Nayib Bukele’den Bitcoin ülkesi El Salvador’a övgü yazısı
Geçtiğimiz yıl Bitcoin’i yasal ihale olarak kabul eden Orta Amerika ülkesi El Salvador’un Devlet Başkanı Nayib Bukele, ülkesinin Bitcoin konusundaki başarısını anlatan bir yazı kaleme aldı.
El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, Bitcoin Magazine adlı medya kuruluşu için bir yazı kaleme alarak, ülkenin kripto para birimini yasal ihale olarak kabul etme kararını savundu ve bu geçiş sürecini anlattı. Yazdığı yazıda eleştirilere de yanıt vermeyi ihmal etmeyen Bukele, Bitcoin’e dolarla aynı statüyü vermenin “aptalca bir karar” ya da “kumar” olduğunu savunan eleştirileri kabul etmedi. Bukele, Bitcoin manifestosu olarak adlandırılabilecek yazısına şöyle başladı:
“7 Eylül 2021’de El Salvador, dünya tarihinde dünyanın yeni para birimi olan bitcoin’i benimseyen ilk ülke oldu. Bu sözleri hatırlayın, çünkü paranın tarihine kazınacaklar. İlk zamanlarda, fikirler bunun cesur bir hareket, akıllıca bir hareket, aptalca bir hareket veya sadece bir kumar olduğu söyleyen eleştirilerle sıkışmış durumdaydık. Tabii ki, yukarıdakilerin hiçbiri değildi. Tek bariz hamle buydu, tek mantıklı hamle.”
Kaleme aldığı yazıda meydan okuyan tavrını sürdüren Bukele, asıl sorunun diğer ülkelerin Bitcoin’i ne zaman benimseyip benimsemeyeceğinin ne zaman olacağını söyledi. “Bu değişimde o kadar baştayız ki, mantıklı sağduyulu bir hareket tartışmalıdır; onu desteleyenler gibi pek çok kötüleyen insanda vardır.” ifadelerini kullandı.
İçindekiler
Bitcoin’i yasal ihalesini eleştirenleri üç grupta inceledi
Bukele, ‘Bitcoin Yasası’nı geri çekmek yönünde baskı uygulayanları üç gruba ayırarak eleştirilerine şu şekilde devam etti:
“İlk grupta bunun gerçekten yanlış bir kara olduğunu düşünenler yer alıyor. İkinci grup ise, bunun iyi bir karar olduğunu ve yanlış nedenlerle alındığına inanıyor. Üçüncü gruptakiler sadece aldığımız karardan korkuyorlar. En çok baskı yaparak ses çıkaranlar dünyanın en güçlü elitleri içe çalışan insanlar.”
Bukele, dünyanın en güçlü seçkinleri dediği kişiler hakkında sözlerine şöyle devam etti:
“Eskiden her şey onların elindeydi ve bir bakıma hâlâ da bunlara sahipler; medya, bankalar, STK’lar, uluslararası örgütler ve neredeyse dünyadaki tüm hükümetler ve şirketler. Bununla birlikte; ordulara, kredilere, para arzına, kredi notlarına, propagandaya, fabrikalara, gıda arzına da sahipler. Uluslararası ticareti ve uluslararası hukuku kontrol ediyorlar. Ancak en güçlü silahlar artık ‘gerçeğin’ kontrolüdür.”
“Hiç Bitcoin satmadık zararda da değiliz”
El Salvador’un borsalarda Bitcoin’in düşen fiyatı nedeniyle yaklaşık 50 milyon dolar kaybettiğini söyleyen onlarca makaleye ve uzman görüşüne dikkat çeken Bukele, “Hiç Bitcoin satmadık bu konuda niyetimiz de yok olmadığını ve zararda da değiliz” ifadelerini kullandı.
Bukele bunun GSYH’nin sadece yüzde 0,2’sine denk geldiğini, ekonomiyi büyük ölçüde etkileme ihtimalinin olmadığını öne sürdü. Devlet Başkanı, Orta Amerika ülkesinin bir noktada fakir olmasına rağmen 2021’de 28 milyar dolarlık ürün ve hizmet ürettiğini de kaydetti.
Bukele’den ana akım medya kuruluşlarına yanıt
Ana akım medya kuruluşlarına yönelik eleştirilerde bulunan Bukele politikaları hakkında; Bloomberg, Forbes, Fortune, Financial Times, Deutsche Welle, BBC, Al Jazeera, The Guardian, The New York Times, The Washington Post gibi önde gelen gazetelerde yayınlanan yazıları “saçmalıklar dizisi” olarak nitelendirdi. Ek olarak, El Salvador’un temerrüde düşmeyeceği konusundaki ısrarını sürdürdü.
Başkanlık onay oranının yüzde 85 ila 90 arasında seyrettiğini belirten Bukele, bu oranın diğer ülke liderlilerinin aldığı onaylardan çok daha yüksek olduğunu da söyledi.
Eskiden cinayetlerin başkentiydi ama hızla değişiyor
Ülkesinin çete mücadeleleri ve cinayetler gibi problemler yaşadığını belirten Bukele, konu hakkında şöyle konuştu:
“Kool-Aid’ini içmeyi bırakın ve gerçeklere bir bakın. Daha da iyisi, gelin insanlara sorun, dönüşümleri kendiniz görün, sokaklarda yürüyün, sahile veya volkanlarımıza gidin, temiz havayı içinize çekin, özgür olmanın gerçekten ne anlama geldiğini hissedin, dünyanın en fakir uluslarından birinin nasıl olduğunu görün. Eskinden cinayetlerin başkenti olarak adlandırılan bu ülke olabileceği en iyi yer olmak için hızla değişiyor.”