Kosova’daki BTC madencileri, ekipmanlarını satıyor
Avrupa ülkesi Kosova, ani yükselen enerji fiyatları ve elektrik kesintileri nedeniyle kripto para ve Bitcoin madenciliğini yasakladı. Bitcoin madenciliğine yönelik baskılardan dolayı, ülke içindeki madenciler madencilik ekipmanlarını satmaya başladılar.
Ülke, yerel enerjisinin %90’ından fazlasını yakmak için Kosova’da büyük miktarlarda hasat edilen “Lignite” adı verilen düşük kaliteli kömürü kullanıyor.
Böylelikle, ülke enerji maliyetlerini düşürüyor. Böylece AB’de en düşük enerji tüketim fiyatlarına sahip ülke konumundalar. Bu nedenle Kosova’da, geçtiğimiz yıllarda BTC madenciliği yapan insan sayısında büyük bir artış yaşadı.
Bununla birlikte, ülke son zamanlarda Avrupa’daki yetersiz doğalgaz nedeniyle yükselen akaryakıt fiyatları ve Kosova’nın en büyük termik santralinin çökmesi nedeniyle bazı önemli zorluklar yaşadı. Bu faktörler, elektrik kesintileri gibi durumları beraberinde getirdi.
Diğer ülkelerdeki madenciler, ekipmanları uygun fiyata satın alıyor
Telegram ve Facebook gibi çeşitli sosyal medya platformlarında ve diğer sosyal mecralarda binlerce Kosovalı, madencilik sistemlerini değerinden düşük fiyatlarla satma girişimlerine başladı.
Bir kripto uzmanı ve ülkenin en önemli kripto topluluklarından bazılarının yöneticisi olan cryptoKapo, konuyla ilgili yorum yaptı. Kosova’daki BTC madencilerinin şu anda panik halinde olduğunu ve Bitcoin madencilik cihazlarını komşu bölgelere sattıklarını veya taşıdıklarını açıkladı.
Madencilik ekipmanlarının satış paniğinin, Kosova hükümetinin her kripto para madenciliğine kısa vadeli olsa da acil bir yasak getirmesinden sonra gerçekleştiğini belirtmekte fayda var. Hükümet, kripto madenciliğinin ülkenin enerjisini tükettiğini ve Balkan devletini bir enerji krizine soktuğunu açıkladı.
Bitcoin Ve kripto madenciliği prosedürleri
Bitcoin ve diğer dijital para birimleri PoW (Proof of Work) algoritmasını kullanır. PoW konsensüs mekanizması, bilgisayarların yüksek güçlü işlemciler kullanarak karmaşık bulmacaları çözmesini ve bu süreçte ağda yeni tokenlar oluşturmasını içerir. Ardından, başarılı bir madencilikten sonra, ne kadar işlem gücü sunduklarına bağlı olarak bazı tokenlarla ödüllendirilirler.
AB’nin en fakir ülkelerinden biri olan Kosova’da şu anda en çok hangi kripto varlıklarının çıkarıldığı açık. Ülkenin ucuz bir enerji maliyeti talep ettiği göz önüne alındığında, ülke çok büyük miktarda Bitcoin madenciliği faaliyeti yaşıyor.
Ayrıca, Kosova’nın kuzey kesiminde, Sırp bölgesi ülkedeki en büyük kripto para birimi madenciliğine ev sahipliği yapıyor. Ancak ne yazık ki, bu durum şimdilik yok olmuş gibi görünüyor. Ülkedeki kripto madenciliği yasaklarının ne zaman kalkacağı ise hala belirsiz.