Kripto Para Rehberi

IOTA Nedir? Güvenilir midir?

Sponsorlu İçerik
  • iotaIOTA₺18.73-1.43%

IOTA, nesnelerin interneti (IoT) teknolojisi ile kripto para kullanımını birleştirmeyi hedefler. Aynı zamanda merkezi olmayan bir sistemdir. IOTA, Blockchain sistemini kullanmayan ilk kripto paradır. Blockchain sistemi yerine Tangle adı verilen bloksuz bir teknoloji kullanılmaktadır.

Tangle teknolojisiyle diğer kripto para birimlerden ayrılan IOTA, diğer yönleriyle de oldukça fark yaratıyor. Kripto para dünyasındaki işlem ücretlerinin önüne geçmeyi hedefleyen IOTA, kullanıcılarından yapılan işlemler karşılığında para almıyor. Bu da IOTA’yı işlem ücreti almayan ilk sanal para yapıyor.

IOTA’yı Bitcoin gibi kripto aralardan ayıran bir diğer özelliği ise kullanıcı sayısı arttıkça işlem hızının da aynı doğrultuda artması. Bitcoin kullanıcılarının en çok şikayet ettiği şeylerden biri de işlem hızlarının yavaşlığı dolayısıyla ölçeklenebilir olmasıdır. IOTA’nın ise işlem hızının kullanıcıyla birlikte artması ölçeklenebilirliğini sınırsız yapmaktadır.

IOTA’nın bir diğer özelliği de nesneler her zaman internete bağlı olamayacaklarını göz önünde bulundurarak çevrimdışı iken de veri gönderimi yapabiliyor oluşudur.

IOTA, 2015 yılında David Sønstebø, Sergey Ivancheglo, Segei Pupov, Dominik Scheiner tarafından Almanya’da kurulmuştur.

IoT (Nesnelerin İnterneti) Nedir?

IoT (Nesnelerin İnterneti), nesnelerin internet aracılığıyla birbirleriyle iletişimde olması için tasarlanmıştır. Günümüzde teknolojinin oldukça ilerlemesi teknolojik nesnelerin takip edilmesi ve işlemlerinin yapılabilmesi için internetin kullanılmasını zorunlu hale getirmiştir. Burada amaç insan yardımı olmadan saniyeler içinde nesnelerin birbirlerine veri gönderip alabilmesidir.

Nesnelerin bu teknolojiye ayak uydurmaları için bazı kriterler vardır. Bu kriterlere göre nesnenin;

  • Kendine özel bir ismi olmalı,
  • Sensörü olması,
  • Bağlanabilir olması gerekir.

Tüm kriterlere sahip nesnelere, ödeme alabilir, veri veya para transferi yapabilir.

Örneğin bir IoT sisteminin kripto para ile buluşması da bu nesneler için ödeme kolaylığı sağlaması açısından oldukça önemlidir. Bu şekilde mikro maliyetteki ödemeler için çok yüksek meblağlarda ücret ödeme zorunluluğu ortadan kalkacaktır.

Günümüzde Fijutsu, Microsoft, Bosch, Samsung, Deutsche Telekom, Airbus Huaweı Group, gibi dünyaca ünlü devleri IoT teknolojisi kullanan firmalar arasındadır. Son yapılan araştırmalara göre Türkiye’deki şirketlerin %80’inden fazla IoT Teknolojisi kullanmaktadır. Bu şirketlerin faaliyet gösterdiği alanlar genel olarak konaklama, finans, telekomünikasyon ve sağlık sektörleridir.

Tangle Nedir?

Bitcoin, Ethereum ve daha pek çok altcoin merkezi olmayan, dağıtılmış olarak işletilen, her kullanıcı tarafından görülebilen Blockchain isimli veri tabı sistemini kullanır. Ancak tek “dağıtılmış, merkezi olmayan sistem” Blockchain değildir.

Blockchain sisteminde her işlemin kaydedilmesinden dolayı çok büyük bir fazla veri ağırlığının bulunması, madencilik sistemindeki sorunlar zaman zaman blockchain teknolojisinde bazı sorunlara yol açmıştır. Bu tarz sorunlara çözüm bulacağını düşünler ise Blockchain teknolojisini geliştirip daha üst düzey teknolojiler oluşturmayı amaçlamıştlardır. Bu teknolojilerden bir tanesi de “Tangle”dır.

İngilizce arapsaçı demek olan Tangle, tıpkı isminin anlamı gibi düz bir sistemden değil karmaşık bir ağdan meydana gelir. IOTA’nın altyapısını oluşturmadan kullanılmış olan Tangle, “DAG(Directed Acyclic Graph/ Yönlendirilmiş Asiklik Ağaçlar) adı verilen bir yapıdan oluşur. Bu yapıyı bir ağaca benzetebiliriz. Tangle da yapılan Genesis işlemi yani ağda yapılan ilk işlem ağacın kökünü oluşturur.

Tangle sisteminde Blockchain sisteminden farklı olarak bir işlemin ağa kaydedilebilmesi için önceki son 2 işlemi doğrulaması gerekir. Kendisinden gelen sonraki işlemlerde yapılan işlemi doğrular. Böylece işletim yükü ortadan kaldırılır. Tangle da yine Blochchain sisteminden farklı olarak ücret alınmaz ve madencilik yapılamaz. Ücretlerin alınmaması mikro düzeydeki transferlerin de çok rahat bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlar. Tangle veri sisteminde yapılan işlemler Bitcoin gibi veriş giriş süresinin zaman aldığı kripto paralara oranla çok daha hızlıdır.

