Nedir? Nasıl? Neden?

IMF: Kripto ve hisse senetleri arasında oluşan ilişki riskli

Sponsorlu İçerik

IMF ekonomistleri, hisse senetleri piyasaları ve Bitcoin gibi kripto para birimleri arasında oluşmaya başlayan korelasyonun “yakında finansal istikrar için risk oluşturabileceğini” iddia ediyor.

Uzun zamandır Bitcoin ve diğer kripto para birimleri, hisse senetleri gibi diğer varlık türlerine karşı bir hedge olarak kabul edildi. Ancak COVID sonrası, daha fazla insan portföylerine risk varlıkları ekledikçe, kripto varlıkların fiyat hareketleri giderek hisse senetlerine benzer bir hale geliyor.

Üye ülkelere şartlı krediler sağlayan BM kuruluşu Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) üç yetkili, bunun ileride bir sorun oluşturabileceğini düşünüyor.

IMF blogunda bir ortak bir gönderi yayınlayan ekonomistler Adrian Tobias, Tara Iyer ve Mahvash S. Qureshi ortak olarak, “Kripto ve hisse senedi piyasaları arasındaki artan ve büyük ölçüde ortak oluşan fiyat hareketleri, iki varlık sınıfının birinde meydana gelmesi olası olan sert fiyat hareketlerinin birbirini etkileme ihtimalini arttıran bir korelasyon oluşumu var” diyor. Bu nedenle bu ekonomistler, finansal istikrara yönelik tehditleri azaltmak için küresel bir düzenleyici regülasyon çağrısında bulunuyorlar.

BTC ve hisse senedi piyassaları ortak mı hareket ediyor?

Kripto varlık veri şirketi Kaiko‘nun yakın tarihli bir raporuna göre, Bitcoin fiyatı ile S&P 500 hisse senedi endeksi arasındaki korelasyon katsayısı 0.61’e ulaştı. BTC ve Nasdaq arasındaki korelasyon ise 0,58. Korelasyon katsayıları -1 ile 1 arasındadır. Korelasyon katsayısı 1’e ne kadar yakınsa, karşılaştırılan iki varlık o kadar ortak hareket ederler; -1’e ne kadar yakınsa, fiyat hareketleri birbirinin tam tersi şekilde olur.

IMF yazarları, korelasyonun sadece ABD hisse senedi piyasalarına değil, aynı zamanda gelişmekte olan ekonomilere de uzandığını belirtiyor. BTC ile MSCI yükselen piyasalar endeksi arasındaki 2020-21 korelasyonunu, öncekinden 17 kat artışla 0.34’e ulaştı.

Ancak hisse senedi piyasaları geleneksel olarak piyasaya ev sahipliği yapan ülkeler tarafından düzenlenirken, birçok ülke hala kripto varlıklarıyla nasıl başa çıkılacağını belirleyebilmiş değil. Örneğin, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu ABD’deki borsaları denetlerken, kripto varlıklarının ve platformlarının çeşitliliği (örneğin, NFT’ler, DeFi ve stablecoinler) sektörü düzenleyici bir otoritenin oluşumunu zorlaştırıyor.

Kripto para borsaları, coin gelişmeleri ile ilgili en güncel içerikler için Kripto Para Haberleri sayfamızı ziyaret edin.

Tüm gelişmeleri Telegram ve Twitter hesaplarımızı takip ederek anında öğrenebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu