bildiriliyor.
Dünkü işlemlerden elde ettikleri kazançları saymaya hazırlanan diğer yatırımcılar arasında Tiger Global, Institutional Venture Partners ve Dfj Growth yer alıyor.
Bu, kriptonun geleceği için ne anlama geliyor?
Coinbase’in geleneksel bir borsada listelenmesi, geleneksel finansın kesintiye uğramasına karışan bir şirket için biraz ironik olsa da, kripto endüstrisi için önemli bir kilometre taşı olarak görülüyor.
Bu hareket kripto piyasasının geçerliliğini korurken, yine de büyük volatiliteye maruz kalıyor. Bitcoin şu anda en yüksek seviyelerde, ancak piyasa aynı zamanda yıkıcı düşüşler de gördü. Şubat 2018’de, bitcoin fiyatı yaklaşık %70 düştü ve diğer kripto para birimlerini de beraberinde götürdü. Döneme ait veriler, tüm kripto para birimi piyasasının 550 milyar dolardan fazlasının yalnızca o ayda silindiğini ileri sürüyor.
Coinbase, gelirinin çoğunu ticaret komisyonlarından elde ediyor ve platform esas olarak bitcoin ve ethereum gibi kripto para birimleriyle ilgileniyor. Bu arada Bitcoin gibi, eterin fiyatı da geçen yıl arttı.
Coinbase, kısa vadeli performansının büyük ölçüde bu kripto fiyatları tarafından belirlendiğini söyledi ve buradaki riski kabul etti. Her ikisinin de fiyatı önemli ölçüde düşerse, şirket ciddi zorluklarla karşılaşabilir. Reuters’in haberine göre, Coinbase’in, kullanıcıların kendi platformunda ticaret yapabilecekleri dijital varlıkların sayısını artırmaya hazır olduğunu bildirdi, bu çeşitlendirme için iyi olabilir, ancak aynı zamanda daha fazla düzenleyici riski anlamına da geliyor.
Coinbase‘in ana akıma geçişi muhtemelen kripto için artan iştahı pekiştirecektir. Ancak kriptonun hala oturmamış düzenlemeye ve sınırlı kabul görmeye tabi olan, oldukça değişken bir varlık olarak görülmesinin önüne geçirir mi zaman gösterecek. Tesla gibi şirketlerin yanı sıra Goldman Sachs ve Morgan Stanley gibi bankaların Bitcoin’e yatırım yaptığı biliniyor. Bununla birlikte, kripto para biriminin suç faaliyetleriyle isminin anılması ve düzenleme eksikliği, meşruiyetine büyük bir engel olmaya devam eden ayrıntılar.