Iota Coin Nedir?

IOTA Coin (MİOTA), nesnelerin interneti sektöründeki ödemelerde kullanılması amacıyla oluşturulan bir altcoindir. Diğer kripto paraların aksine mikro düzeyde ödeme yapılmasını mümkün kılar.

IOTA Coin, Blockchain teknolojisini kullanmayan kripto paradır. IOTA Coin, artmayacak şekilde sabit bir miktarda oluşturulmuştur. Bu miktar 2,779,530,283’tür. IOTA’nın Pazar hacmi 2020 yazı itibariyle 9 milyarın üzerindedir ve bu da onu en değerli 12. Kripto para konumuna taşımaktadır.

Her para biriminin olduğu gibi IOTA ’da hesap birimlerine sahiptir. IOTA’nın en küçük hesap birimi “IOTA”dır. Diğer hesap birimleri ise şöyledir; kilolota, megalota, gigalota, teralota, peralota.

Kilolota: 1.000 IOTA
Megalota: 1.000.000
Gigalota: 1.000.000.000
Teralota: 1.000.000.000.000
Peralota: 1.000.000.000.000.000

IOTA Coin, Blockchain yerine Tangle teknolojisini kullandığından dolayı transfer, ödeme işlemleri yapılabilmesi için yalnızca iki tane işlemin doğrulamasının yapılması yeterlidir. Yani IOTA Coin ile işlem yapabilmek için sistemdeki iki tane işlemi seçip bunların doğrulamasını yapmak zorundasınız. Bu sistem diğer kripto paralara oranla IOTA’nın daha kolay bir işletim sistemi olmasını sağlamıştır. Bu da tercih edilebilirlik açısından IOTA’yı öne geçirebilmektedir.

IOTA Foundation Nedir?

IOTA Foundation, IOTA sistemini izlemekle görevli bir kurumdur. Bu kurum hiçbir şekilde kar amacı gütmez. IOTA Foundation iş birliği yapmak isteyen firmalara ücretsiz olarak lisans verir. IOTA Foundation, Bosch, Cisco, Usbank gibi kurumları da bünyesinde barındıran Trusted IoT Alliance’ın kurucu üyelerindendir.

Iota Alınır Mı?

Nesnelerin interneti (IoT) sektöründe faaliyet gösteren bir kuruluşa sahipseniz IOTA sizin için oldukça avantajlı bir seçenek. Mikro düzeyde ödeme kolaylığının olması, transfer ücretlerinin olamaması IOTA’yı bu alanda rekabetsiz bir konuma getiriyor.

Teknolojinin daha da gelişmesiyle IOTA’nın daha fazla alanda kullanım imkanı bulacağını da söylemek mümkündür. Fakat şunu da belirtmek gerekir ki gelişen teknoloji alanında büyük bir yenilik olan IOTA, kripto para birimi olarak henüz bekleneni verememiştir. 2017 yılında en yüksek seviyesine ulaşan MİOTA, Geçen birkaç yıl içerisinde o seviyelere bir daha çıkamamıştır.

Iota Nasıl Satın Alınır?

Türkiye’deki kripto para borsalarından IOTA alabileceğiniz alternatif seçenekler mevcut. Dünya kripto para borsalarından ise kolaylıkla IOTA alabilirsiniz.

IOTA almak için öncelikle Bitcoin, Etherum ve USDT almanız gerekmektedir. Daha sonra aldığını kripto paraları IOTA’ya çevirerek işlemlerinizi yapmaya başlayabilirsiniz.

Dünya kripto para borsalarına girip BTC/IOTA, ETH/IOTA ya da USDT/IOTA çiftlerini seçerek IOTA almanız mümkündür.

Iota Güvenilir Mi?

IOTA, diğer kripto paralardan farklı olarak yeni bir veri tabanı sistemi olan Tangle’ı kullanmaktadır. Tangle’da tıpkı Blockchain gibi merkezi olmayan, dağıtık bir yapıya sahiptir. Bu da Tangle üzerinde diğer kullanıcıların onayı olmadan eskiye dönük hiçbir değiştirme işlemi yapılamayacağı anlamına gelmektedir. Bu özellikte IOTA’yı güvenli bir sitem haline getirmektedir.

IOTA, diğer kripto paralardan farklı olarak karma tabanlı şifreleme sitemi kullanmaktadır. Bu sistem diğer bir şifreleme sistemi olan eliptik eğri kriptografisine göre daha hızlı ve saldırılara karşı daha korumalıdır.

IOTA’nın kullanıcıların işlem yapabilmesi için koyduğu doğrulama sistemi de IOTA’nın güvenliğini arttırmaktadır. Bu sisteme göre her kullanıcı işlenmiş iki işlemin doğruluğunu sağlamalıdır.

IOTA, oluşturulurken kuantum dayanıklılığı göz önünde bulundurularak oluşturulmuştur. Kuantum dayanıklılığı sayesinde kuantum bilgisayarları olsa bile bir saldırı olduğunda IOTA adresini ele geçirmek hiç kolay değildir. Bu da IOTA’yı güvenilir yapan özelliklerinden bir tanesidir.

IOTA haberleri ile ilgili en güncel içeriklere ulaşmak ister misiniz? >>> Hemen enkriptohaber.com/iota sayfamızı ziyaret edin, gelişmeleri kaçırmayın!
Tüm gelişmeleri anlık almak ister misiniz? >>> Hemen Telegram, Instagram, Facebook, Twitter, ve YouTube hesaplarımızı takip edip bildirimleri açın, gelişmelerden ilk siz haberdar olun!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu