Son zamanlarda “metaverse” kavramı çok konuşulmaya başladı. Facebook, ana grup ismini Meta olarak değiştirdi ve insanlar arasında bu teknoloji bir anda “geleceğin kurtarıcısı” olarak görülmeye başlandı. Peki Metaverse nedir?
Metaverse kavramının ne anlama geldiğini anlamamız için kelimenin kendisine bakmamız yeterli. Metaverse, aslında iki İngilizce kelimenin birleşimi olan “meta” ve universe” kelimelerinden oluşuyor. Yani metaverse, Türkçe olarak ”sanal-alem” anlamına geliyor.
“Aslında gerçek dünyanın haricinde somut olmayan her türlü obje sosyal medya, oyunlar, uygulama arayüzleri… Bunlar sanal alem değil mi?” diyebilirsiniz. Metaverse, bu sanal alemlerin varlığından ziyade, VR gözlükler gibi sanal gerçeklik teknolojilerinin sayesinde “sanal bir dünyanın içinde, başka bir kimlik ile bir avatar belirleyip var olabilme” vizyonunu güdüyor. Ancak sanal gerçeklik gözlükleri en az 10 senedir var, metaverse neden şimdi popüler?
İçindekiler
Peki neden şimdi popüler oldu?
Şu anda, “yeni icat edilmiş” gibi lanse edilen bu teknolojinin popülerliğinin nasıl son zamanlarda arttığını birkaç madde ile özetleyebiliriz.
- Yeryüzünün en büyük sosyal medya platformu Facebook’un ana grup ismini Meta olarak değiştirmesi, bu alanda yatırımlar yapmaya devam edeceğini işaret etmesi.
- Bir sanal alemde bulunmaktan ziyade neredeyse gerçek dünyadan soyutlanıp bu ortamın içindeymiş gibi hissetmemizi sağlayan sanal(VR) gözlük teknolojisinin gün geçtikçe gelişmeye devam etmesi ve ulaşılabilirliğinin artması.
- Pandemi sebebiyle son 2 yılda insanların iletişimlerinin çoğunu sanal alem üzerinden Teams, Zoom, Discord, Skype gibi iletişim uygulamalarının üzerinde kurmak durumunda kalması.
- Bir metaverse olan oyun endüstrisinin gün geçtikçe büyümeye devam etmesi, daha geniş kitlelere ulaşması.
- “Sanal” paraların, yani kripto paraların kabulünün artması, bazı devletlerin kripto paraları tanıması, regüle etmesi, yatırımcılarının yüzünün gülmesi.
- Bir oyun, sosyal medya, veya sanal evrene dair bir şeyler vaadeden kripto projelerinde inanılmaz yükselişler kaydedilmesi. Bir yerde büyük bir kazanç varsa, haliyle insanlar bunun hakkında konuşuyor, takip ediyor ve araştırıyor.
Peki kripto para alanındaki Metaverse projeleri neler?
Metaverse alanında kripto paralar üzerinde çok fazla projeler olmasına karşın, aralarından son zamanlarda en popüler olanlarını derleyebiliriz:
1. Axie Infinity(AXS)
Axie Infinity, kısmen oyuncuları tarafından sahip olunan ve işletilen blok zinciri tabanlı bir ticaret ve savaş oyunudur.
Pokémon ve Tamagotchi gibi popüler oyunlardan ilham alan Axie Infinity, oyuncuların Axies olarak bilinen jeton tabanlı yaratıkları toplamasına, üremesine, yükseltmesine, savaşmasına ve takas etmesine olanak tanır.
Bu Eksenler çeşitli şekillerde olabilir ve su, canavar, kuş, böcek, bitki ve sürüngen bölümleri dahil olmak üzere 500’den fazla farklı vücut parçası mevcuttur. Her tür sınıfından parçalar dört farklı nadirlik ölçeğinde gelir: yaygın, nadir, ultra nadir ve efsanevi – ve Axies’in vücut parçalarının herhangi bir kombinasyonu olabilir, bu da onları oldukça değişken ve genellikle nadir ve benzersiz hale getirir.
Her Axie, farklı niteliklere ve güçlere sahip, değiştirilemezi özgün bir üründür (NFT) ve kazanan takım, bir Axie’nin istatistiklerini yükseltmek veya vücut kısımlarını geliştirmek için kullanılan daha fazla deneyim (exp) puanı kazanarak 3v3 savaşlara girilebilir. Bu Eksenler, Axie pazarında kullanılabilen veya satılabilen yeni ve benzersiz yavrular üretmek için bir araya getirilebilir.
Axie Infinity ekosisteminin ayrıca, Axie Infinity Shards (AXS) olarak bilinen kendi benzersiz yönetim belirtecine sahiptir. Bunlar, kilit yönetim oylarına katılmak için kullanılır ve sahiplerine Axie Community Hazinesindeki fonların nasıl harcanacağı konusunda söz hakkı verir.
2. Star Atlas (ATLAS)
Star Atlas, sanal bir oyun metaverse’inde yer alan devasa bir çok oyunculu çevrimiçi oyundur. Unreal Engine 5 üzerine inşa edilmiştir. Oyun, günümüzde üst seviye olarak tanımladığımız AAA grafiklere sahip. Star Atlas, 2620’de üç büyük grubun ortaya çıktığı ve kaynaklar ve kontrol için rekabet ettiği fütürist bir bilim kurgu ortamında geçiyor: insanlık, uzaylı ırklardan ve duyarlı androidlerden oluşan bir konsorsiyum oyun temasının başlıca ögelerinden.
Oyun farklı türleri bir araya getiriyor. Diğer oyuncular ve gruplarla nasıl etkileşim kuracağınıza dair taktiksel eylem planları geliştirmeniz gerektiğinden, bir strateji oyunu olduğunu söyleyebiliriz. Oyunda yıldızlar keşif ediliyor. Oyuncular birinci şahıs uçuş yoluyla bağımsız olarak bu yıldızlara seyahat edip keşfedebildiklerinden, bu kısmen bir uçuş simülasyonu deneyimi elde ediyor.
Oyuncular bir ulus seçtikten sonra, oyuncular başlangıçta temel oynanışı keşfetmek için ulus güvenlik bölgelerinde savaşsız bir şekilde başlar. Daha sonra, savaşın mümkün olduğu yerlerde orta seviye güvenlik ve açık oyun deneyimine geçilir.
3. Decentraland (MANA)
Decentraland (MANA), kendisini, kullanıcıların içerik ve uygulamalar oluşturmasına, deneyimlemesine ve bunlardan para kazanmasına olanak tanıyan, Ethereum blok zinciri tarafından desteklenen bir sanal gerçeklik platformu olarak tanımlıyor. Bu sanal dünyada, kullanıcılar daha sonra gezinebilecekleri, üzerine inşa edebilecekleri ve para kazanabilecekleri araziler satın alabilirler. Decentraland, 2017’de arz olması sebebiyle kripto endüstrisindeki en köklü metaverse projelerinden birisi.
4. The Sandbox (SAND)
2011 yılında Pixowl tarafından hayata geçen The Sandbox, kullanıcıların bir oyun biçiminde dijital varlıklar oluşturmasına, inşa etmesine, satın almasına ve satmasına olanak tanıyan blok zinciri tabanlı bir sanal dünyadır. Sandbox, merkezi olmayan özerk kuruluşların (DAO) ve değiştirilemez tokenlerin (NFT’ler) güçlerini birleştirerek, gelişen bir oyun topluluğu için merkezi olmayan bir platform oluşturuyor.
Sandbox platformunun ana görevi, blok zincir teknolojisini ana akım oyunlara başarılı bir şekilde tanıtmaktır. Platform, kullanıcıların aynı anda hem içerik oluşturucu hem de oyuncu olmalarını sağlayan yaratıcı bir “oynayarak kazan” modelini kolaylaştırmaya odaklanıyor. Sandbox, platformdaki işlemleri kolaylaştıran SAND yardımcı programı belirtecini tanıtarak blok zinciri teknolojisinin güçlerini kullanıyor.
5. Enjin (ENJ)
Enjin Coin, birbirine bağlı, blok zinciri tabanlı oyun ürünleri ekosistemi sağlayan bir şirket olan Enjin’in bir projesidir. Enjin’in amiral gemisi olan bu proje, kullanıcıların web siteleri ve klanlar oluşturabilecekleri, sohbet edebilecekleri ve sanal eşya mağazalarına ev sahipliği yapabilecekleri bir sosyal oyun platformu olan bir platform.
Enjin, oyun geliştiricilerinin Ethereum blok zincirindeki oyun içi öğeleri tokenleştirmesine olanak tanıyor. Platformu kullanılarak çıkarılan dijital varlıkları desteklemek için bir ERC-20 tokeni olan Enjin Coin’ kullanılıyor; bu da öğelerin gerçek dünya değeriyle satın alınabileceği, satılabileceği ve alınıp satılabileceği anlamına gelir.
Enjin Coin ilk olarak Temmuz 2017’de duyuruldu ve Haziran 2018’de Ethereum ana ağında piyasaya sürüldü.
Metaverse coinleri nereden, nasıl alınır?
Metaverse coinlerinin diğer çıkarılan kripto paralardan bir farkı bulunmuyor. Bu kapsamda birçok farklı kripto para platformundan metaverse coinlerini diğer coinler gibi alıp satabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken konu alacağınız coinin kullandığınız kripto para borsasında listelenip listelenmediğidir. Eğer almak istediğiniz coin kullandığınız borsada yer almıyorsa başka bir coini ya da başka bir kripto para platformunu tercih edebilirsiniz.