Kripto Para Rehberi

Kripto paralarda market döngüsü nedir?

Sponsorlu İçerik

Bu bilgi rehberi ile, kripto para piyasasında riskinizi en aza indirmenize ve getirilerinizi en üst düzeye çıkarmanıza yardımcı olacağız.

Günlük hayatımızı çevreleyen doğal dünyada bulunan bir kalıp vardır. Bu kalıp psikolojide, istatistikte, grafik tasarımda, doğada bulunur. Borsada ve kripto para piyasalarına giriş ve çıkış söz konusu olduğunda bilinmesi gereken en önemli matematiksel işlevde kullanılır.

İlk olarak Alman matematikçi Carl Gauss tarafından tanımlanan bu matematiksel fonksiyon (uygulandığı disipline bağlı olarak) birçok isimle anılır.
Bir grafik tasarımcıysanız, bunu Gauss işlevi (veya Gauss bulanıklığı) adıyla biliyor olabilirsiniz. İstatistikte, olasılık dağılımlarında kullanıldığı için genellikle “normal dağılım” veya “standart sapma” olarak anılır. Yine de, çoğu insan, şeklini en iyi tanımlayan isim olan “çan eğrisi” ortak adına aşinadır.

Çan eğrisi kolayca tanımlanabilir ve borsada bir piyasaya girmek veya çıkmak için en iyi zamanı belirlemek için kullanılan önemli bir teknik olmuştur ve kripto para yatırımcıları tarafından aynı şekilde kullanılabilir.
Çan eğrisi hayatın hemen hemen her alanında bulunabilir ve uygulamasında son derece doğru olduğu birçok farklı disiplinde kanıtlanmıştır.

Örneğin, Aralık 2017’nin sonlarında, fiyatın yaklaşık 3.000 dolardan neredeyse 20.000 dolara çıktığı ilk büyük bitcoin boğa koşusuna bakarsak, çan eğrisi şekli tanımlanabilir.
Yine 2021 ortalarında, aynı eğrinin bitcoin fiyatının 11 bin dolardan keskin bir şekilde yükseldiğini ve 63 bin dolara ulaştığını ve ardından tekrar 30 bin dolara düştüğünü gördük.

Bir çan eğrisinin uygulanması, normal bir olasılık dağılımının tasvirine uygun olsa da, bir çan eğrisinin grafiksel gösterimi, bir piyasa döngüsünün dört aşamasını belirlemek için ve piyasaya girmek ve çıkmak için en iyi zamanı belirlemek için kullanılabilir.

Market döngüsünün 4 aşaması

Bu aynı çan eğrisi, bir piyasa döngüsünde bulunan 4 aşamayı – yavaş birikim, hızlı yükseliş, fiyattaki plato ve ardından fiyattaki düşüş – tanımlamak için kullanılabilir. Bu, tüm pazarlarda tekrar tekrar tekrar eden bir modeldir.
Ne yazık ki, özellikle kripto para birimi içinde, kripto para piyasasının bağışık olmadığı doğal dünyanın döngülerini hesaba katmadan fiyatın yükselmeye devam edeceğine dair bir inanç var gibi görünüyor.
Döngüler her zaman vardır ve olacaktır – Tüm kripto para birimleri ve piyasalar bu modeli takip etme konusunda doğal bir eğilime sahiptir.
İyi haber şu ki, bu döngü tamamlanırken bir sonraki döngü başlıyor.
Birçok yatırımcı için sorun ve bu özellikle kripto para birimi tüccarları için geçerlidir, piyasaların doğası gereği döngüsel olduğunu fark edememeleri ve döngünün son aşamasını öngörmemeleri (veya kabul etmek istememeleri).
Herhangi bir döngünün tepesini veya altını doğru bir şekilde seçmek neredeyse imkansız olsa da, döngülerin var olduğunu anlamak ve piyasanın hangi döngüde olduğunu bilmek, satın almak için en iyi zamanı ve ne zaman satacağınızı belirlemenize, getirilerinizi en üst düzeye çıkarmanıza ve en aza indirmenize yardımcı olur. senin kayıpların.
Geleneksel piyasa analizinden ödünç alarak, bir piyasa döngüsünün dört ana aşaması ve bunların nasıl tanınacağı aşağıda açıklanmıştır:

Akimülasyon evresi

Biriktirme aşaması, ya yeni bir projenin başlangıcı ya da pazarın zaten dibe vurduğu önceki bir aşamanın sonudur. Yeni bir proje söz konusu olduğunda, bu, erken benimseyenlerin veya içerdekilerin projeyi satın aldığı zamandır.
Piyasanın dibe vurduğu durumda, zayıf eller sattı ve en kötünün bittiğini düşünerek akıllı para satın aldığında. Bu, yeni bir döngünün başlangıcıdır ve çoğu kişi buna “düşüş satın almak” adını verir. Bu, döngüde fiyatın en düşük olduğu noktadır. Aynı zamanda, negatiften nötre (önceki döngüden) hareket eden piyasa duyarlılığı ile işaretlenmiş bir noktadır.

Koşu evresi (Boğa dönemi)

Yükselme aşaması (piyasaya bir bütün olarak bakıldığında boğa piyasası olarak da adlandırılabilir), piyasanın artan bir oranda daha yüksek seviyelere hareket etmeye başladığı zamandır. Bu aşamanın başlangıcında, teknik analistler bu projeleri ele alır ve bu noktada erken çoğunluk piyasaya girer.
Bu, piyasa yönünün netleştiği ve genel piyasa duyarlılığının iyimserliğe dönüştüğü zamandır.
Bu aşamanın sonuna doğru, FOMO (kaçırma korkusu) giderek daha fazla yatırımcı kaçırma korkusuyla zirveye yakın alımlar yaptığı için yükseliyor.
Bu aşamanın sonu, pazar hacminde büyük bir artışla sonuçlanan geç çoğunluk sıçraması ile de işaretlenir. Bu nokta, piyasa değerlemeleri aşırı yüksek aşırı değerli göründüğünde de sıklıkla tanımlanır.
Bu aynı zamanda akıllı paranın ve içerdekilerin satmaya başladığı noktadır.
Fiyatlar dengelenmeye başladığında, bu, piyasayı son yatırımcılar dalgasıyla birlikte Dağıtım Aşamasına götürür. Bu, çok kısa sürelerde aşırı kazançların görüldüğü ve medyanın piyasaya olan ilgisinin her zaman olduğu yerdir.

Dağıtım aşaması (Reddediş)

Piyasa döngüsünün üçüncü aşamasında, fiyat platoları ve satıcılar hakim olmaya başlar. Döngünün bu kısmı, önceki aşamadaki yükseliş hissinin karışık bir his haline dönüştüğü bir dönem ile tanımlanır. Ticaret günler veya haftalar sürebilen dar bir aralıkta gerçekleştiği için fiyat plato gibi görünecek ve fiyat momentumu yavaşlayacaktır.
Bu aşama, piyasa yönünü tersine çevirdiğinde sona erer. Baş ve omuzlar ya da ikili ya da üçlü üstler gibi klasik TA desenlerinin bulunabildiği bu dönem, yön değişikliğinin bir göstergesidir.
Bu, pazarın zirvesini (en üstünü) işaret ettiğinden, duygu tarafından taşan bir dönemdir. Pazarın çoğunluğu, aşırı kazançların devam etmesi ve açgözlülüğün sağduyuyu geride bırakması umuduyla yakın geçmişe bakıyor. Akıllı paranın çoktan çıktığı ve piyasayı eşit oranda beklenti ve korkunun sardığı bir dönem.

Yıkım aşaması (Ayı dönemi)

Bir piyasa döngüsünün son aşaması, düşüş aşamasıdır. Yatırımcıların çoğu için bu en zor dönem ve oldukça duygusal bir dönemdir. Kripto para piyasalarında, bu aynı zamanda sosyal medyanın fiyatın sadece yükselmeye devam edeceğine dair katı bir inançla pompalandığı bir zaman gibi görünüyor.
Bununla birlikte, bu dünyanın doğası, her zaman bir tükeniş aşaması olacağını belirtir ve bu, kripto para birimi topluluğundaki en zor derslerden biri gibi görünüyor.
Psikolojik olarak da bu, yatırımcılar için en zor noktadır çünkü piyasa döngülerinin kalıcılığının farkında değildirler ya da onları görmezden gelmeyi seçerler, bu da ya çok geç satış yapmak ya da hiç satmamakla sonuçlanır.
Elbette, bir sonraki fiyat artışını (HODL) beklemek mümkündür, ancak bu, yatırım getirinizi önemli ölçüde azaltabilir ve gelecekteki yatırım fırsatlarını sınırlayabilir.

Market döngüleri ne kadar sürer?

Kripto para piyasası hala çok genç olmasına rağmen (on yıldan biraz daha eski), piyasa döngülerinin süresini belirtmek için sınırlı tarihsel veriye sahibiz. En büyük pazar artışı, fiyatın ~ 3.000 dolardan neredeyse 20.000 dolara çıktığı 2017’de gerçekleşti.
Yine 2021’de, fiyatın ~10.000$’dan ~63.000$’a çıktığı bir başka büyük yükseliş yaşadık. Döngünün yaklaşık 4 yıl olduğu söylenebilse de aslında bir döngünün sürdüğü belirli bir dönem yoktur.
Piyasa döngülerinin süresi uzun yıllara yayılabilirken, belirli bir kripto para biriminin döngüsü birkaç günden birkaç haftaya kadar uzayabilir.

Ne zaman alınır, ne zaman satılır?

Karşıt yatırım olarak bilinen bu yatırım şekli, yatırımcıların kasıtlı olarak hakim piyasa trendlerine karşı çıktığı, piyasa alırken satış yaptığı ve piyasa satarken satın aldığı zamandır.

Ne zaman satın alınır

Biriktirme aşaması, piyasaya girmek için en iyi zamandır. Yeni projeler için bu, ilk teklif edildiğinde veya son döngünün tamamlanma aşamasının sonunda olabilir. Bu, piyasa hala düşüşteyken fiyatın düşmeyi bıraktığı zamandır. “Dip satın almak” olarak da anılır.

Ne zaman satılır

Karşıt yatırıma göre, yükselişin sonu ve dağıtım aşamasının başlamasından önce satış yapmak için en iyi zaman. Bu, piyasa duyarlılığının en yüksek olduğu, fiyatların hala tırmandığı ve medya dahil herkesin bundan bahsettiği zamandır. Akıllı para için, bu satış zamanı.

Gerçekler

Ne yazık ki, hepimiz fiyatların yükselmeye devam edeceğine inanmak istiyoruz – özellikle kripto para piyasasında, fiyat yükselmeye devam ederken çoğu yatırımcının satış yapmasını zorlaştırıyor.
Ancak, gerçekliğin doğası, fiyatın HER ZAMAN aşağı ineceğidir. Çan eğrisi gerçekliğimizin bir fonksiyonudur. Bu nedenle, özellikle kripto para piyasalarında yatırım yapmak için karşıt yaklaşım çok önemlidir.

Sonuç

Döngülerin hayatımızın her alanında var olduğunu hatırlamak önemlidir. Güneş, ay ve piyasaların hepsinin kendi döngüleri vardır. Piyasa döngüsünü ve piyasanın evresini anlamak, özellikle son derece değişken kripto para piyasalarında, satın almak veya satmak için en iyi zamanı belirlerken gerekli ve ihtiyatlı bir yaklaşımdır.
Kripto para tüccarları ve yatırımcıları için bu bilgiyi bilmek ve kullanmak, riskinizi en aza indirmeye ve getirilerinizi en üst düzeye çıkarmaya yardımcı olacaktır.

Not: Yatırım tavsiyesi içermemektedir.

Kripto para borsaları, coin gelişmeleri ile ilgili en güncel içerikler için Kripto Para Haberleri sayfamızı ziyaret edin.
Tüm gelişmeleri Telegram ve Twitter hesaplarımızı takip ederek anında öğrenebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu