Nedir? Nasıl? Neden?

Elon Musk, WEB3’ü eleştirdi

Sponsorlu İçerik

Elon Musk, OpenAI CEO’su Sam Altman‘ın bir ileti dizisine yanıt olarak WEB3‘ü Twitter‘da eleştirdi. Musk, WEB3 hakkında “saçmalık” dedi.

Altman, risk sermayesi yatırımlarının getirileri hakkında bir tahminde bulundu. Önümüzdeki on yılın, çok kazançlı olan 2010’lara kıyasla çok daha kötü bir performans göreceğini tahmin ediyor.

Ancak Web3’ün son on yılda yaygın olanla aynı türde getirileri gören bir alan olabileceğini düşünüyor. Musk açıkçası böyle düşünmüyor, ancak geçmiş açıklamalara bakıldığında kripto pazarını bir bütün olarak kabul ediyor gibi görünüyor.

Musk’ın yorumları, kripto topluluğununun bir kısmını kızdıracak. Kripto topluluğunun çoğunluğu, WEB3 ile internetin merkeziyetsizleştirileceğini ve bunun heyecan verici bir teknoloji olduğunu düşünüyor.

Musk’ın kripto paralar veya teknolojiler ile alakalı yaptığı tartışmalı yorumlardan bu ilki değil. En azından geçmişteki Dogecoin yorumlarıyla karşılaştırıldığında, bu onun standartlarına göre biraz ılımlı bir ifade. Bununla birlikte, Musk’ın duruşunu cesurluktan başka bir nitelik ile ifade etmek gerçekten zor – hatta ABD hükümetinin kripto para birimi endüstrisini düzenlememesi gerektiğini bile söyledi.

Web 3.0 Nedir?

Web 3.0, makine öğrenimi ve yapay zekanın üzerine inşa edilmiş yeni bir internet teknolojisidir. Verilerin makine temelli yapay zeka algoritmaları ile değerlendirilmesi sayesinde daha açık ve zeki websiteleri ve uygulamaları yatarma amacını güdüyor. Böylelikle Web 3.0 sayesinde kişiselleştirimiş bilgiye, yani ihtiyacımız olan bilgiye daha hızlı ve rahat ulaşılabilecek.

Mevcut web siteleri müdahale olmadıkça değişmeyen, statik içeriklere sahip. Bilgi, daha geniş bir kitleye ulaşsa bile kişisel olarak düzenlenme yapılamıyor. Bir web sitesinin bilgiyi gerçek hayattaki insan iletişimine benzer şekilde her bir kullanıcıya özel olarak düzenleyebilmesi gerekir.

World Wide Web’in yaratıcısı bilgisayar bilimci Tim Berners-Lee bu yöndeki fikrini 1999 yılında açıklamıştı:

“Web’in (ve buradaki bilgisayarların) Web üzerindeki tüm veriyi (içerik, bağlantılar ve bilgisayarlarla insanlar arasındaki işlemler) analiz edebilme becerisine sahip olmasını hayal ediyorum. Bunu mümkün kılacak bir “Semantik Web” henüz yaratılmadı fakat yaratıldığında alım satımda, bürokraside ve günlük hayatlarımızda sürekli kullanılan mekanizmalar makinelerin birbirleriyle konuşmaları aracılığıyla idare edilecek.”

Web 3.0, neden daha üstün?

  • Merkezi bir kontrol altında değil: Aracılar olmadığı için, veriler başkaları tarafından kontrol edilemiyor. Bu da siber saldırı ve sansür ihtimallerini minimuma düşürüyor.
  • Bilgiler biribiri ile bağlantılı: Daha fazla ürün internete bağlandıkça, daha büyük veri setleri analiz edilmek üzere daha fazla veriyi algoritmalara sunmaya başlar. Böylelikle algoritmalar, kişisel kullanıma daha doğru bir şekilde hitap edecek.
  • Daha kolay bulunabilirlik:  Eskiden arama motorları ile en doğru sonuçları bulabilmek oldukça sıkıntılıydı. Fakat yıllar içinde bu motorların arama bağlamına ve meta verilere dayanarak semantik olarak daha alakalı sonuçlar getirme becerisi arttı. Böylece insanlar, aradıkları bilgiye daha hızlı bir şekilde ulaşabilecek.
  • Daha başarılı reklamlar ve pazarlama Hiç kimse internette karşımıza çıkan reklamları sevmez. Fakat reklamlar ilgi duyduğumuz bir alandan geliyorsa reklamlar zarardan çok fayda verebilir. Web 3.0’ın akıllı algoritmaları ile reklamlar hedef kitlelere daha doğru bir şekilde aktarılabilecek.
Kripto para borsaları, coin gelişmeleri ile ilgili en güncel içerikler için Kripto Para Haberleri sayfamızı ziyaret edin.
Tüm gelişmeleri Telegram ve Twitter hesaplarımızı takip ederek anında öğrenebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu